Малий пінгвін (лат. Eudyptula minor) є одним з представників сімейства пингвиновых і також згадується як блакитний пінгвін або чарівний пінгвін за свою неповторну забарвлення і крихітні розміри.

Довгий час вони перебувають під пильним наглядом науковців, зацікавлених у їх незвичному вигляді та енергійності, і був предметом натхнення для корінних жителів.

Опис і середовище існування малого пінгвіна

Як вже було сказано, пінгвін малий і більше того, він найменший серед своєї родини. Розміри його тіла варіюються від 30 до 40 см в довжину, а вага досягає 1 кг. Забарвлення виділяє малого пінгвіна серед інших представників виду, спинка його насичено блакитна, а живіт і груди білі. Ласти з трьома пальцями-кігтями мають чорної забарвленням, а очі і дзьоб синьою або сіркою. Ноги виконують направляючу функцію.

Пір’я і крила перетворені у ході еволюції в ласти, підходять для плавання і видобутку їжі у воді. Маслянистий шар і густота оперення захищають від проникнення води, а підшкірний жир на тілі сприяє збереженню тепла.

Популяція блакитних малих пінгвінів поширена в Південній Австралії, Чилі, Нової Зеландії, Філіппіни, Чилі, вони облюбували пляжі, на яких полюють на ракоподібних і риб на мілководді.

Характер і харчування малого пінгвіна

Пінгвіни утворюють усталені пар для розмноження, які розпадаються тільки при загибелі одного з птахів, і селяться на узбережжях поблизу води, гнездясь в скелях. Але вони можуть і по боргу не виходити на сушу, проводячи час у воді.

Полюють виключно поодинці, воліючи самостійність, на крабів, мілководних риб, молюсків і восьминогів. Їжу на глибині добувають, пірнаючи у товщу води на глибину до 70 метрів.

Їх обмін речовин, який, порівняно з іншими птахами швидкий, змушує молодих особин полює цілодобово особливо в період линьки. Пінгвіни дотримуються нічного способу життя, а вдень воліють відпочивати в гніздах.

Дивіться також:  Перепел птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці переспівав

Цікавими фактами про малих пінгвінів є те, що линька відбувається рівно після того, як пташенята повністю оперяться в грудні, і після цього дорослі особини відправляються на довге полювання в море, за час якої вони набирають близько 1 кг.

З початку процесу зміни пір’я, тривалістю до 18 днів, птахи перестають їсти, втрачаючи сили, і стрімко скидають набране. Часто відбувається так, що пінгвін не набирає достатню кількість маси при підготовці до линяння, і тоді особина гине від голоду. До того ж, особливість пінгвінів – надзвичайна гучність. Вони видають крики з будь-якого приводу: захист території, залицяння за самкою, спілкування між особинами.

Крім криків у пінгвінів в арсеналі є і різноманітні пози, правила. Під час залицяння самці мають самкам камені в дзьобах, очікуючи їх відповідної реакції; голосно ляскають крилами, видаючи звуки; будують гнізда, намагаючись залучити пару. Блакитні пінгвіни люблять збиратися в групи і влаштовувати «паради», радуючи туристів і місцевих жителів, які не забувають зробити фото малих пінгвінів.

Розмноження та тривалість життя малого пінгвіна

Моногамні пари відкладають два яйця починаючи з червня місяця. Це прояв інстинкту збереження популяції, за статистикою один з пташенят не виживає, а інший досягає статевозрілого віку. За один рік у пари може з’явиться по 6 пташенят. Через 36 днів на світло вилуплюються пташенята, які безпорадні без батьків. Кладку висиджують по черзі самка і самець.

Годування пташенят типова для представників виду — обоє батьків відригують їжу в рот дітям, намагаючись не залишати дітей без нагляду, але вже через 10 днів контроль слабшає, і пташенята все частіше залишаються одні.

А по закінченні 2 місяців пташенята стають повністю самостійними і залишають гнізда. Без батьків вони вільно живуть до 3 років, а після дозрівають до віку, коли самі готові до розмноження.

Дивіться також:  Галстучник птах. Опис і особливості кулика галстучника

Цікаво те, що пари пінгвінів різко негативно ставляться до чужих пташенят, відганяючи їх зі своєї території, так як ті зменшують можливість виживання їх пташенят, поїдаючи потрібний корм, займаючи безпечні місця.

Загрози для малого пінгвіна і хижаки винищують його

Небезпека для юних пінгвінів і дорослих особин представляють дрібні хижаки на суші (пацюка, собаки, кішки), акули і косатки в море. З-за людей територія пінгвінів зменшується, що являє велику загрозу для їх популяції, хоча зараз їх чисельність стабільно велика.

На фото дитинча малого пінгвіна

Погрожують і викиди нафти, сміття у водоймища, а здичавілі домашні тварини нападають на диких птахів, калічачи і вбиваючи їх. Часто зустрічаються одноногі або однокрылые пінгвіни, що потрапили в сіті рибалок або інших тварин.

У середовищі природного проживання птахи живуть порівняно недовго до 4-7 років, але були зафіксовані випадки, коли у неволі вік пінгвінів досягав 25 років. Чисельність пінгвінів налічує більше 1 млн. особин.

Back to Top