Медоїд – один з великих представників сімейства куницевих. Зовні може нагадати борсука на кривих лапах.

Тіло його візуально розділено на 2 частини: білу і чорну. Зустріти найчастіше його можна в Африці. Багато горе – туристи замовляють це хижа тварина в елітних зоомагазинах для домашнього утримання.

Довжина тіла медоеда без хвоста варіюється від 70 до 85 сантиметрів, а вага – від 9 до 13 кілограмів. Виглядає цей звір досить незграбно, але варто його боятися: його лапи оснащені довгими кігтями, а гострі зуби, доповнюють образ лютого хижака. Купити медоеда практично неможливо, тому ціна на нього висока і оголошується індивідуально.

Середовище існування та спосіб життя медоеда

Зустріти медоеда в дикій природі можна по всій території Африки, а також в Азії. Ці тварини можуть жити як у лісових та степових зонах, так і високо в горах. Абсолютна невибагливість допомагає легко виживати даного виду.

Спосіб життя веде нічний хижак. Хоча в місцях, де немає можливості зустріти людину, медоїд може полювати і відпочивати цілий день. Воліють ці тварини прохолодну погоду. Дуже часто медоїд виявляється злодієм! Якщо хижак приб’ється до фермі, то буде постійно красти птицю. М’ясо курки – улюблене ласощі звіра.

Зазвичай в місцях їх проживання вся земля прорита норами. Певного місця для ночівлі цей звір не має. Нора, яку він буде рити цілий день, і стане притулком. Живе борсук медоїд в самоті і вкрай рідко можна зустріти групу з 5-7 тварин.

Зазвичай до неї входить молодняк або особи чоловічої статі. Найчастіше медоїд полює на землі, але якщо він бачить мед, то готовий лізти на дерево будь-якої висоти. Медоїд – це тварина, яка мітить свою територію.

Дивіться також:  Горностай тварина. Опис, особливості та середовище горностая

На одну групку звірів може припадати близько 1 гектара землі. Подібно скунсам, медоїд видає різкий смердючий запах, щоб попередити своїх родичів, про що-небудь. На своїй території самотній дорослий медоїд може допускати присутність тільки самок.

Характер медоеда

Ця тварина має лютою вдачею. У дикій природі до себе не підпускає ні людини, ні інших тварин. Якщо медоїд відчуває хоч найменшу небезпеку, він подібно скунсу починає виділяти залозами смердючий запах, але при цьому не тікає

У його випадку найкращий захист – це напад. Потужні щелепи і довгі гострі кігті розривають суперника на шматки! Медоїд може вийти на бій навіть проти львів!

Він не боїться і отруйних змій. Медоїд часто виступає проти них. Володію дуже товстою шкірою, укус змії йому не страшний. У медоеда дивна реакція на зміїну отруту. Перші 5 хвилин після укусу тварина б’ється в передсмертних конвульсіях, а після оживає і встає.

Зовні медоїд завжди дає зрозуміти свій настрій. Якщо він агресивний і готовий нападати, прогинає спину і задирає хвіст. А за своєю здобиччю розлючений хижак може гнатися на величезні відстані. Відео медоеда в сафарі, де він женеться за гепардом, тому підтвердження.

Харчування, розмноження та тривалість життя медоеда

Як такого раціону у медоеда немає. Він абсолютно не примхливий до вибору їжі. Основний раціон складають:

  • Змії;
  • Дрібні ссавці;
  • Коники, жаби;
  • Скорпіони;
  • Риба.

Тварина як справжній хижак зовсім не любить вуглеводну їжу. Рідко можна зустріти медоеда, який їсть фрукти або овочі. Перевагу медоеда впала на солодкі ягоди. На диво, цей представник сімейства куницевих, може трапезувати навіть падаллю, що зовсім не властиво його родичам! Змій і скорпіонів медоїд всіх без розбору, так як укуси і отрута йому не страшні.

Дивіться також:  Мусанг тварина. Спосіб життя і середовище проживання мусанга

Тварини, які воліють степову місцевість, завжди ситі завдяки великій кількості гризунів. Було зафіксовано багато випадків, коли голодний медоїд нападав на лисиць і антилоп.

Ну і делікатесом для цього звіра є мед! Він із задоволенням може поглинати цей продукт в будь-яких кількостях. Тільки заради нього медоїд миє залізти на верхівку дерева. Розмножуються медоеда рідко. Період дозрівання самки припадає на півтора року, самця трохи раніше.

У дикій природі це відбувається близько 1 рази в рік і на світ самка виводить 1-2 дитинчат. Тільки в період спарювання можна спостерігати, як медоеда ходять парами. Після спарювання, самець йде, а самка знову залишається одна. Вагітність триває від 5 до 7 місяців.

Новонароджених малят годує мати своїм молоком. Пологи, як правило, відбуваються в норі, яку самка ретельно до них готує. Та й взагалі, молодняк залишається при ній близько 1 року і тільки потім йде шукати собі окрему територію.

В неволі медоеда живуть близько 25 років, в дикій природі немає офіційно зафіксованого періоду життя цих звірів.

Зміст медоеда в неволі

Щоб утримувати це тварина в неволі спочатку задайтеся питанням: «Де знайти медоеда?» Не у багатьох зоомагазинах можна зробити на замовлення. Якщо ви таки вирішили завести цього екзотичного звіра, то спочатку почитайте про медоеда, про його характер, спосіб життя.

Медоїд в неволі – тварина агресивна. До людини звикає вкрай погано. Жити він повинен у новозбудованому вольєрі. Певних розмірів немає, але чим більше, тим краще. Звір любить рити нори, тому земля під його лапами повинна бути пухка.

Годувати його доведеться близько 2-3 разів на день. В ідеалі запускайте у вольєр живих гризунів, медоїд сам буде на них полювати і з’їсть стільки, скільки захоче. Але улюбленим ласощами медоеда, як і будь-якого хижака, є свіже м’ясо курки або будь-якої іншої домашньої птиці.

Дивіться також:  Ягуар тварина. Спосіб життя і середовище проживання ягуара

Періодично підгодовуйте звіра ягодами і медом. Ні в якому разі не думайте утримувати двох медоеда в одному вольєрі! Скоріше всього звір ніколи не звикне до вас і ваших руках. Торкатися, гладити його не рекомендується. У вольєрі обов’язково повинна бути тінь або кілька посаджених дерев. Спеку медоїд переносить вкрай погано.

В поїлці завжди повинна бути чиста питна вода. Іноді в раціон звіра вводите свіжу рибу. Якщо ви вирішите зробити фото зі своїм медоедом, то будьте обережні! Не робіть різких рухів, щоб хижак не відео у вас загрозу. В неволі медоїд проживе близько 25 років, але скоріше всього так і не дасть потомство!

Back to Top