Ведмідь – один з найрозумніших тварин на Землі. Розміри досить великі, але вони мають невловимою грацією і вселяють людям почуття страху. Незважаючи на різноманіття видів цих хижаків, всі вони відрізняються один від одного. Особливий інтерес викликає очковий ведмідь.

Особливості та середовище очкового ведмедя

Очковий ведмідь зникаючий вид ведмежих на планеті. Він занесений в Міжнародну Червону книгу. Багато зоопарків вважають за честь мати у своїй колекції це тварина і беруть участь у програмі за його розведення.

Місцеве населення активно винищує цього ведмедика, так як вважає, що звір нападає на худобу і знищує посіви. Крім того, вважається, що його жовчний міхур здатний вилікувати багато захворювань.

У зв’язку з вирубкою лісу і активним будівництвом, середовище проживання ведмедів зазнає істотні зміни і тягне до зменшення популяції. Цей вид мешкає у важкодоступних гірських районах і тому мало вивчений.

Тварина виростає до двох метрів, самці важать близько 140 кг, самки в два рази легше, ширина в плечах становить близько 80 див. Очковий ведмідь, фото якого розміщено на сторінці, має кудлатий хутро чорного кольору, іноді з бурим відтінком.

Його морда трохи коротше, ніж у родичів. Назва цього виду походить від світлих плям навколо очей, які з’єднуються на шиї. Вчені вважають, що тварина є прямим нащадком гігантського короткомордого ведмедя (Arctodus simus), що існував в льодовиковий період.

Вага очкового ведмедя становить приблизно 500-600 кг, однак, були знайдені особини, досягають 1000 кг. Ці ссавці мають коротку м’язисту шию і сильні кінцівки. Задні ноги у них коротше передніх, що дозволяє їм чудово лазити по деревах.

Відмінною рисою цих принципів є особливості будови скелета. У всіх представників виду ведмежих 14 пар ребер, у той час як у очкових ведмедів тільки 13.

Дивіться також:  Тварини Краснодарського краю. Описи, назви і види тварин Краснодарського краю

Очковий ведмідь живе на південноамериканському континенті. Це єдиний вид ведмежих, який був виявлений в даному регіоні. Його можна зустріти у Венесуелі, Еквадорі, Колумбії, Перу, на заході Болівії і Панамі. Переважні місця проживання – гірські райони і низини саван.

Характер і спосіб життя

Це самий добродушний вигляд ведмедів. Вони ніколи не нападають першими на людей. Винятки становлять випадки явної загрози життю або захисту своїх малюків. Смертельних випадків зафіксовано не було. Правда, бувало, що ведмеді просто дуже сильно били агресора. При появі людини, тварина віддає перевагу залізти на високе дерево.

Ці звірі ніколи не ділять територію між собою, хоча воліють вести замкнутий спосіб життя. На територіях багатих їжею можна спостерігати мирно сосуществующими кілька особин.

Одним з відмінностей між бурим і очковим ведмедем полягає в тому, що другі ніколи не впадають у сплячку і дуже рідко споруджують барлогу. Вважаючи за краще спати вночі, вдень вони сплять у гніздах, які будують самостійно і їх важко виявити в густих заростях.

Харчування очкового ведмедя

Очкові ведмеді самі травоїдні зі своїх родичів. М’ясо становить дуже невеликий відсоток їх раціону. В основному ці звірі полюють на гризунів, кроликів, оленів, членистоногих, птахів.

У голодні часи вони можуть напасти на домашню худобу, або задовольнятися падаллю. Особливості будови морди і довжина мови дозволяють тварині годуватися комахами і термітами, розриваючи їх житла. А любов до солодкого призводить до руйнування вуликів для видобутку дикого меду.

Рослинна їжа дуже важко засвоюється організмом багатьох тварин, і очковий ведмідь є одним з небагатьох, хто її вживає. Пагони трав, плоди і кореневища – ось основа харчування цього ведмедя.

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці

Сила його щелеп перевершує навіть міць щелеп гігантської панди і дозволяє вживати їжу, яка багатьом тваринам недоступна. Тварина може вживати в їжу кору дерев, серцевину бромелий, а також гілки пальм, які ламає і скидає на землю перед їжею.

Люблять ведмедики і кактуси. Вони можуть навіть забратися на них, для того щоб поласувати недоступними плодами, які ростуть нагорі. Іноді очкові ведмеді здійснюють набіги на поля, які належать місцевому населенню. Предметом їх набігів є цукровий очерет.

Розмноження та тривалість життя очкового ведмедя

Спарювання тварин відбувається в будь-який час, але найбільша активність спостерігається навесні і на початку літа перед початком дощів. Коли у самки починається тічка, самці влаштовують жартівливі бої, поки самка не буде готова до спаровування.

Утворилася тільки для розмноження пара тварин залишається на кілька тижнів разом і багаторазово злучається. Однак, шлюбні ігри цих тварин вивчені дуже мало.

Особливістю організму очкового тварини є мимовільне планування вагітності. Запліднена яйцеклітина ділиться і кілька місяців вільно знаходиться в порожнині матки. Відстрочена імплантація сприяють народженню ведмежат у період, коли їжі стає в достатку.

Після восьми місяців вагітності на світ з’являються 1-3 ведмедика. Малята народжуються сліпими і важать приблизно 300 м, але вже мають чорний колір з характерними даного виду жовтими цятками.

Незважаючи на маленький розмір вони вже через місяць вийдуть з мамою на полювання, а через півроку будуть важити близько 10 кг. У тваринному світі їх ворогами є тільки самці очкового ведмедя і пума.

Після народження мама ведмежат зірко стежить, навчає і не відпускає крихт від себе протягом одного року. Після цього діти набувають самостійність і починають вести своє життя без допомоги дорослих.

Дивіться також:  Олень вапіті. Спосіб життя і середовище проживання вапіті

Не дивлячись, на те, що вчені вважають бурого і очкового ведмедів дуже схожими, обмін генами між ними неможливий, тобто проявляється репродуктивна ізоляція. Це означає, що спаровування між тваринами цих видів можливо. Однак їх потомство не зможе мати дітей, якщо взагалі буде життєздатним.

Тривалість життя бурого ведмедя і очкового ведмедя приблизно однакова і становить у дикій природі приблизно 25 років. Однак, був зафіксований випадок тривалості життя очкового ведмедя 36 з половиною роки в неволі. Жива природа настільки прекрасна, варто тільки звернути на це увагу. Любіть її, вивчайте і ніколи не викидайте.

Back to Top