Лев. Прайд. Закони сім’ї і природи

З давніх часів визнано могутність лева в тваринному світі природи. Його зображення в наскальних малюнках, скульптурах, гербах і прапорах свідчать про силу і влади.

У Стародавньому Єгипті людина бачив звіра могутнім богом землі. До сьогоднішніх днів його називають царем звірів або король – лев, і оберігають від знищення одного з найбільших і найцікавіших тварин на землі.

Особливості та середовище лева

Серед котячих, в конкуренцію з левом може вступити тільки тигр, чиї розміри не поступаються царським. Маса звіра досягає 200-250 кг, в довжину тіло дорослої тварини становить майже 2,5 м, до яких додається приблизно метр хвоста з чорною волосяний пензликом. Всередині знаходиться «шпора» з кінцевих хребців, додаткове зброю хижака. Великі габарити не заважають звіру бути спритним і швидким.

Самців відрізняє грива, яка зростає з 2-річного віку і покриває тіло від шиї до грудей. Колір гриви темніє з віком тварини, це додає ще більше значимості. Прийнято вважати, що така щільна і пружна вовняна копиця пом’якшує удари противників в поєдинках.

На фото лев самець

Довжина волосся гриви досягає 40 див. Її густина, форма і колір залежать від багатьох факторів: віку, ареалу проживання, підвиди, клімату, умов проживання. В неволі грива львів завжди пишніше, так як її не доводиться тріпати в заростях або поєдинках.

Великий вплив на формування вовняної копиці надає вироблення тестостерону, тому серед львів статус лідера завжди у володаря видатної гриви. Левиці менше розмірами, їх вага до 140 кг, але вони граціозніший партнерів, так як саме вони головні мисливці роду. Велична грива і масивні габарити завадили б вистежувати здобич.

На фото левиця

Голова звіра велика, з витягнутою мордою, великими щелепами. Ікла довжиною до 8 см мисливцям дозволять нападати на великих тварин. Мускулисте тіло, сильні лапи, з втягнутими кігтями на пальцях. Коротка шерсть на тілі може бути пофарбована від білувато-сірого до жовто-бурого відтінку.

Основні родичі льва в природі: ягуар, тигр і леопард, — тварини Африки. Їх існування підтверджено викопними рештками, вік яких оцінюється до 1 млн років.

Дивіться також:  Снігова коза. Спосіб життя і середовище проживання снігової кози

Колись у давнину ареал проживання львів був значно масштабнішим цього: охоплював всю територію Африки, Близький Схід, південну Європу, південь нинішньої Росії, північно-західну частину Індії.

Переслідування звіра людиною і скорочення середовища проживання стали згубними для хижака. Він залишився в природі лише в Африці південніше Сахари і Гірському лісі індійського штату.

З існуючих 12 підвидів в сучасності збереглося шість. Серед вимерлих підвидів знаменитий берберійський лев, найбільша дика тварина з родичів. Вага гігантів перевищував 300 кг, а довжина тіла була понад 3 м. Останній представник виду був винищений у 1922 році.

Білий лев не виділений як самостійний підвид тварини. Кремовий колір тонкої вовни є результатом генетичних особливостей. Південноафриканські заводчики в неволі вирощують таких львів на замовлення для трофейних цілей.

На фото білий лев

Савани – улюблені місця проживання львів, але іноді вони переселяються в ліс або місця, зарослі чагарником. Тваринам потрібні великі водойми і копитні ссавці — їх основні об’єкти полювання.

Характер і спосіб життя лева

Серед котячих леви відрізняються формуванням окремої сімейної групи, або прайду. Він складається їх декількох дорослих особин, а також їхнього потомства. Молоді левенята після досягнення статевої зрілості залишають батьківський прайд.

Вони стають матерями до пори, поки не знайдуть новий прайд зі старим ватажком, який поступиться сильному права або так і залишаються кочівниками до кінця життя. Прайд живе за певними правилами, яким підкоряються члени групи. Чужих тут виганяють, самці оберігають свою територію, родинні зв’язки відіграють роль сполучника.

На фото левиний прайд

Головні добувачі на полюванні – левиці. Їх перевага – в маневреності, гнучкості і швидкості. Успіх залежить від узгодженості та проявів якостей лева. Продуктивність полювання тварини в колективі очевидна, але розділ видобутку залежить від самця, якщо він знаходиться поруч. Слід зазначити, що леви агресивні по відношенню один до одного під час споживання їжі.

Самці рідко полюють самі, але якщо жертва спіймана ними, то годується лев поодинці. Грива збільшує фізичне навантаження і сприяє перегріву тіла, тому головна роль мисливців належить самкам. Кожен хижак в прайді виконує певну місію: добувача, охоронця території, захисника потомства.

