Середовище проживання і особливості муфлона

Прабатьком домашніх овець, по праву вважається найменший з гірських баранів, муфлон. Тварина парнокопитне, ссавець, жуйна, полорогое, належить підродини козли і роду барани.

Висота дорослої особини досягає 0,9 метра, довжина 1,3 метра. Вага самки, всього приблизно 30 кілограм, самець може важити до 50 кілограм, за рахунок значного розміру рогів. Вік муфлона легко можна дізнатися порахувавши річні кільця на його рогах, у самця вони великі і закручені, а у самок маленькі, ледве помітні і плоскі.

Шерсть тварини коротка і гладка, забарвлення змінюється від сезону, влітку вона має рудий відтінок, а взимку каштаново-бурий. Річний хутряний покрив зберігається до серпня, потім його замінює більш грубий і ламкий зимовий варіант.

У тварини, є одна цікава особливість, від голови і до короткого хвостика, через усю спину у нього проходить тонка чорна смужка. Ніс, нижня частина тулуба і копита, білого кольору.

Розрізняють європейського та азіатського муфлона, якого ще називають устюртский муфлон або аркал. Відмінних рис між ними зовсім небагато, азіатський родич трохи крупніше і, звичайно ж, у кожного своя середовище проживання. У аркала, це Таджикистан, Узбекистан, Туркменістан, Туреччина. Устюрский мешкає на території Казахстану, у степовій місцевості Устюрта і Мангишлаку.

Середовище існування європейського вигляду, гірська місцевість Кіпру, Сардинії і Корсики, зустрічаються на Вірменському нагір’ї і в Іраку. Особливо, його шанують місцеві жителі Кіпру, вони охороняють чисельність муфлона, і поклоняються йому, як символу природи острова. Їх часто зображують на монетах і марках, Кіпр в цьому плані не виняток також роблять жителі Казахстану.

Мігрують в залежності від місця розташування пасовищ і водойм. Більш комфортно почувають себе на пологих схилах гір і в передгір’ях, на скелястій місцевості ведуть себе не так впевнено як дикі кози. Потрапивши на край прірви або скелясте ущелині, муфлон стає абсолютно безпорадним.

Дивіться також:  Фосса тварина. Спосіб життя і середовище проживання фоссы

Якщо тварина відчуває небезпеку, то може швидко пересуватися по відкритій місцевості при цьому видаючи гучні і різкі звуки. У природі ворогами муфлона можна назвати великих хижаків, для молодих особин небезпечною може бути і лисиця.

Харчування муфлона

Муфлони травоїдні тварини, що харчуються злаками та іншим різнотрав’ям, їх часто можна помітити на пшеничних полях. Із задоволенням ласують молодими пагонами дерев і чагарників.

До раціону тварини входять польові рослини та ягоди, кора і листя плодових дерев, цибулини деяких рослин, які муфлон дістає з-під землі. Регулярно відправляються на водопої, муфлон баран, який може пити навіть дуже солону воду.

Розмноження та тривалість життя

Тварина муфлон розмножується швидше інших представників роду баранів, досягає статевої зрілості у два роки. Самки муфлона виношують потомство близько п’яти місяців, після чого на світ з’являється один малюк, рідше два і більше. Це трапляється в березні і квітні, в перший же день дитинча муфлона вже стає на ноги і навіть харчується стрибати. Тривалість життя тварини 12-17 років.

Муфлон стадна тварина, самки з ягнятами живуть в стадах, чисельність яких може досягати 100 особин. Восени, коли настає період спарювання, до них примикають самці.

В цей час між залицяльниками дуже часто відбуваються сильні і голосні бої за право вважатися головним у стаді і відповідно мати пріоритетне право на самку. Весь інший час року, самці живуть в гордій самоті.

Муфлон дуже давнє тварина, перші згадки про нього можна знайти на малюнках у пустелі Сахара і датуються вони трьома тисячами років до нашої ери. Що найцікавіше, справжні муфлони, ті, які є предками свійських овець і баранів, тепер мешкають лише на Корсиці й Сардинії, а Цукру від цього місця дуже далеко.

Дивіться також:  Зубр тварина. Спосіб життя і середовище проживання зубра

У двадцятому столітті тварина стала постійним предметом полювання, чисельність муфлонів стала різко скорочуватися. Але порятунком виду вчасно зацікавилися і в результаті місцевість, де вони мешкали, стала охороняється, і були створені заказники.

Тварина, предок домашніх овець, тому зараз у багатьох господарствах намагаються привчити його до вольєрного способу життя. В основному це народжені в неволі муфлони, адаптовані для життя в домашніх умовах. Розводити муфлонів не складе праці, будь-який новачок впорається з цим без особливих зусиль.

Купити муфлона, можна пошукавши оголошення про продаж в інтернеті. Щоб знайти відповідний вам примірник, потрібно прочитати про особливості його змісту, до якого раціону привчена конкретна особа, ну і, звичайно, фото муфлона стане остаточним критерієм вибору домашнього тварини.

Покупка такої екзотичної тварини не з дешевих, ціна тварини коливається від 15 до 100 тисяч рублів, залежно від віку та документів особини. Хутро тварини рідко використовують для виготовлення одягу та аксесуарів.

Муфлон, це останній представник гірських баранів Європи. Він дуже полохливий і обережний, живе на високогір’ях у важкодоступній місцевості і рідкісний мисливець може похвалитися його здобиччю.

Шуба з муфлона, це доступна за ціною, якісна і тепла річ, але знайти її в продажу не можна не завжди. Взимку у тварини утворюється дуже щільна і густа шерсть, саме з неї виходять прекрасні речі, що захищають нас від негоди.

Заповзятливий радянський академік М. Ф. Іванов вивів нову породу овець – гірського мериноса, використовуючи саме дикого муфлона. Саме з вовни мериноса, зараз найчастіше можна зустріти елітні спальні приналежності, ковдри, покривала ну і, звичайно ж, ексклюзивну і теплий одяг.

Виробники вогнепальної зброї назвали ім’ям тварини, рушницю муфлон, високотехнологічне, гладкоствольна та довгоствольну зброю з великим запасом міцності.

Дивіться також:  Кулан тварина. Спосіб життя і середовище проживання кулана

Як і його тезка тварина, воно дуже незвичайне в багатьох аспектах, у зовнішньому вигляді і запатентованих внутрішніх деталях, навіть був створений спеціальний патрон саме під цю зброю.

Back to Top