Особливості оленя пуду

Крихітний і неймовірно милий пуду відомий як самий маленький представник сімейства оленів. Дорослі тварини виростають до розмірів фокстер’єра: всього лише 36-46 см. у холці і 6-13 кг. Новонароджені оленята важать менше кілограма і настільки малі, що здатні поміститися в долоні.

На території Південної Америки, де пуду водяться в дикій природі, існує два підвиди цих тварин. Північний пуду живе в лісах Колумбії, Еквадору і Перу. Саме він, строго кажучи, є найменшим оленем на планеті.

Максимальне зростання цього симпатичного істоти – 35 см. у висоту, а вага — 6 кг, що порівнянно навіть не з фокстерьером, а з мопсом. Дещо більший, ніж його північний побратим, південний пуду проживає в Чилі та Аргентині.

Тут він зустрічається як на гірських схилах, на висоті до 2000 м. над рівнем моря, так і у узбережжя. Зрідка з’являючись на відкритих просторах, більшу частину часу олень ховається в нетрях місцевого тропічного лісу.

Пуду мають досить щільне статура, округле тіло і короткі ніжки. Очі і вуха порівняно з розмірами тулуба у них невеликі, а хвоста майже не видно.

З восьмимісячного віку у молодих самців починають рости ріжки, які до семирічного віку досягають своєї максимальної довжини в 5-10 див. Вони мають пряму шипообразную форму і, як прийнято в інших оленів, щороку скидаються і відростають заново.

Пуду носять скромний заступницький забарвлення: їх груба вовна має сіро-коричневий колір, добре приховують від хижаків. При цьому нижня частина голови, зовнішня частина вух і живіт і них трохи рудувате. Спини оленя покриті білими плямами, які поступово зникають у віці 3-5 місяців.

Спосіб життя оленя пуду

Олені пуду – дуже обережні і потайливі тварини, про життя і звички яких з’ясовано не так вже й багато. Велику частину інформації про них і фото олень пуду люди отримують із зоопарків, де їх утримують.

Дивіться також:  Жоффруа кішка. Опис, особливості, догляд і ціна кішки Жоффруа

У дикій природі спостереження за ними складно, адже їх улюблені місця перебування – густий підлісок і зарості бамбука. По частіше вони переміщуються повільно і акуратно, часто зупиняючись і ретельно принюхуючись до запахів.

Карликовий олень пуду найбільш активний вранці, пізно вдень і ввечері. Він воліє жити в самоті або парами, збираючись в кількості більше двох лише на час шлюбного періоду. Протягом решти часу року пуду дотримуються кожен своїй невеликій території.

Її площа становить 40-60 соток. Пуду заявляє про свою присутність родичам, залишаючи поряд із тропами і місцями відпочинку купки посліду. Крім того, як і в інших оленів, у нього є спеціальні залози, з допомогою пахучого секрету яких він зазначає свої володіння. Ці залози розташовані на голові, тому пуду треться лобом об стовбури кущів і дерев, поширюючи свій запах.

Самий маленький олень пуду – практично беззахисна істота. На нього полюють сови, кугуары, лисиці і дикі південноамериканські кішки. З поширенням людської цивілізації дедалі більшою загрозою для пуду стають собаки.

На жаль, місцеві фермери відпускають своїх чотириногих сторожів вільно гуляти по лісах, де ті не можуть протистояти спокусі поласувати легкою здобиччю. Коли пуду відчуває неспокій і страх, він видає гавкаючі звуки, які, втім, не можуть справити на хижака особливого враження.

Тому в разі небезпеки тварина намагається втекти в гущавину, рухаючись різкими зигзагами. Невелике зростання і короткі ніжки дозволяють йому легко маневрувати і проникати у важкодоступні місця лісу. При необхідності пуду навіть може забратися на похилий стовбур дерева, що є вражаючим показником спритності для копитного тварини.

Харчування

Пуду – рослиноїдні тварини, які харчуються гілками і корою, соковитою травою і свіжими листям опалим плодами і насінням. На такому меню вони можуть обходитися без питної води протягом тривалого часу, задовольняючись вологою, що надходить в організм з кормом.

Дивіться також:  Зебра тварина. Спосіб життя і середовище проживання зебри

На жаль, їх маленький зріст часто стає перешкодою, що не дозволяє дістатися до гілок дерев. Тому пуду йдуть на хитрощі: дістають їжу, стоячи на задніх лапах, власною вагою пригинають до землі молоді пагони, а іноді і використовують їх як «підставки», щоб дістатися до більш високих ярусів лісу.

Розмноження та тривалість життя

Самки пуду стають здатними до розмноження вже в піврічному віці. Хоча самці досягають статевої зрілості приблизно в той же час, вони часто залишаються без подруги до дворічного віку, поки не стануть досить великими і сильними, щоб успішно конкурувати за самок.

З осені олені шукають собі пару, а єдине дитинча з’являється на світ вже навесні, після 202-223 днів вагітності (цей час припадає на листопад-січень у Південній півкулі). При народженні дитинча важить кілька сотень грамів.

У перші дні після появи на світ маленький оленятко ховається в затишному місці, і мати сама час від часу відвідує його, щоб погодувати. Через кілька тижнів малюк стає досить дорослим і спритним, щоб слідувати за матір’ю. Він досягає розміру дорослої особини за три місяці, але іноді може залишатися поруч з матір’ю цілий рік.

У дикій природі пуду можуть жити до 12 років, а в зоопарку – ще більше. На сьогоднішній день рекордом вважається вік до 15 років і дев’ять місяців. Але, на жаль, з-за хижаків карликові олені зазвичай живуть набагато менше.

Обидва підвиди пуду входять в категорію “під загрозою зникнення” в Червоній книзі. Їх природна середа проживання скорочується через перенаселення, сільського господарства, вирубки лісів, полювання і інших видів діяльності людини.

Крім того, за красу, якою володіють олені пуду, ціна виявилася занадто велика. Зачаровані зворушливою і екзотичною зовнішністю цієї тварини, заможні люди намагаються купити олень пуду в якості декоративного домашньої тварини, на чому безсоромно заробляють браконьєри.

Дивіться також:  Рідкісні тварини Росії

Тому майбутнє цього вимираючого виду в дикій природі залишається невизначеним. Хоча вже відомі випадки успішного розведення пуду у зоопарках, ще не йдеться про те, щоб випускати їх на волю. І поки справа йде таким чином, оленям пуду не судилося стати домашніми вихованцями.

Back to Top