Опис і особливості окапі

Окапі тварина, нерідко зване ім’ям свого першовідкривача Джонстона відноситься до парнокопитним, представляє свій рід в єдиному вигляді. Не дивлячись на те, що його родичем вважається жираф, окапі більше нагадує коня.

Дійсно задня частина, переважно ноги, у нього пофарбовані як у зебри. Але все-таки до коней він не відноситься. Всупереч дивним думку, з кенгуру, окапі нічого спільного не має.

У свій час відкриття окапі — лісового жирафа«, справило справжню сенсацію, а сталося це в 20 столітті. Хоча перші відомості про нього були відомі вже в кінці 19 століття. Оприлюднив їх відомий мандрівник Стенлі, який побував в лісах Конго. Він був, м’яко кажучи, здивований зовнішнім виглядом цього створення.

Його описи тоді багатьом здалися смішними. Місцевий губернатор Джонстон вирішив перевірити ці дивні відомості. І дійсно на повірку відомості виявилися правдивими — місцеве населення чудово знала це тварина, зване на місцевому прислівнику «окапі».

Спочатку новий вид охрестили «конем Джонстона», але ретельно дослідивши тварина, віднесли його до давно зниклих з лиця землі тваринам, і що окапі ближче до жирафам, ніж до коней.

У звіра м’яка шерсть, коричневого кольору, з червоним відтінком. Ноги білі або кремові. Морда розфарбована в чорні і білі кольори. Самці гордо носять пару коротких рожек, самки взагалі безрогі. Тіло досягає довжини до 2 м, хвіст довгий близько 40 см. Висота тваринного доходить до 1,70 див. Самці трохи нижче самок.

Вага може становити від 200 до 300 кг. Чудовою особливістю окапі є мова — синій і довжиною до 30 див Довгим язиком він вилизує очі і вуха, ретельно очищаючи їх.

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці

Великі вуха вкрай чутливі. Ліс не дозволяє бачити далеко, тому тільки відмінний слух і нюх рятують від лап хижаків. Голос сиплий, більше нагадує покашлювання.

Самці триматися поодинці, перебуваючи окремо від самок і дитинчат. Активна здебільшого вдень, вночі намагається сховатися. Як і жираф, він живиться переважно листям з дерев, здираючи їх сильним і гнучким мовою.

Коротка шия не дозволяє об’їдати верхівки, всі перевага віддається низам. Також меню складають папороть, фрукти, трави і гриби. Він вибагливий, і харчується лише деякими рослинами. Компенсуючи нестачу мінералів, звір поїдає деревне вугілля і солонувату глину.

Самки мають чіткі межі володінь, і позначають територію сечею і смолистим, пахучою речовиною, із залоз, розташованих на ногах. Позначаючи територію, вони також труться шиєю об дерево. У самців допускаються перетину з територією інших самців.

Але чужинці не бажані, правда самки виняток. Окапі триматися поодинці, але іноді на короткий час утворюються групи, причини їх виникнення невідомі. Спілкування являє пыхтящие і покашливающие звуки.

Середовище проживання окапі

Окапі — рідкісний звір, і з країн, де живе окапі, видається тільки на території Конго. Окапі живе в густих лісах, якими багаті східні і північні області країни, наприклад заповідник Маико.

Зустрічається переважно на висотах від 500 м о1000 м над рівнем океану, в горах густо порослих лісом. Але водиться і на відкритих рівнинах, ближче до води. Любить селитися окапі, де багато кущів та заростей, в яких легко сховатися.

Точна чисельність достовірно не відома. Постійні війни в країні не сприяють глибокому вивченню місцевої флори і фауни. Попередні підрахунки вказують на 15-18 тис. голів окапі мешкають на території Республіки Конго.

Дивіться також:  Тварини Австралії

На жаль, видобуток лісу, знищує середовище існування для багатьох представників місцевої фауни, що негативно позначається на чисельності окапі. Тому він давно занесений в Червону Книгу.

Розмноження та тривалість життя

Навесні самці починають доглядати за самками, влаштовуючи побоїща, переважно показового характеру, активно штовхаючись шиями. Після запліднення самка ходить вагітною більше року — 450 днів. Пологи відбуваються в основному в дощовий сезон. Перші дні з малюком проводяться в повній самоті, в лісовій гущавині. На момент народження він важить від 15 до 30 кг.

Годівля відбувається близько півроку, але іноді набагато довше — до року. У процесі виховання самка не упускає малюка з уваги, постійно окликаючи його голосом. При небезпеку для потомства вона здатна напасти навіть на людину.

Після року у самців починають прорізатися рогу, і до трьох років це вже дорослі особини. З двох років вони вже вважаються статевозрілими. У неволі живуть окапі до тридцяти років, у природі достовірно невідомо.

Вперше окапі з’явився в Антверпенском зоопарку. Але незабаром помер, проживши там, зовсім недовго. В наслідок перше потомство від окапі, отримане в неволі, також загинули. Тільки до середини 20 століття, навчилися успішно розводити його в вольерных умовах.

Це дуже примхлива тварина не виносить різких температурних перепадів, йому необхідна стійка вологість повітря. До складу їжі також слід підходити з особливою ретельністю. Подібна чутливість дозволяє лише трохи виживати в зоопарках північних країн, де холодні зими норма. В приватних колекціях їх ще менше.

Але останнім часом були досягнуті великі успіхи в його розведенні в неволі. Причому отримано потомство — найвірніший ознака адаптації звіра до незвичних умов.

Дивіться також:  Ягуар тварина. Спосіб життя і середовище проживання ягуара

В зоопарки намагаються розміщати молодих тварин — вони швидше пристосовуються до умов вольєра. Причому нещодавно відловлену тварину, має пройти психологічний карантин.

Там його намагаються не турбувати зайвий раз і по можливості годують тільки звичною їжею. Повинен пройти страх перед людьми, незнайомими умовами, їжею, кліматом. Інакше окапі може загинути від стресу — це не рідкість. При найменшому відчутті небезпеки він починає несамовито бігати по клітці в нападі паніки, його серце і нервова система може не витримати навантаження.

Як тільки він заспокоюється, відбувається доставка в зоопарк або приватний звіринець. Це найважче випробування для дикого звіра. Процес перевезення повинен бути як можна більш щадним.

Після процесу адаптації його виставляти напоказ, не побоюючись за життя вихованця. Самців тримають окремо від самок. У вольєрі не повинно бути занадто багато світла, залишається тільки один добре освітлену ділянку.

Якщо пощастить, і самка справить потомство — її негайно ізолюють у темний кут, що імітує лісову гущавину, в яку вона видаляється, окотившись в природі. Безумовно, не завжди є можливість годувати його лише звичною африканської рослинністю, але її замінюють рослинність з листяних порід дерев, місцеві овочі і трави, і навіть сухарі. Їх люблять всі травоїдні. У їжу слід додавати сіль, золу і кальцій (крейда, яєчна шкаралупа і т. д.).

Окапі в наслідок настільки звикає до людей, що не боїться брати частування прямо з його рук. Вони вправно підхоплюють його мовою, і відправляють його в рот. Виглядає це дуже цікаво, що підігріває інтерес відвідувачів до цього дивного створення.

Back to Top