Особливість і середовище проживання лемінга

Лемінги – це гризуни, які відносяться до сімейства хом’яків. Вони і зовні нагадують хом’яка – щільна будова тіла, масою до 70 м, а довжиною до 15 см, нагадує кулька, адже хвіст, лапи і вуха зовсім маленькі і потопають в шерсті . Шерсть забарвлена в строкатий колір або бурий.

Мешкають лемінги в тундрах і лісотундрах Північної Америки, Євразії, а так само, на островах Північного Льодовитого океану. У Россі лемінг мешкає на Кольському півострові, на Далекому Сході і на Чукотці. Середовище існування цього представника фауни обов’язково повинна рясніти мохом (основним видом їжі лемінга) і хорошою просматриваемостью.

У цього своєрідного хом’яка є цікава особливість. Кігті у деяких лемінгів до зимового періоду відростають в незвичайну форму, яка нагадує чи то маленькі ласти, то копитця. Така будова пазурів дозволяє гризуну краще триматися на поверхні снігу, не провалюючись, а ще такими кігтями добре розривати сніг.

Шерсть у деяких лемінгів взимку стає значно світліше, щоб не дуже виділятися на білому снігу. Живе лемінг в нірці, яку сам собі риє. Нора представляють цілу мережу заплутаних, звивистих ходів. Деякі види цього звірка обходяться без риття нір, вони просто влаштовують гніздо на землі або знаходять місця, придатні для їхнього житла.

Трагічна й незрозуміла, поки, особливість є у цього маленького звірка. Коли кількість лемінгів сильно розростається, тварини, спочатку поодинці, а потім, зливаючись у суцільний потік живих тіл, що рухаються в одному напрямку – на південь.

І ніщо не здатне зупинити. Жива лавина перетинає населені пункти, яри, в кручі, струмки і річки, тварин поїдають звірі, вони гинуть від нестачі їжі, але вперто рухаються до моря.

Дивіться також:  Гребенястий крокодил. Спосіб життя і середовище проживання гребенистого крокодила

Діставшись до морського берега, вони кидаються у воду і пливуть, поки вистачає сил, доки не загинуть. Що штовхає маленьких звірят на самогубство, вчені поки не можуть відповісти. Особливо таке явище спостерігається у норвезьких лемінгів.

Характер і спосіб життя лемінга

Компаньйон з цього невеликого звірка нікудишній. Леммингам від природи дано досить склочний характер. Вони не надто вітають поруч з собою знаходження своїх же родичів і навіть частенько влаштовують бійки.

Жити поживати лемінг віддає перевагу самоті. Не дуже в ньому розвинені і батьківські почуття . Самці відразу ж після виконання священного обов’язку продовження роду вирушають на пошуки їжі, залишаючи самку з потомством.

Занадто агресивно вони налаштовані і до появи людини. При зустрічі цей звір настрибує на людину, загрозливо свистить, піднімається на задні лапи, міцно вмощується на волохатий, пишний зад і починає лякати, розмахуючи передніми лапками.

Можуть хапати зубами простягнуту руку надто настирливого «гостя», іншими словами, всіляко показують свою антипатію. І все ж, залякати серйозного звіра, для якого лемінг є ласим шматочком, йому не вдається. Тому більш надійний захист для цього крихти, все ж таки, його власна норка або щільний шар снігу.

Деякі види лемінга (наприклад, лісовий) воліють і зовсім нікому на очі не потрапляти. Незважаючи на те, що вони виходять зі своїх ходів кілька разів в добу, побачити їх, а тим більше, закарбувати лемінга на фото вкрай складно. Цей звір дуже обережний і виходить тільки в сутінки або вночі.

Лемминр має кілька видів і між собою ці види розрізняються місцем проживання і, як наслідок, різними харчуванням і способом життя. У Росії проживає лісовий, норвезький, амурський, копитний і сибірський лемінг, а так само, лемінг Виноградова. І влітку, і взимку звірята ведуть активний спосіб життя, в сплячку в зимовий період не впадають.

Дивіться також:  Росомаха тварина. Спосіб життя і середовище проживання росомахи

Харчування лемінга

Лемінг живиться рослинною їжею. Від того, де живе цей звір, залежить і його їжа. Наприклад, лісовий лемінг віддає перевагу, в основному, мох, а ось норвезький гризун додає в своє меню вже і злаки, і брусницю, чорницю. Копитний ж лемінг більше любить пагони берези йди верби.

І все ж, на питання «чим харчується лемінг», можна відповісти одним словом: «мохом». Дуже цікаво, що копитний лемінг і лемінг Виноградова запасають їжу про запас. Їх менше запасливим побратимам доводиться прокладати під снігом безліч ходів, щоб дістатися до корму в холодний період.

А їсть звірятко чимало. При вазі всього лише в 70 р, цей хом’як в добу з’їдає їжі в два рази більше своєї ваги. Якщо підрахувати, то за рік це буде більше 50 кг. Їжу лемінг приймає не аби як, а строго по режиму.

Годину він живиться, а потім дві години спить, потім знову — година їсть, дві години спить. Між цими важливими процедурами ледь поміщається процес знаходження їжі, прогулянки і продовження життя.

Іноді їжі не вистачає, і тоді звірятко поїдає навіть отруйні рослини, а коли і таких рослин неможливо добути, лемінг нападає на невеликих звірів, а то й на звірів, які більше його розмірами. Правда, частіше, при нестачі їжі, тварини змушені мігрувати і освоювати нові місця.

Розмноження та тривалість життя лемінга

Природна тривалість життя цього гризуна невелика, живе лемінг всього 1-2 роки, тому звірові потрібно встигнути залишити після себе потомство. З цієї причини лемінги дуже рано вступають в пору статевозрілості.

Вже через два місяці після народження самка лемінга здатна сама приносити потомство. Самець же здатний на продовження роду вже з 6 тижнів. Дуже часто їх кількість приплодів на рік досягає 6 разів. В одному посліді, як правило, 6 дитинчат.

Дивіться також:  Тварини Татарстану. Опис, назви й особливості тварин Татарстану

Вагітність триває 20 – 22 дні. Однак, у цей час самця в гнізді вже немає, він відправляється на пошуки їжі, а народженням та «вихованням» потомства займається самка.

Єдиного час розмноження тварини лемінга не існує. Він здатний виводити потомство навіть взимку, в сильні морози. Для цього глибоко під снігом влаштовується гніздо вистилається сухою травою і листям, і вже там народжуються малюки.

Трапляються періоди, коли цих звірків стає дуже багато, тоді відзначається сплеск народжуваності і сов, і песців, адже лемінги служать кормом великої кількості звірів. За леммингом полюють лисиці, вовки, песці, горностаї, ласки і навіть олені. Саме велика плодючість зберігає певну чисельність лемінга.

Буває, що деякі види звірів зовсім неї здатні розмножуватися, коли у лемінгів невелика народжуваність і з’являється дефіцит їжі. Так, наприклад, біла сова не відкладає яйця, а песці змушені мігрувати в пошуках їжі. Однак, слід знати, що лемінги не тільки грають благородну роль їжі для інших звірів, вони ще й є переносниками різних захворювань.

Back to Top