Особливості і середовище існування малого лебедя

Малий лебідь відноситься до сімейства качиних, і являє собою зменшену копію лебедя – кликуна. Звідси і назва. З усіх видів лебедів, він найменший, довжиною всього 128 см і вагою 5 кг

Його забарвлення змінюється з віком. У дорослих особин вона біла, а у пуховика голова, підставу хвоста і верхня частина шиї – темна, повністю біліють вони до трьох років.

Сам дзьоб у лебедя чорного кольору, а збоку на його основі є жовті плями, які не доходять до ніздрів. Лапи також мають чорне забарвлення. На невеликій голові, з довгою витонченої шиєю, розташовані очі з чорно-бурою райдужною оболонкою. Всю красу малого лебедя можна побачити на фото.

У птахів дуже дзвінкий і мелодійний голос. Перемовляючись між собою у великих зграях, видають характерний гукання. При небезпеці, коли відчувають загрозу, починають злобно сичати, як домашні гуси.

Живуть лебеді в заболочених і трав’янистих низинах, розташованих біля озер. Це перелітні птахи і гніздування у них відбувається на півночі Євразії. А саме, в тундрах Кольського півострова і Чукотки. Деякі орнітологи виділяють два підвиди різних малого лебедя. Вони розрізняються за розмірами дзьоба і місцем проживання: західний і східний.

Характер і спосіб життя малого

Живуть лебеді малі зграями, хоча мають дуже задерикуватий характер. Гніздяться в тундрі лише 120 днів у році. Решту часу мігрують і зимують в більш теплому кліматі. Частина популяції відлітає в Західну Європу, воліючи Великобританію, Францію і Нідерланди. А інші птахи зимують в Китаї та Японії.

Линяти вони починають у липні – серпні, причому зміна оперення відбувається раніше у холостяків. Тільки через тиждень, до них приєднуються лебеді, у яких вже є виводок. В цей час вони втрачають здатність літати і стають беззахисними. Тому змушені ховатися в заростях трави або пливти по воді.

Дивіться також:  Молотоглав птах. Спосіб життя і середовище проживання молотоглава

Малі лебеді дуже обережні птахи, але у своєму звичному середовищі – тундрі, можуть підпустити незнайомця до гнізда досить близько. Тому вчені для досліджень птахів спрямовуються саме туди.

Природних ворогів у малого тундрового лебедя майже немає. Навіть песці й лисиці намагаються обходити його стороною, щоб уникнути агресивної атаки. Незважаючи на свою зовнішню крихкість, птах може дати серйозну відсіч. Вона без роздумів кидається на суперника, намагаючись завдати удару згином крила. Причому сила може бути такий, що зламає кістки ворогові.

Загрозу для птахів є тільки людина. При його наближенні, самка відводить подалі своїх пташенят, і ховається разом з ними в заростях трави. Весь цей час самець відволікає увагу і намагається відігнати не проханого гостя від гнізда, часто прикидаючись пораненим. Зараз полювання на них заборонено, але браконьєрський відстріл проводиться досить часто. Буває, що маленьких лебедят просто плутають з гусьми.

Малий лебідь є зменшеною «копією» лебедя кликуна

Харчування малого лебедя

Малі лебеді всеїдні, як і інші птахи цього виду. У їх раціон входять не лише земноводні рослини, але і наземна рослинність. Навколо гнізд трава повністю буває выщипана.

У їжу, лебеді вживають всі частини рослини: стебло, листок, бульбу і ягоду. Плаваючи у воді, вони ловлять рибу і дрібних безхребетних тварин. Причому, пірнати вони не вміють. Тому використовують свою довгу шию.

Розмноження та тривалість життя малого лебедя

Малі лебеді моногамні. Вони створюють пару в зовсім юному віці, коли ще не здатні до сімейного життя. Перші роки просто тримаються поруч, переміщаючись по тундрі. А досягнувши чотирьох років, вже починають займати власну ділянку для будівництва гнізда. Це місце буде незмінним при кожному поверненні на батьківщину.

Дивіться також:  Турпан птах. Спосіб життя і середовище проживання турпана

На фото гніздо малого лебедя

Літо в тундрі дуже короткий, тому прилетівши на гніздування, всі особини починають швидку підготовку. Вона складається з будівництва або ремонту гнізда і самих шлюбних ігор.

Гніздо будує одна самка, вибираючи для цього суху піднесення. Будівельними матеріалами можуть бути мох і трава. Це досить громіздка споруда, яка в діаметрі сягає метра. Його дно самка вистилає пухом зі своїх грудей. Відстань між гніздами має бути не менше 500 метрів.

Шлюбні ігри проводяться на суші. Дуже часто орнітологи, які вивчають поведінку малого лебедя, описують їх. Самець ходить колами навколо своєї обраниці, витягає шию і піднімає крила. Усе це він супроводжує хлюпающим звуком і дзвінкими криками.

На фото пташенята малого лебедя

Буває, що холостий суперник, намагається зруйнувати вже усталену пару. Тоді неодмінно виникає бійка. Самка в середньому за один раз відкладає 3-4 білих яйця. Згодом на них з’являються жовто – бурі плями. Кладка відбувається з інтервалом 2-3 дні.

Насиджує одна самка, а самець в цей час охороняє територію. Коли майбутня мати відправляється покормиться, то вона акуратно укутує своє потомство, а на захист гнізда приходить батько. Через місяць вилуплюються пташенята, вкриті сіруватим пухом. Разом з батьками вони відразу йдуть до води, і годуються біля узбереж, зрідка виходячи на берег.

Малі лебеді — рекордсмени по швидкості підйому на крило. Молодь починає літати вже через 45 днів. Тому з легкістю залишає тундру разом з батьками на період зимівлі. По поверненню на батьківщину, вже зміцнілими і дорослішими – вони починають самостійне життя. Тривалість життя тундрового лебедя становить близько 28 років.

Охорона малого лебедя

Зараз чисельність цієї прекрасної птиці становить приблизно 30 000 особин. Гніздяться не всі, так як не досягли певного віку. Тому малий лебідь був включений в Червону книгу.

Дивіться також:  Поморник птах. Спосіб життя і середовище проживання поморника

Зараз його статус – відновлюється. Так як багато часу птиці проводять на зимівлі, то охорона цього виду має міжнародне значення. В Європі організована не лише охорона, але і підживлення малих лебедів.

З країнами Азії, так само укладено двосторонні договори. Приріст популяції багато в чому залежить від екологічних умов на місці гніздування і зниження рівня неспокою лебедів. На даний момент популяція птахів малого лебедя почала зростати, і не перебуває на межі зникнення.

Back to Top