Лебедині таємниці

Лебідь загадковий і красивий. Не випадково, в Англії його визнали королівської птахом. Людини з дитячих років супроводжує казковий образ, що втілює добро, вірність і шляхетність.

Справжній лебідь в природі не менш привабливий своєю величчю, грацією, досконалістю. Це найбільша з водоплавних птахів. Поєднання краси і сили вражають кожного, хто бачив зграї летять лебедів. Назва птахів сходить до давніх значень слів «блискучий», «блискучий».

Особливості лебедя

Оперення птахів буває трьох основних кольорів: сліпуче білого, сірого і синювато-чорного.

Яскравими акцентами можуть бути лапи червоного кольору і жовтий або яскраво-оранжевий дзьоб, розміром з голову. Забарвлення знайшла відображення в назвах двох видів: чорного і черношейного лебедів. Систематика інших птахів відображає їх голосові дані:

Лебідь-кликун

  • лебідь-шипун – за характерні звуки, що видаються в стані роздратування;
  • лебідь-кликун – за трубні крики в польоті, чутні на великі відстані.

Відомо поняття «лебедина пісня» як останній вияв таланту і згасаючої життя. Але в природі красиві лебеді не співають, а, швидше, кричать.

Лебідь-шипун

Опіки за пташенятами видавані звуки схожі на собачий гавкіт — так різноманітні їх голосові прояви. За основним місцем проживання названі інші види:

американський лебідь – птах невеликого розміру вагою до 6 кг, населяє глухі ліси Америки, важкодоступні місця;

тундровий лебідь – за гніздування мешкає в Євразійській тундрі, на заболочених місцях, в дельтах річок. Найбільш великі представники зустрічаються серед кликунів і шипунів, вага досягає 15 кг, а розмах крил – до двох метрів.

Довга шия за розмірами відповідає довжині тулуба птаха, вона дозволяє добувати їжу з дна водойми. Втілення грації в кожному вигині зробило метафорою вислів «лебедина шия».

Середовище проживання лебедя

Вода і повітря – дві основні стихії птиці. В польоті швидкість може досягати 60-80 км/ч. Сильна літальна мускулатура дозволяє здійснювати тривалі перельоти в тисячі кілометрів на південь і назад у рідні місця.

Дивіться також:  Казуар — це хто? Опис казуара. Середовище проживання казуара

Примітно, що лебеді піднімаються на висоту до 8000 м завдяки прекрасному оперенню, зігріваючу птахів. Під час линяння відбувається велика втрата густих пір’я, яких налічується до 25 тисяч в одного лебедя.

Переміщатися впевнено по землі не дозволяють короткі і не пристосовані до ходьбі лапи. Ходьба перевалюючись нагадує рух гусей, але лебеді рідше вибираються за кормом на сушу.

Розселення лебедів по Росії охоплює північні і тундрові зони лісів: від Кольського півострова до Криму, від Камчатки до Середньої Азії. Тут поширені шипун, тундровий лебідь кликун.

Всі види лебедів перелітні, зимують на узбережжі теплих морів або незамерзаючих південних озерах. Побачити у жовтні клин відлітають лебедів – удача та вражаюче видовище. Попереду ватажок, розмах крил якого створює особливу аеродинамічну силу в підтримку інших птахів. Іноді перволетящего почергово змінюють інші.

Випадки зіткнень з літаками трагічні. Загибель перелітних птахів неминуча, але сила удару була така, що пошкодження неминуче ведуть до посадки лайнера.

Характер і спосіб життя лебедя

Основний час проводять лебеді на воді великих озер з очеретяними заростями. Плавають повільно, величаво, впевнено. У глухих місцях їх біле оперення притягує подорожніх немов привид світла в темряві.

Занурена у воду голова в пошуках корму тягне за собою тулуб, створюється забавна овальна пір’яна подушка сліпучої білизни з маленьким хвостиком.

Здається, ніщо не обурить їх спокою. Але в природі небезпеки наздоганяють всіх. Беркути і річкові скопи нападають на гордих птахів. Лебеді можуть розвивати великі швидкості на плаву або бігти по воді на зльоті і шльопаючи лапами по водній гладі.

