Опис і особливості морського котика

В Інтернеті завжди можна знайти безліч картинок морських котиків, фото та відеороликів з їх участю. Нерідко кіногероями стають морські котики, фільми з участю яких, покликані привернути увагу до проблеми їх збереження в дикій природі.

Найбільш типовим представником свого роду є північний морський котик. Тут переважно про нього мова і піде. Зрозумівши уклад життя і звички можна скласти враження про цих морських мешканців.

Але, загалом, морських котиків існує кілька видів, і живуть вони як в північних, так і південних широтах. Але холодні води їм більш кращі, це їм диктує їх природа будови тіла, чудово адаптоване під північний клімат.

Між тюленем і морським котиком різниця невелика, по правді він як раз відноситься до сімейства тюленів, і є так би мовити його найближчим родичем. Морський лев, котик і тюлень, звичайно, мають свої відмінності, але в корені схожі один з одним.

У них схожа конституція тіла, звичаї, методи полювання і розмноження, середовище проживання. Нерідко їх літні лежання межують один з одним, що зовсім їх не бентежить, і не якихось конфліктів не відбувається.

Описав це цікава тварина, ще Стеллер — натураліст, який жив у 18 столітті. Їх колонії він називав ні як інакше як «незліченними», адже тоді вони дійсно були вкрай поширені по всім північним узбережжям.

І може, не варто було йому так барвисто описувати, їх щедру популяцію. Адже відразу після цього на них відкрилася тотальна полювання — браконьєрів всіх мастей кинулися добувати морського котика, ціна на хутро якого була досить висока.

За тривалий час зовсім безконтрольного промислу, колонії морських котів не раз доходили до повного занепаду і знову відроджувались. Нарешті 1957р. був прийнятий закон про охорону північно тихо-океанському морських котиків. Адже це не іграшка — морський котик також як і всі інші живі істоти має право на спокійне існування.

Дивіться також:  Тибетська лисиця. Спосіб життя і середовище проживання тибетської лисиці

Безперечно, за останній час їх видобуток різко скоротилася, а де то навіть повністю ліквідована. Але все-ж браконьєрський промисел ще має місце, а часом і цілком легальний — коли відбувається вилов цих тварин для океанаріумів, демонструють дельфінів і морських котиків.

До того ж циркові шоу морських котиків у багатьох країнах користуються популярністю. Досі вилов морських котиків Росії, має місце, наприклад, це острів Беринга.

Морські котики досить великі тварини. Самці досягають розмірів більше 2 метрів, а вагою доходять до 300 кг. Самки значно менше — довжиною 1,5 метра і вагою в середньому 70 кг.

Основним зігріваючим елементом для котиків є їх густе і тепле хутро, а не жировий прошарок, як у багатьох їхніх родичів по сімейству. Більш тонкий шар жиру дозволяє занурюватися їм набагато глибше. Зверху м’яке хутро покритий жорсткою, темною шерстю. Інтенсивність забарвлення залежить від статі і віку особини.

Зазвичай від народження дитинча морського котика має однорідний темний колір. Народження білого морського котика рідкість, хоча альбінізм не виключений. Зазвичай це є патологічним, генетичним відхиленням, і дитинчата народжуються сліпими, тому, як правило, не виживають. Але все ж трапляються винятки.

Через кілька місяців після народження котики линяють, і забарвлення стає більш сірої. При подальшому розвитку вона стає дещо різною залежно від статі особини. Як і у людей, у старих котів в шерсті з’являється сиве волосся, та фарбування світліє.

Середовище проживання морського котика

Морські котики не ведуть осілу життя, а більшу частину року переміщуються від місця до місця. Період розмноження, коли вони проводять час на лежбищах, досить короткий — до кінця літа.

Лежання, як правило, знаходяться на постійному місці, куди вони повертаються кожен рік. Це можуть бути піщані пляжі, розташовані поблизу скель або кам’янисті мілини, суцільно складаються з плоских кам’яних брил, на яких зручно лежати.

Дивіться також:  Намбат тварина. Спосіб життя і середовище проживання намбата

Головне щоб від відкритого моря, звідки регулярно приходять штормові хвилі, що їх захищала природна гряда з рифів або каменів. Це може велика смуга мілководдя, поросла густими заростями водоростей. Там в тихих заводях їх дитинчата будуть вчитися плавати.

На зиму вони знімаються з місця, і йдуть полювати в море. Цей період триває у них більше півроку. У морі вони тримаються невеликими групками, не утворюючи хоч скільки-небудь значущих скупчень.

Розмноження та тривалість життя

У віці 3 років вони стають цілком статевозрілими, але щоб боротися за право злучитися з самкою їм потрібно досягти віку 7 років. Тоді вони стануть досить сильними і могутніми, щоб відбити самку в собі подібних, бажано, щоб до цього часу вони вже досягли віку 10 років.

Це період найвищого світанку — це вже потужні і ставні особини. Самкам у цьому відношенні дещо простіше, їм лише залишається чекати поки великі і сильні самці з’ясують стосунки, і покірно віддатися переможцю. Набирати м’язову масу і збирати сили їм не потрібно. Живуть морські котики приблизно 30 років.

Як вже сказано в період шлюбних ігор морські котики, знаходяться на лежках. Їх вихід на берег припадає на кінець весни — початок літа. Ось тут і починаються баталії між сильними самцями. Бійки трапляються вкрай жорстокі, іноді це призводить до важких каліцтв і навіть смерті одного з учасників.

Але це природний відбір — право на продовження роду отримує тільки найсильніший. По мірі заповнення лежбища відбувається умовний поділ території між сусідами — бійки при цьому вже мають більш виразний характер, ніж практичну спрямованість.

Кожен самець утворює навколо себе своєрідний гарем з самок, і ревно їх охороняє від посягань інших самців. Тут самки знаходяться в повному підпорядкування у свого господаря, і не можуть добровільно залишити межі відокремленої території.

Дивіться також:  Матамата черепаха. Спосіб життя і середовище проживання черепахи матамата

Нерідко відбувається спроба викрадення самок з чужого гарему. По великій частині при цьому страждає сама самка. Викрадач непомітно підкрадається, вистачає самку зубами, і намагається тягнути з собою. При цьому господар, швидко помічає сусідський свавілля, і намагається перетягнути самку назад.

Починається жорстке перетягування самки з боку в бік, причому її збереженість їх не цікавить, тут вже важливо справа принципу. У підсумку самка може отримати важкі травми, і загинути. Таке нерідко трапляється при подібній дільбі — «розділити» її можуть у буквальному сенсі.

Ну, ось настає момент виробництва потомства. Вигодовування дитинчат відбувається всього кілька місяців, зазвичай не більше чотирьох. У цей час самка продовжує активно годуватися, постійно відлучаючись в море. Тому за весь час вона може погодувати дитинчат лише раз десять-дванадцять.

Але як, не дивно їм цього цілком вистачає. Малюки досить жваві і рухомі, постійно намагаються куди-небудь втекти. Але самці уважно за ними стежать, і природно не дають в образу хижакам.

При досягненні ними певного розвитку, коли вони вже мають плавати і здатні самостійно полювати, вся компанія починає поступово йти в море, щоб повернутися сюди тільки в наступному році.

Back to Top