Особливості та середовище нектарніци

Нектарницаптиця, яка є близькою родичкою горобця, і належить до однойменного загону горобцеподібних.

Має довжину від 9 до 25 див. Відмінною рисою зовнішності є зігнутої форми, загострений і тонкий дзьоб, часто з щербинами на краях.

Такі птахи поділяються вченими на 116 видів. Забарвлення тіла може бути найрізноманітнішим і залежить не тільки від різновиду, але і від статі особи, а також місцевості, де вона мешкає.

Найбільш яскраві представники цих пернатих, як правило, зустрічаються на відкритих просторах.

Більшість з них (як можна переконатися на фото нектарниці) мають тіло, покрите блискучим пір’ям зеленого кольору.

В глибині лісів серед гілок і листя ховаються особини, що характеризуються тьмяним тонами оперення, вони непомітні і відрізняються зеленувато-сірими кольорами.

Представники чоловічої статі деяких видів цих птахів більш яскраві, ніж їх подружки, а пір’я самців виділяються металевим відливом.

Таких пернатих часто порівнюють з колібрі, з якими вони дійсно дуже схожі, як за зовнішніми ознаками: розмірами, блиску металу в оперенні, будовою мови і дзьоба, так і за способом життя.

Тільки на відміну від цих жителів Нового Світу, нектарицы мешкають в Південній Азії, Індонезії, Африці і Північній Австралії, обживаючи квітучі сади і ліси. Іноді птахи поселяються і в гірській місцевості.

Нектарицы, що живуть на певних територіях, наприклад, в Малайзії, можуть жити настільки близько до людини, що часом влаштовують свої гнізда на верандах, балконах і навіть в передпокоях людських осель.

Одним з найбільш примітних видів, що мешкають в Африці, є малахітова нектарница. Це дуже гарні пташки.

Дивіться також:  Варакушка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці варакушки

На фото малахітова нектарница

Самці засліплюють своїх подружок темно-зеленими блискучими фарбами, особливо в шлюбний період, і двома визначними довгими пір’ям у хвості.

Самки зверху мають темно-оливкову забарвлення, знизу виділяючись сіро-жовтими квітами.

Характер і спосіб життя нектарніци

Де знайти нектарицу найлегше? У заростях чагарників і в кронах дерев, де вони збирають з кори і листя комах.

Там же з гілок п’ють нектар ароматних рослин. Зависаючи над квітами, вони запускають у них свій зігнутий, довгий дзьоб, щоб напитися цього божественного дару природи.

Нектарицы не схильні до подорожей, витрачаючи свої дні на тлі знайомих пейзажів, частіше парами, але іноді збиваючись в невеликі зграйки.

Пернаті не люблять покидати насиджені місця. Хіба що молоді особини, які прагнуть знайти відповідну територію, щоб на ній влаштуватися.

Або різновиди цих птахів, які проживають у місцевостях з суворим кліматом, у холодні періоди намагаються переселитися туди, де тепліше і більше харчування, але зазвичай не мігрують на великі відстані.

До таких можна зарахувати палестинську нектарицу, що належить до виду, що живе, на відміну від південних своїх побратимів, в більш північних краях.

До таких належать: території від Лівану і Ізраїлю до південних країв Сибіру.

Часто ці птахи взимку відвідують годівниці і поїлки, дбайливо споруджені для них людьми.

Цих симпатичних пташок нерідко утримують у неволі. Найкраще для таких цілей підходить вольєр, засаджений квітучими рослинами.

У ньому любителям птахів також необхідно встановити ємність з водою для купання вихованців і зручну окрему поїлку з чистою водою, бо бруд викликає у нектариц важкі грибкові захворювання.

Дивіться також:  Птах мухоловка. Спосіб життя і середовище проживання птиці мухоловки

На фото птах палестинська нектарница

Враховуючи те, що ці істоти теплолюбні, у місцевостях з суворим кліматом, їм просто необхідно особливу приміщення з обігрівом, а також додаткове освітлення, щоб їх штучний світловий день тривав близько 12 годин на добу.

Харчування нектарніци

Свою назву нектарица отримала за те, що її улюбленим ласощами є нектар рослин і ароматних квітів, який пернаті обожнюють пити, часто на льоту з квітів, а іноді, сідаючи на гілки.

Харчуватися таким способом їм допомагає оригінальної форми, тонкий і вигнутий дзьоб, чудово проходить в квіткові чашечки, а також мову, вузький і довгий з жолобком і пензликом на кінці.

У пошуках живлячи вони часто здійснюють сезонні міграції, ніж приносять незмірну користь, так як сприяють запиленню різноманітних видів флори.

Нектарніци не гребують і плоттю різних комах, яких часто ловлять прямо в польоті, і павуків, чиїх павутин зазвичай буває достатньо серед густої рослинності.

Особливо таким способом живлення відрізняються азіатські різновиди цих пернатих, воліючи тваринну їжу рослинної, від чого їх важче годувати і утримувати в неволі.

Але з тими домашніми вихованцями, які задовольняються нектаром квітів, теж слід бути уважнішими, виявляючи обережність, враховуючи, що цей продукт в скисшем вигляді часто викликає у птахів розлад шлунка.

Найкраще годувати нектариц молодими цвіркунами, бісквітами, просоченими нектаром, і особливим зернистим кормом, спеціально призначеним для комахоїдних.

Не відмовляються пернаті і від солодкого фруктового соку, а також просто обожнюють фініки.

Розмноження та тривалість життя нектарніци

Цим птахам властива моногамія, а пари, які утворюються на все життя, обживають власну територію розміром приблизно до 4 гектарів.

Дивіться також:  Смітна курка. Опис, особливості та середовище смітної курки

На одному квадратному кілометрі можуть існувати відразу кілька подружніх пар, кількість сімейств залежить від великої кількості харчування та квітучих рослин на ділянці проживання.

Часто овдовілі самки вибирають собі нових подружжя з вільних самців, збилися в невеликі зграйки.

Пташки нектарицы зазвичай в’ють гнізда з павутини, моху, тонких стебел і листя, рослинного пуху, облаштовуючи їх на гілках дерев і чагарників на висоті не більше трьох метрів.

Дно гнізда, яке споруджується в короткі терміни і використовується неодноразово протягом життя, зазвичай вистилається шерстю і клаптиками паперу.

Такі будови дуже схожі на вигляд на висячі гаманці. У кладці нектариц зазвичай буває від 1 до 3 яєць, які высиживаются терплячими матусями протягом двох тижнів.

На фото гніздо нектарніци

У цей період самець дбайливо годує самку. Два тижні потрібен і для розвитку пташенят, які народжуються глухими, сліпими і голими, вигодовуються батьками нектаром, а після оперення бувають розміром з дорослу особину, тільки довжина їх дзьоба поки буває трохи коротше.

З дев’ятиденного віку дитинчата нектарицы починають харчуватися комахами, які приносять батьки. А ще через тиждень-другий вже самостійно знаходять собі нектар.

Однак, не всім дитинчатам вдається вижити, а з 100 відкладених яєць в дорослі особини розвиваються лише близько 47 пташенят, а їхні брати і сестри, найчастіше, стають здобиччю хижаків: плазунів і гризунів. Тривалість життя цих птахів складає зазвичай не більше 8-9 років.

Back to Top