Особливості та середовище носухи

Носуха (від латинського Nasua) або коат (від іспанського Coati) – це рід ссавців тварин з сімейства ракунових. Свою назву єнот носуха отримав із-за своєрідного рухомого носа, що нагадує хобот. Назвали так тварина аборигени одного з індіанських племен, на мові яких воно звучить як coatimundi, що означає «coati» — пояс, «mun» — «ніс».

Довжина тіла звіра, без урахування хвоста, становить від 40 до 70 сантиметрів, хвіст досить довгий і пухнастий, розміром досягає 30-60 сантиметрів. Вага дорослого єнота носухи доходить до 11 кг. Задні кінцівки тварини довші від передніх і мають рухливі щиколотки, що дозволяє їм лазити по деревах вниз головою.

Кігті на лапах досить довгі і використовуються як для переміщення по місцевості і рослинності, так і для видобутку їжі з кори дерев і землі. Голова середнього розміру, пропорційна тілу, з стирчать невеликими, округлої форми, вухами. Забарвлення тіла носухи буро-рудий, жовто-рудий або чорно-рудий. Хвіст смугастий з чергуванням кілець більш світлих тонів з темними.

Загальне розуміння зовнішність цих тварин можна подивитися в інтернеті на численних фото носух. Ареал проживання носухи – Північно і Південно Американський континент. Воліють селитися дані ссавці в тропічних лісах, але також зустрічаються на краю пустелі і навіть в гірничо-горбистій місцевості.

Хоча носухи і сухопутні тварини, але вони чудово вміють плавати і навіть дуже люблять це робити. Швидко пересуватися по воді їм допомагають перетинки знаходяться між пальців. В залежності від місця проживання розрізняють три види носух: звичайна носуха, коат і носуха Нельсона.

Характер і спосіб життя

Сімейство носухи денні жителі, вночі вони сплять, найчастіше, в облаштованих місцях на деревах – гніздах. Переміщуються ці тварини в основному по суші, причому пересуваються дуже неспішно – середня швидкість ходьби становить не більше одного метра в секунду. При полюванні за їжею або небезпеки, що насувається, вони можуть скакати набагато швидше, але зовсім на коротких відстанях.

Дивіться також:  Тварини Байкалу. Назви, опис і особливості тварин Байкалу

Самки з дитинчатами живуть невеликими групами від 5 до 40 особин, самці ж є, в основному, одинаками і приходять в зграю тільки в період розмноження, але як не дивно, до одним і тим же самкам. Найчастіше відбуваються сутички самців з-за самок, якщо чужий самець прийде не в свою зграю.

Носухи, хоч і належать до сімейства єнотів, але на відміну від них є досить спокійними тваринами і легко уживаються з людьми. В квартирі можна завести носуху, помістивши її в просторій клітці, якщо ж є свій дім, то для проживання такого звірка цілком підійде вольєр.

Носухи в домашніх умовах дуже швидко звикають до своїх господарів, не кусаються і не дряпаються в грі. Для нормального проживання тварини, в клітці або вольєрі необхідно розмістити: укриття, поїлку, годівницю і обов’язково конструкції для їх лазанья, можливо ці конструкції можуть легко замінити корчі дерев.

Для простоти прибирання житла цього звірка на дно клітки можна розкласти тирсу або сухе листя. Для того щоб тварина розім’ялося іноді варто випускати його, під пильним контролем, з клітки.

Харчування носухи

Їжею тварин носух є жаби, ящірки, дрібні ссавці, комахи і різні фруктові плоди. Таким чином, ці тварини є всеїдними. Пошуком їжі зазвичай займаються групами, сповіщаючи інших учасників пошуків про виявлення їжі або про небезпеку, у вигляді великих хижаків, за допомогою піднятого вертикального хвоста і голосового свисту.

Шукають поживи носухи, використовуючи свій дивовижний ніс-хобот, обнюхуючи їм все навколо і відчуваючи їжу за допомогою нюху. Якщо пошук комахи відбувається на дереві чи на землі, то після того, як носуха його виявить, видобуток відбувається з допомогою довгих пазурів.

Дивіться також:  Тхір тварина. Спосіб життя і середовище проживання тхора

Якщо ж увагою звірка служить дрібна тварина, то полювання відбувається наступним чином: при виявленні ящірки, жаби або інших ссавців, носуха женеться за ним, наздоганяє і прокушує шию, притискаючи тіло жертви до землі, після чого умертвляет і з’їдає його частинами.

Якщо ви купили носуху і тримайте її в домашніх умовах, то їжу їй слід давати вживати рибу, пісне м’ясо, яйця і фрукти (яблука, банани тощо), також цей звір ніколи не відмовиться від сиру.

Обов’язково завжди слідкуйте, щоб в поїлці була вода у великій кількості. До їжі носухи не дуже вибагливі. Денний раціон дорослої особини досягає близько 1-1,5 кг їжі на добу.

Розмноження та тривалість життя

Статеве дозрівання носух відбувається з двох років. У період готовність до парування самки самець приходить в зграю, часто відстоявши свою перевагу на самку в боях з іншими самцями. Після цього самець-переможець мітить територію проживання подружжя їдким запахом та інші самці уникають перебувати в цих місцях.

Ритуал перед спарюванням відбувається у вигляді чищення шерсті самки самцем. Період виносу посліду у цих тварин тривати близько 75-77 днів. Перед пологами за два-три тижні самиця виганяє самця і йде зі зграї, робить на деревах гніздо для народження дитинчат.

Кількість народжуваних особин зазвичай становить від двох до шести маленьких носух. Приплід носух росте дуже швидко і через 4-5 тижнів самка з дитинчатами повертається в зграю, де їй допомагають вирощувати потомство старі самки і ще не народжували жодного разу молоді.

Цікавим фактом є те, що у віці двох-трьох тижнів маленькі носухи вже намагаються пересуватися і часто намагаються вилізти з затишного гнізда, в якому народилися, але так як самки після пологів постійно перебувають при дитинчат, вони їх ловлять і повертають на місце.

Дивіться також:  Камяна куниця. Спосіб життя і середовище проживання камяної куниці

У природі дуже складно побачити потомство цих звірків, самки дуже добре ховають їх на деревах у гніздах. Тому, щоб помилуватися ними, можна подивитися дитинчат носухи на фото. Середня тривалість життя носухи становить 10-12 років, але зустрічаються особини, які доживають і до 17 років.

Back to Top