Опис і особливості мурахоїда

Наша планета належить не тільки людині. Вона заселена яскравими, прекрасними рослинами, дивує нас різноманітністю птахів і риб, не перестає вражати незвичністю тваринного світу. Одним із найдивовижніших тварин є мурахоїд.

Мурахоїд належить до сімейства ссавців, загону неполнозубых. Так сухо написано про нього в енциклопедичних джерелах. Це цікава тварина, до якого ще незвично наше сприйняття. Місце його проживання — ліси і савани Південної і Центральної Америки.

Для активної діяльності мурахоїд воліє ніч, а вдень він спить, накривши себе хвостом і згорнувшись у клубок. Мурахоїди дрібних видів забираються на дерева, щоб не потрапити в лапи хижаків, а великий або гігантський мурахоїд влаштовується прямо на землі. Він не побоюється нападу, тому що легко може захиститися потужними лапами з кігтями, які досягають 10 див.

Зовнішній вигляд цього звіра дуже своєрідний. Могутні лапи, невелика, витягнута голова, маленькі очі, вуха теж невеликі, зате морда довга, закінчується крихітним ротом, в якому немає зубів.

Мурахоїд позбавлений зубів, але природа забезпечила його потужним і довгим язиком, який перевищує розміри мов жирафа і навіть слона. Мова вузький – не більше сантиметра, довжина мови мурахоїда — 60 сантиметрів, що становить майже половину всього тіла тварини (без хвоста). Кінець мови зростає з грудини. Мало того, слинні залози змочують мову і надають йому неймовірну клейкість.

А рухається цей потужний орган з найбільшою швидкістю до 160 разів на хвилину. Рогова щетина, якою покрито все небо тварини, допомагає йому відскрібати з мови комах.

Шлунок м’язистий, переробляє їжу з допомогою дрібних камінців і піску, які мурахоїд спеціально заковтує. Мова липкий, клейкий і до нього миттєво прилипають всі дрібні комахи, на яких мурахоїд полює.

А основним меню цього звіра є мурашки і терміти. Однак, мурахоїд тварина не примхливе. При відсутності мурашників і термітників, він легко поглинає личинок, багатоніжок, черв’яків, а то й просто ягоди, які не зриває мовою, а губами.

Дивіться також:  Тварини Антарктиди. Опис і особливості тварин Антарктиди

У мурахоїдів, в основному, розрізняють три види:

— Великий мурахоїд (велетенський) – діна його тулуба досягає 130 см,
— Середній ( тамандуа) – від 65-75 см,
— Карликовий (шовковий) – до 50 см.

Великий гігантський мурахоїд

Це найбільший представник всіх мурахоїдів. Один тільки його хвіст досягає в довжину не менше метра. Його передні лапи забезпечені чотирма пальцями з страшними кігтями. Саме із-за пазурів у мурахоїда така хода — йому доводиться спиратися лише на зовнішню сторону зап’ястя , а кігті підвертати.

Тому бігун з мурахоїда досить слабкий. Муравьеду легше вступити в сутичку, ніж рятуватися втечею. Для залякування супротивника тварина приймає « стійку» — встає на задні лапи і погрозливо піднімає передні лапи вперед. Пазуристими лапами він здатний нанести серйозні травми.

Шерсть гіганта дуже жорстка і по довжині різна на всіх ділянках тіла. На голові занадто коротка, на тілі довше, а на хвості досягає 45 див. Великий мурахоїд мешкає тільки в Південній Америці. Його приваблюють безлюдні місця, там він активно себе веде в будь-який час доби, а при сусідстві з людиною намагається виходити з укриття лише ночами.

Величезні, пазуристі лапи мурахоїда допомагають йому пробивати термітники і розгрібати мурашники, якими він живиться. Шлюбних сезонів у мурахоїдів два — навесні і восени, після чого у самки народжується одне дитинча в 1, 5 — 1, 7 кг. Виношує вона його близько півроку, а ось самостійними маленькі мурахоїди стають тільки після двох років. Все це час вони знаходяться з матір’ю.

Середній мурахоїд — тамандуа

Тамандуа – особливий рід мурахоїда, тому що у нього 4 пальці на передніх кінцівках, а на задніх-по п’ять. Він воліє жити на деревах, адже його довжина ледве сягає 60 см, з хвостом – 100 див.

Він наполовину менше свого гігантського родича, хоча і дуже схожий на нього, а розрізняється лише хвостом. Хвіст його товстий, сильний, сприяє лазіння по деревах. Колір шерсті південно — східного тамандуа, як правило, біло – жовтий, з чорною спиною (ніби в майці), чорною мордою і кільцями навколо очей.

