Особливості та середовище птиці огар

Огарь одна з відомих персон сімейства качиних. Голос і звички цієї пташки дуже нагадують гусака, тому легко запам’ятати, що вона відноситься до загону гусеподібных. Буддисти вважають цю незвичайну птицю священною. На їхню думку, вона приносить спокій і умиротворення.

Огара ще називають червоною качкою з-за цегляно-червоного кольору його оперення. Шия і голова цих птахів кілька світліше, ніж тулуб. Іноді зустрічаються особини з білою головою.

Як видно на фото огар, очі, ноги, дзьоб і надхвістя чорного кольору. По краю дзьоба розташовані тонкі і великі зубці. Вся нижня частина крил біла. Важить така качка в межах від 1 до 1,6 кг.

Довжина тулуба 61-67 см, тому цю пташку вважають великою. Розмах крил становить 1,21 – 1,45 м. Широкі і закруглені крила відмінно допомагають качці при польоті.

Огарь птах дуже криклива. Її крик різкий і неприємний, нагадує гусячий. Варто відзначити, що самки мають більш гучним голосом. Чисельність особин на різних територіях неоднакова.

Так в Ефіопії популяція становить до 500 особин. В Європі їх залишилося приблизно 20 000. Територія гніздування охоплює побережжя Чорного моря, Грецію, Туреччину, Болгарію, Румунію, Індію та Китай.

В Україні проживає лише невелика популяція на території заповідника Асканія-Нова. Тому з 1994 року огарь у червоній книзі України числиться. У Росії ця пташка зустрічається на півдні країни.

Територія її проживання простягається від Амурської області до Краснодарського краю і східного Приазов’я. Взимку огар мешкає на озері Вичерпався-Куль, і території від Гімалаїв до східної частини Китаю.

Характер і спосіб життя птиці огар

Червоний огар дуже обережний і малообщительный, тому створення великих зграй йому не притаманне. Найчастіше їх зграя складається з 8 особин. Тільки наприкінці осені ці групи з’єднуються в зграю з 40-60 особин.

Дивіться також:  Деркач птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці деркач

Качка огар невибаглива до умов проживання. Їм достатньо наявність невеликого озера або іншого водоймища, щоб зважитися на створення гнізда саме в цьому місці. Їх гнізда можна знайти як на рівнинах, так і на уступах скель висотою до 4500 м.

Період гніздування цих пташок починається з приходом весни. Як тільки червона качка прилетіла, перед нею постає завдання знайти собі пару. Огарь птах прекрасно почуває себе як на землі так і у воді. Вона швидко і легко бігає, відмінно плаває. Навіть поранена птах здатне пірнати.

Цей вид качок великий і досить швидко набирає вагу. Тому червону качку відносять до м’ясних порід. Її м’ясо пісне і ніжне при отриманні відповідного корму.

В період міграції попит на путівку для полювання на цих птахів підвищується. Це пов’язано з тим, що м’ясо цієї птиці стає їстівним, тобто втрачає свій специфічний запах.

Якщо мисливець хоче провести вилазку без супроводу єгеря, то він купує таку путівку і розписується у журналі інструктажів. Єгер розповідає «клієнту» про тривалості вилазки, територіальних межах мисливського господарства, нормі видобутку на путівку. Тільки після завершення всіх цих процедур дозволяється полювання на огар.

Огарь моногамна птах, вибирає партнера на все життя

Качку огар розводять і в домашніх умовах. Ці птахи займає лідируючі позиції в порівнянні з іншими домашніми родичами несучості. Починають нестися вони вже з 6-ти місяців.

За рік одна самка може знести приблизно 120 яєць. При бажанні отримання потомства від цієї качки, швидше за все, з усіх 120 яєць з’являться на світ міцні і здорові малюки, практично без втрат.

Дивіться також:  Сипуха птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці сипухи

При розведенні огарів слід враховувати, що в неволі ці птахи агресивні і малообщительны. Тому краще брати не менше пари особин. Під час линьки і в зимовий період на озерах та річках з невеликою течією можна спостерігати скупчення цих червоних птахів у великі групи.

Харчування птиці огар

Огарі живляться як рослинною, так і тваринного походження їжею. Рослинна меню складається з трави, молодих пагонів, злаків і насіння. Полює червона качка на комах, рачків, личинок, молюсків, риб і жаб. Так що огар пристосувався добувати їжу як у воді, так і на суші.

Восени основним місцем видобутку їжі для цих птахів стають сільськогосподарські угіддя. Вони збирають залишки зерна, що залишилися після збору врожаю. На подібні вилазки качки відправляються переважно вночі, вдень вони відпочивають.

Розмноження та тривалість життя птиці огар

Качка огар зберігає вірність відносин з партнером протягом багатьох років. Її відносять до моногамним птахам. Шлюбний період настає ранньою весною, через кілька тижнів після зимівлі або прильоту на місця гніздування. В цей час ще не всі водойми звільнилися від льоду, що скував їх взимку.

Перед шлюбним періодом згідно описів птиці огар змінюють свій вигляд. Так у самця з’являється своєрідний чорний галстук на шиї, а все решта оперення стає більш тьмяним. Самки ж практично не міняють свій вигляд. Єдиною ознакою про настання шлюбного періоду у неї є поява білих пір’я на голові.

Правом вибору другої половини володіє самка. Вона подає сигнали майбутнім кавалерам про початок кастингу» своїм гучним криком. Навколо симпатичного самця вона виконує шлюбний танець з широко відкритим дзьобом.

Дивіться також:  Гоацин птах. Спосіб життя і середовище проживання гоацина

Кавалер у свою чергу балансує на одній нозі з витягнутою шиєю. Іноді у відповідь на танець коханої огар волочить крила, звісивши голову при цьому. Підсумком таких прелюдій є спільний політ закоханих і тільки після цього вони паруються.

В окремих випадках червоні качки гніздяться в парі кілометрів від води. Вони будують гнізда в норах і тріщинах скель. Поки самка висиджує потомство, самець їх стереже і оберігає її від непрошених гостей.

На фото огар з пташенятами

В одній кладці яєць, як правило, налічується від 7 до 17 штук. Колір у них нестандартний – світло-зелений. Важать вони до 80 м, в залежності від кількості. Іноді самець бере участь у процесі насиджування яєць. Через 28 днів на світ з’являться маленькі каченята.

Як тільки малюки вилупляться, вони відразу відправляються в подорож разом з матір’ю. Шлях їх лежить до водойми. Бувають випадки, коли кілька виводків об’єднуються і захищають весь молодняк.

Каченята швидко ростуть. Вони подібно своїм батькам бігають, плавають і пірнають. Підніматися на висоту приблизно 1 м їм допомагають довгі кігтики на лапках. У вихованні потомства беруть участь обоє батьків.

Вони піклуються про малюків до тих пір, поки ті не стануть на крило. За найменшої небезпеки самка з каченятами ховаються в укриття, а самець шипить і захищає свою сім’ю.

Качки стають статевозрілими на 2 роки. «Неповнолітній» молодняк тримається окремо. В кінці липня вони збираються на линьку крила. Живуть червоні качки 6-7 років. В неволі тривалість їх життя збільшується вдвічі і становить 12 років.

Back to Top