Навіть на човні їх наздогнати неможливо. Якщо злетіти птах не може, вона пірнає і пливе під водою від небезпеки. Лебеді горді і не терплять поруч сусідів. Вони захищають свою територію, не пускають чужинців. Пара лебедів не любить, коли їх турбують.

Дивіться також:  Бентамка курка. Опис, особливості, догляд і ціна бентамкі

Можуть проявити агресію, якщо хтось посягає на спокій і уподобаний ділянку проживання. Удар крилом птаха може зламати людині руку, а дзьоб – додаткове зброю. Лебеді вибирають зазвичай тихі і віддалені місця для проживання, але іноді селяться на території поблизу проживання людини.

Це знак того, що тут захищають і птахів підгодовують. Тільки повна безпека і комфорт проживання може упокорити лебедів з сусідами. Орнітологи помітили, що самий миролюбний характер у чорних лебедів, а задиристий – у білих шипунов.

На фото чорний лебідь

Харчування лебедя

Харчуються птахи в основному рослинною їжею, яку знаходять у водоймах. Занурюють голову під воду і знаходять корені, стебла, пагони. У цьому вони нагадують качок, так само пірнаючих за кормом.

Невеликі тварини, жаби, черв’яки, черепашки і дрібна рибка теж стають їх видобутком на прибережному мілководді. На землі вони скубуть траву, але воліють перебувати у воді, де і годуються. Бувають періоди негоди і високого рівня води, що не дозволяють добувати їжу.

Лебеді голодують і втрачають сили до такої міри, що не можуть літати. Але прихильність до вибраних місцях тримає до кращих часів. Білі лебеді особливо ненажерливі, для насичення об’єм їжі повинен бути до чверті їх власної ваги. Тому пошуки їжі займають значне місце в їхньому житті.

Розмноження та тривалість життя лебедів

Всім відомо, що вибір пари у лебедів буває тільки єдиний раз в житті, і вони зберігають вірність партнеру.

Гніздо будується в глухих місцях, зарослих очеретом або очеретом, на основі торішнього листя та рослинності. Розміри бувають значними до 3 м в діаметрі. Облаштуванням займається переважно самка. Після відкладання 3-5 яєць, насиджування триває до 40 днів.

Дивіться також:  Чорний лелека-птах. Спосіб життя і середовище проживання чорного лелеки

Самець охороняє свою лебедушку і попереджає про небезпеку. Якщо птахи стривожені, то яйця засипають пухом і гілками, а самі кружляють в очікуванні. Повернення в гніздо може бути після перевірки території. Через п’ять тижнів пташенята додають батькам турбот. Лебідьвиводкова птах, спадкоємці з’являються пуховими і готовими до прийому їжі.

Опіка тривають протягом року, сімейство лебедів завжди тримається разом, навіть коли підрослі пташенята готові до сезонного перельоту. Годуються крихти-пуховички на мілководді самі, але під наглядом батьків.

Самка часто обігріває пташенят під крилом, дозволяє забиратися до неї на спину. Дорослішають молоді лебеді повільно, статевої зрілості досягають тільки до 4 років.

Життя лебедів обростає легендами, одна з яких у тому, що вони живуть до 150 років. Кільцювання птахів та відстеження за допомогою маячків підтверджує тривалість життя не менше 20-25 років в природних умовах природи.

Але такі дослідження з’явились порівняно недавно. Життя в неволі збільшує їх термін до 30 років. На жаль, птах занесена в Червону книгу. Її унікальність в тому, що крім природного життя, існує казкова, міфологічна існування образу лебедя.

Ця життя птиці любові зародилася в далекій історії та супроводжує людський світ у справжньому прекрасними мріями і гармонією. Багато народів відносяться до лебедів як до священних птахів, вісників і провісникам. Лебедині таємниці зачаровують, і інтерес до птахів не згасає. Головне, зберегти і передати це дивне спадщина природи нащадкам.

Back to Top