Особливості та середовище удода

Удод (від латинського Upupa epops) – це птах, єдиний сучасний представник сімейства удодовых загону ракшеобразных. Це дрібна птиця, з довжиною тіла 25-28 см і вагою до 75 г, розмах крил досягає 50 див.

Удод має середньої довжини хвіст, невелику голову з довгим (близько 5 см), трохи зігнутим, дзьобом і рухомим розкривним чубчиком зверху на маківці. Оперення строкате і варіюється в залежності від видів, від рожевого до світло-коричневого.

Крила і хвіст мають чергуються чорно-білі смужки. З опису птаха одуда зрозуміло, що це невелике диво дуже привабливо і цікаво. З-за свого квітчастого примітного чубка удод став дуже популярним і відомим представником пернатих.

У 2016 році на щорічному зібранні Союз охорони птахів Російської Федерації вибрав удода птахом року. Вчені, за територіальною ознакою, виділяють дев’ять видів птиці удод:

1. Удод звичайний (від лат. Upupa epops epops) – мешкає, в тому числі і в південних регіонах Російської Федерації;

2. Удод Сенегальський (від лат. Upupa epops senegalensis);

3. Удод Африканський (від лат. Upupa epops africana);

4. Удод Мадагаскарський (від лат. Upupa epops marginata);

5. Upupa epops major;

6. Upupa epops waibeli;

7. Upupa epops saturata;

8. Upupa epops ceylonensis;

9. Upupa epops longirostris.

Родом ці птахи з Африки, але в процесі еволюції поширилися в Азію і на південь Європи. У нашій країні одуди мешкають в Ленінградській, Нижегородської, Ярославської і Новгородській областях.

Також добре прижилися в Татарстані і Башкирії, на півдні Східної та Західної Сибіру. Переваги віддають лісостепових і степових зонах, узліссях лісу, невеликим гаях. Не люблять сирий клімат.

Дивіться також:  Балобан птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці балабан

На зимівлю мігрують на південь в теплі кліматичні умови. Спорідненими птахами удоду є рогаті ворони і птахи-носороги. Хоча зазначені представники фауни і набагато більше, але їх зовнішню схожість з друхами можна побачити на фото цих птахів.

Основним схожістю є наявність на їх головах деяких яркоокрашенных виступів, на зразок чубка удода. Родинні удоду птахи теж мешкають переважно на Африканському континенті.

Характер і спосіб життя удода

Одуди активні в денний час доби і проводять цей час у пошуках їжі для прожитку себе і свого потомства. Є птахами моногамними і проживають парами самець-самка все своє життя, збиваються в невеликі зграї лише для перельоту на зимівлю.

У пошуках їжі часто спускається на землю і досить швидко за нею переміщується. Побачивши на землі небезпека у вигляді хижаків, випускає разом з послідом маслянисту рідину з дуже неприємним запахом, тим самим відлякуючи від себе мисливців.

Якщо птах розуміє, що втечею врятуватися не вдасться, то удод затаюється на землі, притискаючись до нього всім тілом з розкритими крилами, тим самим відмінно маскуючись під навколишнє середовище.

Взагалі він дуже полохливі птахи і часто рятуються втечею навіть від найменших шерехів, вироблених вітром. Ці птахи літають не швидко, але політ їх пурхаючий і досить маневрений, що дозволяє їм сховатися від хижих птахів, які не можуть миттєво змінювати напрямок польоту.

Харчування удода

Раціон харчування удода складається з різного роду комах, яких він знаходить на землі, деревах і ловить на льоту. У їжу йдуть личинки, павуки, жуки, коники, черв’яки, гусениці і навіть равлики.

Дивіться також:  Кібець птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці куприк

Спосіб їх видобутку дуже простий і відбувається за допомогою довгого дзьоба, яким удод виколупує видобуток з землі або кори дерева. Діставши комаха з притулку птах умертвляет його різкими ударами дзьоба, підкидає в повітря і відкривши рот ковтає.

Деякі види до всього іншого можуть пити квітковий нектар і харчуватися фруктами. Взагалі, не дивлячись на свої невеликі розміри, він дуже ненажерливі пташки.

Розмноження та тривалість життя удода

Як вже було написано вище, одуди є моногамними птахами і свою другу половину вибирають один раз в житті. Статевої зрілості вони досягають до року життя, коли і відбувається перший вибір партнера.

Самці в цей період дуже галасливі і своїми криками зазивають самок. Для гніздування одуди вибирають дупла в деревах, тріщини в гірській місцевості, а іноді в’ють гнізда прямо на землі або в корінні дерев.

Саме гніздо у удода невелика, часто складається з декількох гілочок і невеликої кількості листя. Запліднення відбувається у більшості видів один раз на рік, у деяких осілих видів зустрічається до трьох разів на рік.

Самка відкладає 4-9 яєць залежно від клімату гніздування. Кожен день відкладають по одному яйцю і наступні 15-17 днів на кожному яйці відбувається насиджування.

При такій висидки останні пташенята з’являються на 25-30 день. Самці не висиджують яйця, в цей період вони тільки добувають корм для самки. Після появи пташенят вони протягом місяця проживають разом з батьками, які їх годують і навчають самостійного життя.

До цього часу пташенята починають самостійно літати і добувають собі їжу вже самостійно, після чого залишають своїх батьків і починають самостійне життя.

Дивіться також:  Бекас птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці бекас

Середній період життя удода становить близько восьми років. Цей представник загону ракшеобразных досить давня птиця, згадка про нього зустрічаються в древніх писаннях, в тому числі і таких як Біблія і Коран.

Вчені археологи знаходили наскальні зображення птаха удод в давніх печерах Персії. В наші дні про охорону цього чудового пернатого на загальнолюдському і державному рівні мало хто думає, а в той же час їх чисельність сильно скорочується.

Чим же ми можемо допомогти птахам удоду? У деяких країнах для збільшення популяції цих птахів на поля розпорошуються малотоксичні добрива, які не приносять шкоди живе і живиться на них живності.

А також залишають під паром деяку кількість земель, щоб одуди могли на них існувати. Думаю і в нашій державі ці заходи цілком можливо втілити в життя в тих регіонах, де гніздитися чудова птиця удод.

Back to Top