Фауна Австралії протягом багатьох років вважається самої незвичайної на всій планеті. В далекі часи практично всі тварини були сумчастими. В даний час їх налічується невелика кількість.

Серед них можна виділити намбата – маленького сумчастого звірка, який є єдиним представником свого роду. На сьогоднішній день намбат мешкає тільки в південно-західних районах Австралії.

Зовнішній вигляд і особливості намбата

Намбат – симпатичне тварина, розмір якого не більше домашньої кішки, по праву вважається найкрасивішим на всьому австралійському материку. Верхівку і загривок звірка покриває червонувато-коричнева шерсть з невеликою сивиною. Спинка мурахоїда покрита поперечними біло-чорними смужками, а шерсть черевця трохи світліше.

Максимальна довжина тіла досягає двадцяти семи сантиметрів, а п’ятнадцяти сантиметровий хвіст прикрашають сріблясто-білі волоски. Голова мурахоїда трохи приплющена, мордочка злегка витягнута і прикрашена до загострених вух темними смужками, мають білу облямівку. Передні лапки звірка мають короткі розчепірені пальці з гострими нігтиками, а задні лапки чотирипалі.

Зуби сумчастого намбата злегка недорозвинені, розміри корінних зубів з обох сторін можуть відрізнятися. Звірятко відрізняється від ссавців довгим твердим небом.

До особливостей сумчастого мурахоїда можна віднести можливість витягати язик, довжина якого досягає практично половину власного тіла. Звірятко на відміну від інших представників сумчастих позбавлений сумочки на животі.

Спосіб життя і середовище проживання намбата

Дуже багато років тому звірята були поширені на всій території материка. Але з-за великої кількості диких собак і лисиць, завезених в Австралію і провідних на них полювання, число мурахоїдів різко зменшилася. На сьогоднішній день середовище проживання намбата — це евкаліптові ліси, сухі рідколісся Західної Австралії.

Мурахоїд вважається хижим звіром і харчується в основному термітами, які вони видобувають лише у світлий час доби. В середині літа земля дуже сильно нагрівається, і мурах і термітів доводиться ховатися і йти глибоко під землю. У цей період муравьедам необхідно виходити на полювання у вечірній час, побоюючись нападу вовків.

Дивіться також:  Ряба кобила. Опис, особливості, догляд і ціна рябій коні

Намбат – дуже моторний тварина, тому в разі небезпеки може за короткий час залізти на дерево. Притулком в нічний час звірятам служать невеликі норки, дупла дерев.

Звірята воліють перебувати в повній самоті. Винятком є період розмноження. Мурахоїди – добрі тварини: вони не кусаються і не дряпаються. При загрозі вони лише трохи посвистують і бурчать.

До цікавих фактів про намбатах можна віднести їх міцний сон. Відомо багато випадків, коли при спалюванні валежников гинуло велика кількість мурахоїдів: вони просто не встигали прокидатися!

Харчування

Живиться намбат в основному термітами, дуже рідко вони поїдають мурах або безхребетних тварин. Перед ковтанням їжі, мурахоїд дрібнить її за допомогою кісткового піднебіння.

Короткі і слабкі лапки не дають можливість розкопувати термітники, тому полювання звірята ведуть, підлаштовуючись під режим комах, коли вони виходять зі своїх нірок.

Полювання на комах і термітів мурахоїди ведуть завдяки гострому нюху. При виявленні видобутку з допомогою гострих кігтів вони розкопують грунт, ламають гілки і тільки після цього липким довгим язичком ловлять їх.

Для повного насичення намбату протягом дня потрібно з’їсти приблизно двадцять тисяч термітів, на пошуки яких йде близько п’яти годин. Під час поїдання здобичі намбати не сприймають навколишню дійсність: їх зовсім не цікавить, що відбувається навколо них. Тому дуже часто у туристів є можливість взяти їх на руки або погладити, не побоюючись нападу з їх боку.

Розмноження та тривалість життя

Шлюбний період намбатов починається в грудні і триває до середини квітня. У цей період мурахоїди залишають свої затишні притулку і виходять на пошуки самки. З допомогою секрету, який виробляється спеціальною шкірної залозою на грудях, вони мітять кору дерев і землю.

Дивіться також:  Заєць русак. Спосіб життя і середовище проживання зайця русака

На світ дитинчата з’являються в двометровою норі через два тижні після спарювання з самкою. Вони більше схожі на недорозвинені зародки: тіло з працею досягає десяти міліметрів, не вкрите шерстю. За один раз самка може народити до чотирьох малюків, які постійно висять на сосках і утримуються за рахунок її вовни.

Самка носить своїх дитинчат приблизно чотири місяці, поки їх розмір не досягне п’яти сантиметрів. Після чого вона знаходить для них спокійне місце в невеликий норі або дуплі дерева і з’являється тільки в нічний час для годування.

Приблизно у вересні дитинчата потихеньку починають вилизати з нори. А в жовтні вони вперше пробують термітів, при цьому материнське молоко – основне для них їжа.

Поряд з матір’ю молоді намбати проживають до грудня і тільки після цього залишають її. Злучатися молоді мурахоїди починають з другого року життя. Тривалість життя дорослої намбата налічує приблизно шість років.

Сумчасті мурахоїди – дуже красиві і сумирні тварини, популяція яких з кожним роком зменшується. Причинами цього є нападу хижих тварин і збільшення господарських земель. Тому деякий час тому вони були занесені в Червону книгу як зникаючий вид тварини.

Back to Top