Мохноногий сич — одна із самих дрібних птахів серед всіх різновидів сов. Лише завдяки густому пухнастому оперенню, цей птах виглядає трохи крупніше — насправді, вага її не досягає і двісті грам.

Опис і особливості мохноногого сича

Відомі 4 різновиди мохноногого сича, найбільш поширений — це мохноногий сич, а три інші орнітологи часто об’єднують в одну групу: Північноамериканський мохноногий сич, Мексиканський і Південноамериканський.

Це дуже компактна птах, округлих обрисів, головною відмінною рисою якої є те, що ноги цієї сови майже повністю приховані, завдяки багатому оперенню.

Мохноногий сич не має чітко помітних «вушок», як у багатьох інших совиних, зате у нього дуже виразне «обличчя» з виступаючими «бровами» і великі асиметричні вушні отвори, які непомітні під оперенням.

Голова крупніше тулуба, хвіст у сича короткий і широкий, а розмах крил досить пристойний — з урахуванням невеликого розміру птиці — близько 50 сантиметрів. Очі мають жовту райдужну оболонку.

Забарвлення мохноногого сича буро-коричневий з білими та сірими вкрапленнями — причому спина, крила і плечі помітно темніше грудки і «особи», на нижній частині тулуба переважають світлі відтінки, з невеликими смужками і цяточками коричневого. У старших пташенят пір’я більш однотонні і темнуваті.

Дуже незвичайну і цікаву забарвлення має південноамериканський мохноногий сич. На фото можна побачити, що грудка і особа мають однотонний рудуватий колір, спина і крила сірувато-бурі з білими цяточками.

Голову цієї птиці прикрашає чорна «шапочка», а очі, наче тінями, підведені чорними цятками по напряму вгору, до брів, що надає цій різновиди сичів неповторне здивований вираз очей. Це найрідкісніший вид сичів, що перебуває під особливою охороною.

Північноамериканський мохноногий сич трохи дрібніше свого родича — звичайного мохноногого сича, забарвлення у нього коричневий, спина плямиста, біла грудка. Голос сича трохи нагадує звуки флейти, звучить монотонне і ритмічне «ва-ва-ва» або «хуу-хуу-хуу». Якщо птаху загрожує небезпека, вона видає різкі крики зі свистом.

Дивіться також:  Фрегат птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці фрегат

Спосіб життя і середовище проживання мохноногого сича

Мохноногий сич звичайний найчастіше зустрічається в Північній півкулі, широко поширений він у сибірській тайзі, у центрі і на півдні Європейської частини Росії, на Кавказі, Алтаї і в Забайкаллі, на Далекому Сході, а також у країнах Центральної і Східної Європи і в Канаді. Інші різновиди мохноногого сича мешкають тільки в західній півкулі — їх назва повністю відповідає ареалу проживання.

Сичі населяють як рівнинні, так і гірські ліси, воліючи хвойні і змішані листяним. Цей птах дуже обережна, зустріти її в дикій природі не так то просто — з тієї ж причини вона ніколи не селиться на відкритій місцевості.

Мохноногий сич веде нічний спосіб життя, на полювання виходить в самий темний час доби. Гнізда влаштовують у дуплах, часто займають дупла чорного дятла, але відмінно приживаються і в штучно створених укриттях.

Мохноногие сичі, виховані в неволі, досить легко і швидко приручаються, проте, купити мохноногого сича не так вже й просто — ці птахи практично не здатні розмножуватися в неволі, однак, зрідка заводчикам все-таки вдається отримати пташенят.

Харчування мохноногого сича

Мохноногий сич воліє харчуватися дрібними мишами та іншими гризунами. Взимку, коли добути звірків з-під снігу складно, сич полює на невеликих птахів — наприклад, горобиних; може також і заготовляти припаси на зиму в дуплах.

Мохноногий сич відмінно чує і має гарний зір, він активно видивляється здобич, сидячи на висоті двох-трьох метрів, на гілці дерева або літаючи над землею. Помітивши її поява, він стрімко кидається вниз, наближаючись до видобутку, вистачає її гострими кігтями.

Цікавий факт про мохноногом сыче — багато орнітологи стверджують, що атакуючи здобич, птах закриває очі — це робиться на випадок, якщо жертва буде активно захищати себе.

Дивіться також:  Качка мулард. Спосіб життя і середовище проживання качки мулард

Роль мохноногого сича в природі важко переоцінити, адже цей птах знищує велику кількість мишей-полівок, оберігаючи тим самим сільськогосподарські угіддя від знищення врожаю гризунами.

Розмноження та тривалість життя мохноногого сича

Мохноногие сичі не утворюють постійних стійких пар. Парування у птахів починається ранньою весною або в кінці зими, ще до сходу снігу. Самка кілька заздалегідь влаштовується в гнізді — незадовго до появи першого яйця.

Середня кількість яєць у кладці 5-6, зрідка може доходити до 10, відкладає яйця вона з інтервалом в 1-2 дні. Самка не залишає гніздо до моменту появи пташенят, який настає через 25-30 днів, в залежності від кліматичних умов.

Весь період, поки самка зайнята вирощуванням потомства, самець забезпечує кормом її і пташенят. Ті молодняк покидає дупло через 35-40 днів, в ці ж терміни вони освоюють навички польоту.

У дикій природі мохноногие сичі часто стають здобиччю більш великих хижих птахів і ссавців, самки в період гніздування особливо вразливі. Тривалість життя птиці — близько 5-7 років, в неволі може бути істотно довше.

Back to Top