Дивіться також:  Тварини Мадагаскару. Опис і особливості тварин Мадагаскару

На фото левиці на полюванні

Найбільша активність хижаків проявляється після заходу сонця. Чудове нічне бачення сприяє успішної полюванні. Потім леви віддаються відпочинку і турботам про потомство. Яка тварина в колі родичів, можна побачити вдень.

У царя звірів практично немає ворогів завдяки великим розмірам і силі. Але загибель і каліцтва наздоганяють тварин в боротьбі за місце вожака у прайді. Самці не поступаються суперникам у випадках зіткнень. Хворі або травмовані тварини слабшають, стають жертвами гієн, буйволів або леопардів.

Великі хижаки страждають від дрібних кліщів, вражаючих там, де звір не дістає ділянку тіла зубами й лапами. Харчування м’ясом тварин призводить до зараження гельмінтами. Хвороби змушують прайди мігрувати, щоб зберегти чисельність.

Харчування лева

Раціон хижаків складають в основному парнокопитні тварини: худоба, антилопи, зебри і інші тварини савани. Лев не пропустить навіть падаль, дрібних гризунів. Незважаючи на гострі і довгі ікла, свої жертви хижак душить.

Вміння підкрадатися нечутно, а потім блискавично наздоганяти стрибками жертву не залишає шансів на порятунок багатьом мешканцям саван. Лев сильний і швидкий на коротких дистанціях, тому максимально наближається до стад для стрімких стрибків. Ця відстань становить приблизно 30 м. Нападають з різних сторін одночасно кілька хижаків одного прайду.

Полювання проходить частіше вночі. Одна вдала вилазка забезпечує 4-5 звірів прайду ситістю на тиждень. Жертвами стають копитні вагою від 50 до 300 кг. В Африці це частіше гну, зебри, буйволи, в Індії — дикі кабани, олені. Напади на носорогів або дорослих жирафів рідкісні із-за загрози отримання травм.

Вибір жертв залежить від їх наявності в регіоні, у великих особин інтерес хижака викликає молодняк або травмовані і ослаблені особини. За один раз лев може з’їсти до 30 кг м’яса, хоча для насичення достатньо 7 кг самця і 5 кг самці.

Якщо видобуток потрібно зберегти, то леви охороняють її від перевірених гієн, залучених польотом стерв’ятників над їжею. Полювання об’єднує прайд: самці приходять на допомогу у випадку великої жертви, а потомство спостерігає за діями дорослих.

Дивіться також:  Кабан дикий вепр. Спосіб життя і середовище проживання кабана вепра

На перші проби полювання левенята починають виходити у віці 1 року, а з 2 років самостійно добувають їжу. Нападу на людину характерні для звірів, які втратили здатність полювати на копитних.

Розмноження та тривалість життя

Статевозрілість левиць настає з 4 років. Народження потомства не прив’язане до сезонів, тому поруч з матір’ю можуть бути різновікові дитинчата. Вагітність протікає до 110 днів, а виводок, як правило, складається з 3 левенят. Після народження вони зовсім безпомічні: малі розмірами, до 30 см довжиною і приблизно 1,5 кг вагою, сліпі. Бачити починають через тиждень, а ходити — через три тижні.

На фото левенята

З віддаленого і прихованого від прайду місця народження малюків самка переносить потомство у нове лежбище. Робить це часто, щоб уберегти дітей від хижаків, чующих накопичений запах. Гієни, шакали, змії — відомі любителі полювання на маленьких левенят. У прайд левиця повертається через 6-8 тижнів.

Якщо основний самець в прайді поступився місцем більш сильним, то шансів вижити у потомства колишнього лідера немає. Дитинчата будуть знищені. Загроз і ризиків для виживання малюків достатньо, тому виростають з них після двох років лише 20%.

У прайді левенята тримаються біля матері, інші самки не завжди підпускають до себе чужих малюків. Але бувають випадки, коли утворюються левові ясла з дитинчат під наглядом одного левиці, поки інші полюють.

У віці 4-5 років молоді особини, які покинули рідний прайд, намагаються завоювати місце старого ватажка в чужій родині. Якщо його підтримають самки, він переможе. Багато ослаблі леви гинуть у захисті прайду.

Життя хижаків у природі становить до 15 років, а в неволі значно збільшується до 20-30 років. Перебування тварини в прайді подовжує його життя на відміну від вигнаних особин і ведуть скитальческий спосіб життя. Царське велич звіра розкривається в оточенні його прайду, можливо тому людині так цікавий цей хижак з сімейними цінностями.

Back to Top