Мавпа ревун (Aloautta senikulus) – це мавпи з широкими носами, відносяться до сімейства павукоподібних. Цей вид мавп здобув славу природного будильника, його рев можна почути рано вранці в один і той же час. Погляд ревунів занадто добродушний, без посмішки дивитися на них неможливо.

Проникливі, майже людські очі, ніби проникають у глибину душі. Створюється враження, що тварина розуміє співрозмовника без єдиного слова. Для домашнього утримання вони підходять, але відчувають себе ущемленими і часто просто сумують. Краще, якщо мавпа ревун буде жити в зграї повноцінним життям, а не в клітці.

Особливості та середовище мавпи ревун

Мавпа ревун – одна з найбільш великих мавп Бразилії. Свою назву вона отримала від нестямної крику, який чути на багато кілометрів навколо. В залежності від середовища проживання, шерсть може набувати рудий, світло-або темно-коричневий, чорний окрас.

Шерсть На морді відсутня, щелепа досить широка, висунута трохи вперед. Примат має значні ікла, що дозволяють діставати кокосові горіхи і випивати молоко або сік.

Нижня частина мордочки обрамлена акуратною борідкою. Кожна лапа має по п’ять чіпких пазурів. Кінець хвоста лисий з-за частого використання, по всій довжині зустрічаються гребінці і різнокольорові малюнки.

Батьківщиною прийнято вважати Центральну і Південну Америку. Мавпа живе в густих дощових лісах. Любить тулитися серед гіллястих заростей. Він відмінний акробат, а рухомий хвіст виконує роль п’ятої лапи.

Найбільше вони полюбляють сидіти на гілці і відтворювати гучні партії. Тим самим, кладучи в шок слухача, а родичам подаючи сигнал про на своїй території.

Найбільш численні види мавпи ревуна – це Центрально-американський (мешкає на півночі Південної Америки і Мексиці) і рудий (Гвіана і Венесуела). Довжина тіла коливається від 40 до 70 см, хвіст має довжину 50-75 см, важить близько 10 кг

Дивіться також:  Какомицли тварина. Спосіб життя і середовище проживання какомицли

Всі тулуб покриває густа, блискуча шерсть. Забарвлення може бути червонуватим, місцями переходить у чорний. У чоловічих особин часто зустрічається борода, яку вони люблять погладжувати, ніби роздумуючи. Самки трохи менші від самців.

Особливий крик мавпи ревуна обумовлений наявністю горлових мішків. В них збирається слина і повітря, при вдиху вони перемішуються, а на видиху виходить пронизливий рев. Чимось схоже на резонатори природного виникнення.

Характер і спосіб життя мавпи ревун

Мавпа ревун по натурі спокійне тварина, активні в сонячний час доби. Їх денні турботи – це обхід території, а підспудно можна перекусити смачненьким. Вночі вони повноцінно сплять, але деякі самці не перестають кричати ночами. Примати живуть сімейними громадами, які налічують від 15 до 17 особин.

Чоловічі особини мавпи ревун мають бороду

У групі завжди є один чільний самець і його заступник, в їх розпорядженні кілька самок. Дама сама дає знати про готовність до соитию. Якщо ж головний самець не готовий, то вона перемикається на помічника.

Саме ревом самці ревуни дають зрозуміти, що це їхня територія. Все ж чіткого розділу немає, часто між главами груп виникають битви. У таких нерівних сутичок багато особини чоловічої статі гинуть.

Іноді сутички відбуваються із-за того, що самка звернула увагу на самця з сусідньої групи. Бої бувають дуже твердими, а переможець завжди добиває жертву.

Нещодавно вчені опублікували результати досліджень горлового рева ревуна. У них говориться, що в якості резонатора виступає під’язикова кістка. Чим вона більше, тим рев сильніше.

Також вчені простежили привабливу зв’язок між кількістю звуком і розмірами геніталій примату. Якщо тварина довго горланить, то це говорить тільки про не дуже особливих здібностях, як самця. А постійним ревом він зайвий раз закликає самку.

Дивіться також:  Миша тварина. Спосіб життя і середовище проживання мишей

Харчування мавпи ревун

Основний раціон мавпи ревуна – це листова зелень дерев, квіти, плоди, фрукти, молоді бруньки і пагони. Іноді можна спостерігати, як примат запихає в рот грунт.

Цим він намагається нейтралізувати отруйна властивість деяких рослин. Ґрунтові мінерали збирають токсичні речовини і, не завдаючи шкоди, виводяться з організму. Так як ці мавпи вегетаріанці, а рослинна їжа багато енергії не дає, то вони не переміщуються на тривалі дистанції.

Всю силу бережуть для щоденних концертів. Можна спостерігати, як мавпи роблять мікро отвори в стовбурі дерева і висмоктують сік, багатий речовинами (живильними), вітамінами та мікроелементами.

Розмноження та тривалість життя мавпи ревун

Після спарювання Самка веде трохи відокремлений спосіб життя, вона намагається себе максимально убезпечити. Виношує плід 190 днів, рідко бувають двійнята.

На фото дитинча мавпи ревун

Відразу після пологів, малюк чіпляється за шерсть матері і буквально живе на ній. Подорослішав дитинча все ж не поспішає покидати матір і може супроводжувати її від 18 до 24 місяців.

Самка годує малюка грудним молоком, вона чудова мати – турботлива і уважна. Якщо малюк відлучився ненадовго, то мати постійно з ним перегукується.

Коли дитинча досягає статевої зрілості, то мати вдається до агресії, щоб його відігнати. Видовище не з приємних, так як мавпочка постійно прагне повернутися, можна навіть побачити сльози.

Часто юні самці мавпи ревуна просто виганяють з рідної групи, щоб не було кровозмішення. Також нерідкі випадки, що молодняк гине в жорстоких бійках.

Тривалість життя чорного ревуна в природних умовах досягає від 15 до 20 років. В неволі зустрічалися випадки, коли примат доживав до трьох десятків. Кожне фото мавпи ревуна приваблює своїм магнетизмом. Саме розумний погляд майже людських очей. Міміка, рухи, реакція на слова і звуки – все це лише зайвий раз доводить, що вони наші далекі родичі.

Дивіться також:  Такін тварина. Опис і особливості тваринного такін

Своє прихильне ставлення і любов примати висловлюють погладжуванням свого довжелезного хвоста. Вони його використовують у залицяннях і в якості нагляду за шкідливим малюком. Чудове видовище – це сидять в ряд різнокольорові мавпи ревуни, з розкритими ротами, дають ранковий концерт.

Back to Top