Дивіться також:  Бик Гаур. Спосіб життя і середовище проживання гаурі

Дитинчата повністю мають біло – жовтого забарвлення, вони лише до кінця другого року починають набувати забарвлення дорослої тварини. А представники північно – заходу мають однотонний колір – сіро-білий, чорний або коричневий.

Цей мурахоїд розселяється в тих же країнах, де і гігантський, але його ареал трохи більше, доходить до Перу. Віддає перевагу лісисті місцевості, в чагарниках та навіть на узліссях. Може знаходитись, як на землі, так і на деревах, куди забирається спати.

При укладанні на сон він зачіпляється хвостом за гілку, згортається клубком і закриває лапами морду. Живиться тамандуа мурахами, здебільшого тими, які оселяються на деревах. Цікаво, що у схвильованому стані цей звір поширює дуже неприємний, сильний запах.

Карликовий мурахоїд (шовковий)

Цей мурахоїд – повний антипод свого великого побратима. Довжина його тіла всього 40 см з хвостом. Цей звір має теж довгу мордочку і міцний, сильний хвіст — адже йому доводиться весь час жити на деревах. Шерсть у нього золотиста, шовковиста, за що карликового мурахоїда і прозвали шовковим.

Незважаючи на свої невеликі розміри, цей звірок гідний «боєць», своїх ворогів він зустрічає бойової стійкою і атакує передніми, пазуристими лапами. І все ж, ворогів у млості достатньо, тому тварина лише веде нічний спосіб життя і не спускається на землю.

Пари формуються лише на період спаровування і виховання потомства. Після перших кількох днів, які дитинча проводить в дуплі, він пересідає на спини тата або мами.

І самець, і самка вирощують дитинча з однаковою турботою. Ці цікаві представники мурахоїдів різного виду і схожі і відмінні один від одного. Дуже цікавий такий мурахоїд, як намбат, або сумчастий мурахоїд.

Сумчастий мурахоїд і його особливості

Сумчастий мурахоїд належить до ряду хижих сумчастих. Проживає він в Австралії. У звірків з Західної Австралії спина вкрита чорними смужками, а жителі Східної Австралії мають однотонне фарбування. Це невеликий звір, чия довжина не перевищує 27 см, а вага не більше 550 гр. мордочка витягнута, загострена, мова довгий і тонкий.

Дивіться також:  Одногорбий верблюд. Спосіб життя і середовище проживання одногорбого верблюда

Але ось у намбата, на відміну від інших мурахоїдів, зуби є. Мало того, цей звірок один з найбільш зубастих хижаків на землі – у нього до 52 зубів. Правда, якістю зубів він похвалитися не може – зуби маленькі, слабкі, асиметричні. Очі і вуха великі, лапи з гострими кігтями.

Цікаво, що «сумчаста» — назва не зовсім вірне. У намбата немає сумки, а дитинчата, яких самка приносить 2 або 4, присмоктуються ротами до сосків і так повисають. Ця дивна особливість, якої більше не може похвалитися жодна тварина.

Мурахоїд як домашня тварина

Це тварина настільки цікаво, що багато любителів незвичайного заводять його у себе вдома. Як правило, заводять тамандуа. Мурахоїди — тварини дуже розумні, їх власникам вдається навчити своїх вихованців деяким командам, вони навіть самі примудряються відкривати холодильник.

І, звичайно, їх зовсім не варто засмучувати, інакше улюбленець буде змушений захищатися. Щоб кігті не були настільки небезпечні, їх рекомендується два рази на тиждень підстригати.

Зміст цього звірка досить клопітно: йому необхідно облаштувати спеціальний вольєр, краще, якщо там будуть натягнуті різні канатики, гамаки, гойдалки. Слід пам’ятати, що це дівчисько, тому температура повинна бути +25 градусів. В неволі мурахоїди охоче поїдають овочі, фрукти, сир, розмелені продукти з додаванням фаршу. Солодощі їм шкідливі.

Відомо, що Сальвадор Далі після прочитання поеми Андре Бретона «After the Giant Anteater» настільки зацікавився мурахоїдом, що навіть завів його у себе вдома.

Він вигулював його на вулицях Парижа на золотому ланцюжку і навіть ходив зі своїм вихованцем на світські прийоми. Мурахоїда Дали вважав романтичним тваринам. Мурахоїди незвичайні тварини. Дуже сумно, що їх чисельність кожен рік тільки зменшується.

Back to Top