Особливості та середовище лісового кота

Всі домашні кішки походять від диких предків, що мешкають в лісах багато тисяч років тому. А сталося це в той період розвитку цивілізації, коли людство почало активно займатися землеробством.

Прагнучи зберегти запаси на зиму, люди стали будувати зерносховища, де у великій кількості розлучалися миші, щури та інші дрібні гризуни, активно плодясь в місцях, де для них було достатньо якісного корму.

Там же приживалися і дикі кішки, у свою чергу поїдаючи дрібних гризунів. І саме в ці часи їх стали підгодовувати, а пізніше одомашнювати, люди, так як ці маленькі хижаки виявилися прекрасним засобом для боротьби з шкідливими гризунами.

Прабатько домашніх кішок – лісовий кіт досі живе в глухих змішаних лісах Європи, Африки і північної Азії. Це тварина віддає перевагу рівнини, але зустрічається і в гірській місцевості, висота якої над рівнем моря не перевищує 2-3 км.

Довжина тіла звіра буває від півметра і більше, зріст близько 35 см, а важать вони від 3 до 8 кг. Як видно на фото, лісовий кіт зовні дуже схожий на звичайну смугасту сіру домашню кішку, має коричневе забарвлення шерсті, на тлі якого виділяються, характерні для цих звірків, чорні смуги.

Вуха округло-трикутні, середніх розмірів; хвіст короткий, пухнастий і товстий. Голос цих диких істот схожий на тихе хрипке нявкання, також вони здатні муркотіти і фиркати, видавати шипіння і гарчання.

Всього описано близько 23 підвидів лісових котів, які мешкають у різних регіонах. З них африканські особини зазвичай бувають декілька дрібніше інших, маючи, до того ж, забарвлення шерсті більш світлих тонів.

Ареал проживання європейського лісового кота включає в себе глухі ліси Центральної і Західної Європи, простягаючись на південь аж до Іспанії. Багато в чому схожий з європейським кавказький лісовий кіт. Але цей підвид відрізняється від своїх родичів більш великими розмірами. А вага окремих особин може досягати до 11 кг.

Одним з різновидів бенгальської кішки вважається амурський лісовий кіт. Пишна густа шерсть тварини має сірувато-бурий або жовтуватого забарвлення, зазначений темно-рудими плямами.

За таку забарвлення тваринки часто іменуються леопардовими котами. Поширені вони в околицях річки Амур на Далекому Сході аж до узбережжя Японського моря. Цих звірків, які за розміром набагато крупніше домашньої кішки, часто називають і далекосхідними лісовими котами.

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці

На фото кавказький лісовий кіт

Красивий хутро тварин послужив причиною активного полювання з метою видобутку їх шкурок. Звірків вбивали у величезних кількостях, що відбилося на чисельності їх популяції.

Це стало приводом для занесення їх до Червоної книги. Лісові коти на сьогоднішній день, хоча і охороняються міжнародним законодавством, однак, небезпека вимирання не зникла, а полювання на них триває.

Характер і спосіб життя лісового кота

Дикий лісовий кіт – істота, що віддають перевагу самотність. І кожен з цих звірків в умовах дикої природи намагається зайняти і захистити свою територію, часто проявляючи при цьому войовничість.

На фото дикий лісовий кіт

Зазвичай ділянки, які вони обживають, складають близько 1-2 гектарів, а межі їх коти позначають пахучим секретом. Звірята полохливі й обережні, тому, як правило, воліють не зв’язуватися з людьми і обходять стороною їх поселення.

Дикі коти ведуть активну нічне життя, і виходять на полювання тільки коли наступають сутінки перед заходом сонця або рано вранці на світанку. Своїх жертв вони атакують одним стрибком, який в довжину може становити до 3 метрів.

Але у разі невдачі, невдалий видобуток зазвичай не переслідують. Полювати диким котам допомагає прекрасний слух, зір і нюх у них розвинені значно гірше.

Сльота тварини не люблять, а в похмурі дні воліють відсиджуватися в своєму лігві, для якого зазвичай вибирають в лісовій глушині дупла дерев, розташовані на невеликій висоті, або знаходять покинуті нори лисиць і борсуків, а також гнізда чапель, часто використовуючи їх просто для того, щоб сховатися від раптово з’явилася небезпеки.

На фото амурський лісовий кіт

Селясь в горах, вони часто знаходять собі помешкання в ущелинах скель. Їх тимчасовим притулком можуть стати притулку в густих сплетеннях гілок або поглиблення під урвищами. Дикі коти чудово бігають, здатні стрімко сховатися від будь-якого переслідувача, а також сховатися від ворогів, спритно забравшись на вершину дерева.

