Є в загоні лелекоподібних виділене сімейство, що складається з одного виду. Мова йде про дуже цікавою птиці, яка називається молотоглав. Це пернате є прямим родичем цаплевых і лелечих.

Це назва птах заслужила завдяки своєму зовнішньому вигляду. Його форма голови має гострий дзьоб і широкий чубчик, який спрямований назад. Все це сильно нагадує молот.

Особливості та середовище молотоглава

Молотоглав птах має середні розміри, зовні дуже схожа на чаплю. Дзьоб і лапи в неї середньої помірної довжини. Крило птаха досягає від 30 до 33 див. Розмір її тіла 40-50 см, а середня вага 400-500 р.

У забарвленні оперення переважають коричневі тони, воно відрізняється своєю густотою і м’якістю. Дзьоб пернатого прямий, чорний, кінцівки такого ж кольору. Його гребінь помітно викривлений і стиснутий з боків. Відмінною рисою, судячи з опису молотоглава, служить його хохол, пір’я якого спрямовані назад на потилиці.

Кінцівки у птиці сильні, у пальців середня довжина, що дуже зближує їх з аистообразными. На трьох пальцях передніх птахи добре видно маленькі перетинки. На нижній стороні коготка переднього пальця помітний гребінець, подібний гребінця чапель.

При польоті птахи її шия витягується, утворюючи при цьому незначний вигин. У шиї взагалі вражаюча здатність втягуватися і витягуватися з тулуба. Вона має середню довжину.

У самки немає ніяких відмінних рис від самця, ні на фото молотоглава ні в реалі їх неможливо відрізнити. Ці пернаті ведуть активний спосіб життя в нічний час доби або при сутінках. Тому їх часто ще називають тіньовими чаплями.

Мешкають молотоглавы в Африці, трохи південніше Сахари, на південно-заході Аравії і на Мадагаскарі. Вони воліють болотисту місцевість, території, які знаходяться поруч з повільно поточними річками і зарості.

Дивіться також:  Снігур птах. Опис, особливості, спосіб життя і середовище проживання снігура

Для побудови своїх добротних великих гнізд ці птахи використовують гілки, листя, хмиз, траву й інший підходящий для цього матеріал. Закріплюється це все за допомогою мулу або гною. Діаметр гнізда може бути від 1.5 до 2 метрів. Така будова можна помітити не надто високо на деревах. Гніздо складається з кількох кімнат.

Його вхід птах добре маскує і робить збоку будови, він часом до такої міри вузький, що птахові вдається потрапити до себе додому з великим трудом. Для цього, залітаючи молотоглав, ретельно притискає крила. Таким чином, пташка оберігає себе і своє потомство від потенційних ворогів.

Для того, щоб побудувати собі гніздо у молотоглавов йде кілька місяців. Ці будови є одними з найцікавіших в Африці. І не тільки зовні. Птахи зі смаком прикрашають своє житло і всередині.

Скрізь там можна помітити гарні пензлика і обривки. Можна помітити кілька таких споруд на одному дереві. Пари цих пернатих лояльно ставляться до таких же, як вони сусідам.

Характер і спосіб життя молотоглава

Триматися ці птахи намагаються в основному поодинці. Часто серед них помітні і пари. Якоїсь закономірності в цьому не існує. Найчастіше зустріти їх можна на мілководдях, там, де можна знайти для себе їжу.

Молотоглавы бродять, намагаючись злякати дрібних мешканців водойм для того, щоб потім поласувати ними. Прекрасною платформою під час полювання служить їм спина бегемота.

Для відпочинку молотоглавы розташовуються переважно на деревах. Для видобутку їжі вибирають в основному нічний час. Їх моногамність можуть позаздрити навіть люди. Пари, які створюються серед цих пернатих, проносять вірність один одному протягом всього життя.

Вони не полохливі, але обережні. Деякі з них дозволяють навіть себе погладити. Така сміливість в основному властива тим птахам, які живуть недалеко від населених пунктів. У пошуку і видобутку їжі молотоглавы виявляють небувалі наполегливість і впертість. Можуть довго ганятися за здобиччю, поки не отримають своє. Ці пернаті дуже красиво і мелодійно співають, видаючи звуки «віт» — «віт».

Дивіться також:  Білий папуга какаду. Спосіб життя і середовище проживання білого какаду

Харчування молотоглава

Для того, щоб відправитися на пошуки харчів молотоглавы вибирають нічний час. Та й взагалі нічний спосіб життя їм більше припадає до душі. Вдень вони намагаються відпочивати.

Воліють птиці тваринну їжу. З задоволенням поїдають дрібну рибку і ракоподібних. У хід йдуть комахи земноводні, яких пернаті спеціально лякають при ходьбі.

Розмноження та тривалість життя молотоглава

Починається сімейне життя цих птахів з будівництва гнізда. У вже готове гніздо самка відкладає 3-7 яєць, за якими старанно доглядають обоє батьків. Протягом місяця вони висиджують їх. На світ з’являються абсолютно безпорадні, але ненажерливі пташенята, у яких не закривається дзьоб. Вони тільки те й роблять, що постійно вимагають їжу.

Батьки сумлінно виконують свій батьківський обов’язок і забезпечують малюків стабільної їжею. Приблизно через 7 тижнів пташенята залишають гніздо турботливих батьків і стають на крило. Середня тривалість життя цих птахів до 5 років.

Back to Top