Норка-королева хутрових звірів

Завдяки красивому і цінного хутра нірки знають у всьому світі і вважають справжньою «королевою» серед хутрових звірів. Віянням сучасності стало одомашнення норовливих тварин, які радують не тільки природною чарівністю, але й заповзятливим грайливим характером.

Особливості та середовище норки

Норка – представник родини куницевих, хижих ссавців. Тварина невеликого розміру, до 50 см завдовжки, витягнуте за формою тіла, валикообразное. Довжина невеликого хвоста не перевищує 15-18 см, вузька мордочка, з невеликими вушками, майже не помітними в густій шерсті.

Очі схожі на чорні намистини, дуже живі й виразні. Кінцівки короткі, покриті хутром, пальці забезпечені вираженими перетинками, особливо широкими на задніх лапах.

В русі норки вловлюється підстрибування. Вага особини від 1,5 до 3 кг, самці завжди більші за самок. Найближчі родичі родини куницевих – це тхори, ласка, горностай.

Шубка з коротким гладким хутром, настільки щільним і захищеним, що після довгого перебування у воді волосяний покрив норки не намокає. Зміна сезонів не позначається на хутряній структурі. Забарвлення переважає одноколірний, від рудуватого до темно-коричневого, майже чорного. На черевці тон світліше, а на лапках і хвості – самі густі кольори.

Під губою часто буває світле пляма, іноді воно зустрічається на грудях звірка або по лінії живота. В даний час виведені норки різних відтінків хутра: блакитні, білі, бузкові, — всього понад 60 колірних варіацій.

Звірятко чудово плаває, тому тримається поблизу водойм: біля річок, озер, проток. Як виглядає норка, можна спостерігати біля води: тварини притаманні незвичайна спритність, гнучкість тіла, спритність, швидкість. Вибирає місця для розселення у повалених дерев, корчів, виступаючих на поверхню і заплутаних коренів.

Опис тварин норок в природі стосується двох основних різновидів звірів: європейської та американської. Всі види дуже близькі між собою. Вважається, що культивують на звірофермах американський вид з’явився від європейського, він трохи крупніше, ніж раніше вивчених тварин. Ціна норки американської вище за міцний хутро.

Дивіться також:  Тварини Байкалу. Назви, опис і особливості тварин Байкалу

Ареал європейського вигляду норки простягається від Фінляндії до Уральських гір. На півдні історична межа поширення позначена Кавказькими горами і північними регіонами Іспанії. Рідкісне поява звірка помічено у Франції, що говорить, про його просуванні на захід.

В цілому, чисельність норки була сильно скорочена через промислової полювання з-за теплого й красивого хутра. Популяція зберігається тільки на локальних ділянках, тварина занесена в Червону книгу і охороняється законом у всіх країнах.

Норка – тварина свистяче, передає безліч смислових відтінків:

  • різко і коротко – прояв гніву й переляку;
  • ніжно і воркующее – заклик в період гону;
  • тихо і спокійно – спілкування з потомством.

Господарі одомашнених норок добре розуміють їхню мову і прагнуть зробити спілкування рівним і довірчим. У тварин слабке серце. Переляк може погубити звірка, хоча захищатися він теж уміє.

На руки норок беруть в спеціальних рукавичках, що захищають руки від укусів. Є ще одна зброя у звірків: подібно знаменитому скунсу вміє бризкати пахучою рідиною, відлякує ворогів. Норка як домашню тварину рідко вдається до такого захисту.

Характер і спосіб життя

Характер норки живий і рухливий. Веде поодинокий спосіб життя. Природа не наділила тварина умінням швидко бігати, лазити, але вона чудово плаває і пірнає. Гребе всіма лапами і поштовхами рухається вперед. Може ходити по дну. Тільки сильний переляк змусить тварина забратися на гілку або кущ.

Любить усамітнення, тихі і відчужені, селиться по берегах біля зарослих очеретом прісноводних водойм, вибирає болотянисті озера і невеликі річки.

Гнізда будує на виступаючих купинах, навколо яких вода, щоб при першій небезпеці надійно сховатися на глибині. З’являється через 15-20 метрів, щоб озирнутися і віддихатися, потім ховається в рослинності.

Дивіться також:  Горал тварина. Спосіб життя і середовище проживання горалем

Активність проявляється з настанням темряви, хоча іноді полює вдень на території від 12 до 25 га. Пошуки їжі веде на суші, долаючи приблизно півкілометра за добу на своїх мисливських угіддях.

Стежки повторюються день у день, місця позначаються запаховими мітками. З настанням зими рухатися доводиться більше в 3-4 рази, щоб перевірити збереглися ополонки.

На снігу намагається не показуватися, переміщається по траншеях і під водою. Зимової сплячки у норок немає, але в морозні дні тварина може зачаїтися в лігві і проспати деякий час, перечікуючи суворі дні.

Житла норок являють собою вириті камери з підстилкою їх сухої трави, пір’я і моху, два різноспрямованих виходу. Один – на воді, інший – до густої рослинності. Окреме місце відводиться під вбиральню.

Старі нори водяних пацюків, ондатр, природні тріщини і заглиблення теж можуть бути зайняті норкою для проживання. Людей тварина уникає, але цікавість і бажання поласувати дичиною буває сильніше страху. Тому часто курники піддаються атакам моторних норок.

Харчування

Оскільки норка – дике тварина, напівводний мешканець, їжа в основному складається з різних рибок, ракоподібних, равликів, молюсків, водяних щурів, змій, жаб. Полює звірятко на наземних тварин і птахів, не гребує комахами.

Неподалік від сіл з вини норок часто пропадають кури, качки. Воліє харчуватися свіжою здобиччю, тільки в період оголодания до 3-4 днів, може перейти на несвіже м’ясо або підбирати біля помешкань харчові покидьки.

З наближенням холодів норка робить харчові запаси у вигляді надкушених або обезголовлених жаб, мишоподібних гризунів, пічкурів, окунців, щулять, зрідка птахів. Комори любить поповнювати, піклується про свіжості накопичень.

Домашніх норок годують в основному м’ясо-рибними кормами з додаванням овочів, зернових, молочних, вітамінних компонентів. Кожному біологічному періоду підбирається відповідний раціон. Влітку, в зв’язку з накопиченням енергії, посилюється білкова і вітамінна їжа, в зимовий час спокою – менш поживні кормосуміші.

Дивіться також:  Матамата черепаха. Спосіб життя і середовище проживання черепахи матамата

Розмноження та тривалість життя

Шлюбне час норок протікає з лютого по квітень. Боротьба за самок проявляється у бійках і шумному верещании. Вагітність самок триває до 72 днів, в результаті з’являється виводок з 2-7 дитинчат. Молоді норки дуже грайливі. Самці участі в турботи про потомство не проявляють і живуть окремо.

До середини літа малюки підростають до половини розміру матері, до осені досягають величини дорослих особин. Від материнського молока переходять на тваринну їжу і остаточно покидають батьківську нору.

Статевозрілими норки стають до 10 місяців до 3 років спостерігається найбільш висока плодючість, потім помітно знижується. Тривалість життя в природі складає в середньому 9-10 років, але в неволі термін значно збільшується до 15-18 років.

Ареал проживання норок в природі постійно скорочується. Норки приручаються до людини, хоча зовсім ручними вони не стають. Можуть відзиватися на знайомий голос і допускати до обережного поглажування.

Існують цілі звірівницькі ферми, на яких можна придбати тварину нірку для промислових цілей. Тільки так зберігається можливість тримати під контролем видове різноманіття диких тварин.

Back to Top