Незважаючи на свою обережність, ці тварини нерідко селилися по сусідству з людьми, що приносило обопільну користь, як тваринам, так і людині. А яскравим прикладом тому може послужити норвезький лісовий кіт – одна з найбільш улюблених і відомих порід у Північній Європі.

Дивіться також:  Губач ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання ведмедя губача

Ці витривалі і сильні звірі не тільки є майстерними і вправними мисливцями, але і здавна служили людині в якості ніжних домашніх вихованців, майстерних винищувачів щурів і мишей – рознощиків інфекцій і пожирачів продовольства.

На фото норвезький лісовий кіт

Вважається, що порода норвезьких котів була завезена в Скандинавії в IX столітті на кораблях вікінгів – майстерних мореплавців, що свято вірили в те, що ці тварини ніхто інші, як нащадки кішок, возили колісницю богині Фреї по небесному зведенню, що перейняли від своєї господині, властиві їй, ніжне серце, а також сувору і войовничу, але справедливу сутність.

Норвезькі дикі коти розселившись по Європі, поступово ставали більш домашніми, вели життя поблизу людських поселень, але при цьому дотримувалися власну незалежність і не сподівалися на людські подачки.

Купити лісового кота в наш час можна в спеціалізованих розплідниках, займаються цим також і заводчики-любителі. Золотиста м’яка шерсть цих істот, їх смарагдові очі і вміння прекрасно ладити з дітьми викликають у багатьох любителів тварин бажання поселити вдома такого вихованця.

Ціна лісового кота може бути самою різною, і в середньому становить від 10 до 50 тисяч рублів. Тут все залежить від чистокровности, забарвлення шерсті та інших характеристик.

А купують таких вихованців слід знати про те, що кошенят краще всього брати в тримісячному віці, ретельно перевіряючи документи, переглядаючи фотографії батьків і відомості про щеплення.

Харчування лісового кота

Лісовий кіт – типовий дрібний хижак. Але незважаючи на невеликі розміри, по праву може вважатися успішним і досить небезпечним мисливцем. А здобиччю його можуть стати невеликі ссавці, яких він чатує біля входу в їх нори.

Це можуть бути дрібні гризуни: миші, хом’яки і полівки, а також кролики, зайці і ондатри. Дикі коти атакують і представників роду куниць: тхорів, ласок, горностаїв, хоча ті часто дають агресорам сміливий відсіч і навіть самі становлять для них серйозну загрозу.

Дикі коти успішно полюють на водяних щурів і птахів, особливо водоплавних, забираючись на звисають над водою дерева, щоб зістрибнути їм на спини, виловлюють із води раків і рибу.

Дивіться також:  Лев тварина. Спосіб життя і середовище проживання лева

Переслідують також пернатих із загону курячих і тих з них, які влаштовують на землі гнізда, без жалю розоривши їх, ласуючи яйцями і безпорадними пташенятами. Переслідуючи білок, дикі коти забираються на найвищі дерева.

Іноді, правда рідко, жертвами котів можуть стати дитинчата більш великих тварин і поранені звірі, такі, як козулі, сарни та олені. Лісові коти воліють ловити здобич у самоті.

І особливо у важкі часи, коли гостро відчувається нестача харчування, ні за що не захочуть ділитися здобиччю з власними родичами. Відомі випадки нападу диких котів на домашню птицю і кіз. Проникаючи на ферми, лісові коти тягають молодняк. При цьому хижі злодії вступати в бій за видобуток навіть з собаками.

Розмноження та тривалість життя лісового кота

Індивідуалісти лісові коти шукають товариства своїх родичів лише 1-2 рази на рік в періоди спарювання, при настанні якого вони мітять територію і видають гучні тужливі закличні звуки.

Самки зазвичай стають здатними до продовження роду вже у віці 9-10 місяців. Особини чоловічої статі дозрівають набагато пізніше, і готові мати потомство лише на третьому році життя.

Коти в період гону в пошуках партнерок покидають обжиті ділянки, йдуть далеко від них і, збираючись в групи, що переслідують самку. Часто між ними трапляються бійки за володіння обраницею.

Для вирощування дитинчат, яких зазвичай народжується від 3 до 6, кішки знаходять і облаштовують зручні нори, вистилаючи їх сухою травою, пір’ям птахів. Вигодовуванням і вихованням кошенят займається тільки мати.

Дитинчата харчуються молоком до півтора місяців, після закінчення яких поступово починають переходити на інші корми, пробуючи полювати на дрібну здобич.

А до двох-трьох місяців вступають у самостійне життя. До лісових котів часто пристають здичавілі домашні кішки. Ці представники родини котячі без праці можуть злучатися і мати потомство.

Живуть лісові коти в середньому близько 10 років, часто вмираючи в порівняно молодому віці. Але деякі особини доживають до глибокої старості, яка у цих тварин настає у віці 12-15 років.

Back to Top