Чорна мамба вважається однією з найбільш небезпечних, швидкісних і не знають страху змій. Рід Dendroaspis, до якого належить цей плазун, в перекладі з латинської мови означає дослівно «деревна змія».

Всупереч своїй назві, її забарвлення найчастіше не чорного кольору (на відміну від пащі, завдяки якій вона, власне, і отримала своє прізвисько). У народі її відверто бояться і навіть бояться вимовити її справжнє ім’я, щоб ненароком вона не почула його і не сприйняла цей жест за запрошення в гості, замінюючи його на алегоричне «та, яка мстить за завдані образи».

Незважаючи на всі існуючі забобони, за якими ховається звичайний страх, вчені також підтверджують, що змія чорна мамба в дійсності є не тільки однією з найбільш отруйних змій на всій планеті, але і відрізняється вкрай агресивною поведінкою.

Особливості і середовище існування чорної мамби

Розміри чорної мамби загальновизнано вважаються найбільшими серед інших різновидів даного роду. Можливо, саме тому вона найменш пристосована для проживання на деревах і найчастіше її можна зустріти серед рідких заростей чагарників.

Дорослі особини в довжину до трьох метрів, хоча зареєстровані окремі випадки, коли довжина деяких екземплярів перевищувала чотири з половиною метри. Під час пересування ця змія здатна розвивати швидкість вище одинадцяти кілометрів на годину, на рівній поверхні швидкість її кидків може досягати двадцяти кілометрів на годину.

Забарвлення дорослих представників даної різновиду найчастіше буває від темно-коричневого до чорного кольору, хоча зустрічаються окремі особи, які мають досить строкату забарвлення. В молодості забарвлення цих змій звичайно менш насичений і коливається від брудно-білого до світло-коричневого.

Чорна мамба мешкає переважно на територіях від Сомалі до Сенегалу і від Південно-Західної Африки до Ефіопії. Поширена також у Південному Судані, Танзанії, Кенії, Намібії, Ботсвані, Зімбабве та Демократичній Республіці Конго.

Дивіться також:  Гримуча змія. Опис, особливості та середовище гримучої змії

Оскільки до життя на деревах вона не пристосована, в тропічних зливових джунглях зустріти її фактично не можна. Основним ареалом її існування є схили, всипані камінням, долини річок, савани і рідкісні лісу з невеликими заростями різних чагарників.

Оскільки більшість угідь, де раніше мешкали представники роду Dendroaspis, на сьогоднішній день окуповані людиною, чорна мамба змушена селитися неподалік від невеликих сіл і селищ.

Одним з місць, де любить розташовуватися ця змія, є очеретяні зарості, де, власне, й відбувається основне кількість її нападів на людину. Також досить часто представники цього роду заселяють покинуті термітники, ущелини і дупла дерев, розташовані на відносно невеликій висоті.

Характер і спосіб життя чорної мамби

Чорна мамба – отруйна змія, причому її відмінність від інших плазунів, небезпечних для людини – в неймовірно агресивній поведінці. Нерідкі випадки, коли вона першою не нападає, не чекаючи безпосередньої загрози, що виходить від людей.

Піднявши верхню частину власного тіла і зробивши опору на хвіст, вона здійснює стрімкий викид в бік своєї жертви, кусаючи її за частку секунди і не даючи їй схаменутися. Часто перед тим, як напасти на людину, вона широко відкриває свою пащу страхітливого чорного кольору, що може налякати навіть людей з міцними нервами.

Вважається, що доза отрути, яка може привести до летального результату, починається від п’ятнадцяти міліграм, однак буквально за один укус чорної мамби людина може одержати кількість в десять – двадцять разів перевищує цей показник.

У тому випадку, якщо людину вкусила ця небезпечна змія, йому необхідно ввести протиотруту протягом чотирьох годин, проте якщо укус прийшовся безпосередньо в область обличчя, то вже через якихось п’ятнадцять – двадцять хвилин він може померти від паралічу.

Дивіться також:  Кайман крокодил. Спосіб життя і середовище проживання каймана

Чорної змія названа не за забарвлення тіла, а за пащу чорного кольору

Отрута чорної мамби містить величезну кількість швидкодіючих нейротоксинів, а також калицисептин, який є неймовірно небезпечним для кардіо системи, викликаючи не тільки ступор м’язів і руйнування нервової системи, але і ядуха разом з зупинкою серця.

Якщо не ввести протиотруту, то смерть настає в ста відсотках випадків. У народі курсують чутки про те, що одна така змія за раз вражала кілька особин великої рогатої худоби і коней.

На сьогоднішній день розроблені спеціальні полівалентні сироватки, які при своєчасному введенні можуть нейтралізувати отруту, відповідно при укусі чорної мамби вкрай необхідно термінове медичне втручання.Незважаючи на всю свою агресивність, дані змії не так часто першими нападають на людей, хіба що в разі самооборони.

Найчастіше вони просто намагаються застигнути на місці або піти від безпосереднього контакту. Якщо ж укус все-таки відбувся, у людини стрімко підвищується температура тіла і його починає інтенсивно лихоманити, так що краще не зустрічатися з нею лицем до лиця, обмежившись переглядом фото чорної мамби в інтернеті або почитавши відгуки про чорної мамби на просторах Всесвітньої павутини.

Харчування чорної мамби

Про чорну мамбу можна однозначно сказати, що ця змія чудово орієнтується в навколишньому просторі однаково добре як в світлий, так і в світлий час доби. Тому на полювання вона може відправитися тоді, коли їй заманеться.

У раціон її харчування входять величезна кількість всіляких теплокровних представників тваринного світу від білок, різних гризунів і птахів до кажанів. Зрідка її здобиччю стають деякі різновиди рептилій. Змія чорна мамба живиться також жабами, хоча й у виняткових випадках, воліючи їм іншу їжу.

Дивіться також:  Аспід змія. Спосіб життя і середовище проживання змії аспід

Полюють дані змії приблизно однаковим чином: спочатку вони непомітно підкрадаються до своєї жертви, потім кусають її і відповзають в сторону в очікуванні її загибелі. У тому випадку, якщо концентрація отрути була недостатньою для швидкого летального результату, вони можуть виповзти з укриття для повторного укусу.

Як вже згадувалося вище, ці представники плазунів є рекордсменами серед інших змій по швидкості пересування, так що втекти від них жертві дуже непросто.

Розмноження та тривалість життя

Шлюбний період у чорної мамби проходить звичайно з кінця весни і до початку літа. Самці вступають між собою у двобої за право володіти самкою. Сплітаючись у вузол, вони починають бити один одного головами, поки найбільш слабкий не зникне з поля бою.Варто зазначити, що в даному випадку вони не застосовують отруту проти власних родичів, даючи право програв безперешкодно втекти.

Безпосередньо після спарювання змії розходяться кожен у своє гніздо. Кількість яєць за одну кладку може доходити до двох десятків. Маленькі змії з’являються на світ приблизно через місяць, причому їх довжина вже може перевищувати половину метра. Буквально з самого народження вони мають сильнодіючою отрутою і можуть самостійно полювати на невеликих гризунів.

Тривалість життя цих змій в умовах неволі досягає дванадцять років, а у дикій природі – близько десяти, оскільки незважаючи на свою небезпека у них існують вороги, наприклад мангусти, на яких отрута чорної мамби не робить ніякого ефекту або дикі кабани.

Back to Top