Птахи асоціюються у людей з різними рисами характеру, їх ототожнюють з різноманітними людськими якостями. Назва багатьох пернатих викликають у нас кожне свою асоціацію.

Говорячи про птаха лебідь, кожен уявить собі його красу і згадає про лебединої вірності. Серед цієї колекції є й такий, якого обрали національним символом Фінляндії – лебідь-кликун.

Опис і особливості лебедя кликуна

Загін гусеподібных і сімейство качиних представлений різними птахами, і лебідь-кликун один з рідкісних представників. Зовні це звичайний лебідь у загальноприйнятому розумінні, але має і деякі відмінності.

Розміри лебедя-кликуна досить великі: маса птахів 7,5-14 кілограмів. В довжину тіло птаха досягає 140-170 див. Розмах крил становить 275 див. Дзьоб лимонного кольору з чорним кінчиком, у розмірі від 9 до 12 див.

Самці крупніше самок. До опису лебедя-кликуна можна додати, що в порівнянні з побратимами він крупніше малого лебедя, але дрібніше лебедя-шипуна.

Колір оперення у кликунів білий, серед пір’я дуже багато пуху. Молоді птахи забарвлені в світло-сірі тони, причому голова трохи темніше решти тіла, і лише на третьому році життя стають білосніжними.

Великі птахи мають довгу шию (шия приблизно дорівнює довжині тіла), яку вони тримають прямо, а не згинають, і короткі, чорні лапи. Крила у них дуже сильні і міцні, так як це необхідно для утримання своєї великої ваги.

Потужний удар лебединого крила здатний зламати руку дитині. На фото лебедя-кликуна можна оцінити всю його красу і грацію, притаманну цим птахам.

Середовище проживання лебедя кликуна

Лебідь-кликун перелітний птах. Місця гніздування припадають на північну частину континенту Євразії, тягнуться від Шотландії та Скандинавії до острова Сахалін і Чукотки. Так само зустрічається в Монголії, на півночі Японії.

На зимівлю птахи мігрують до північній частині Середземного моря, в Південну і Південно-Східну Азію, (Китай, Корею), на Каспій. Гніздяться в Скандинавії, на берегах Білого і балтійського морів птахи часто залишаються на зимівлю в місцях гніздування. З Євразії птахи теж можуть не відлітати, за умови, що водойми, де вони живуть, не замерзають.

Дивіться також:  Сіра сова. Спосіб життя і середовище проживання птиці сова

В Омській області кликуни зустрічаються в Таврійському, Называевском, Большереченском районах. Водойми «пташиній гавані» теж приймають лебедя-кликуна в період міграцій. Птахи вибирають для гніздування райони, де ліси субарктичної зони змінюються тундрою.

Баировский державний заказник може похвалитися найбільшою кількістю лебедів-кликунів, які прилітають туди гніздитися. Птахи відчувають себе там комфортно і безпечно, що сприяє розмноженню.

Спосіб життя лебедя кликуна

Лебеді завжди живуть поруч з водоймами, так птахи досить великі, вони більшу частину свого життя проводять на воді. Водоплавні тримаються на водній гладі дуже величаво, тримаючи шию прямо, щільно притиснувши крила до тіла.

Зовні здається, ніби птахи повільно пливуть, нікуди не кваплячись, але при бажанні наздогнати їх, вони виявляють вміння пересуватися досить швидко. Взагалі лебеді дуже обережні, вони намагаються триматися на воді подалі від берега.

Бажаючи злетіти, важкий лебідь-кликун довго біжить по воді, набираючи висоту і потрібну швидкість. По землі ці птахи ходять рідко, тільки при необхідності, так як їм набагато легше тримати гладке тіло на водній гладі або в польоті.

Під час міграцій лебеді-кликуни збираються спочатку в невеликі групи по кілька особин. Спочатку поодинокі птахи, а потім зграї до десяти особин летять високо в небі вдень і вночі.

У Східному Сибіру і Примор’я часто можна бачити косяки перелетающих лебедів. Птахи роблять перепочинку на водоймах, щоб відпочити, перекусити і набратися сил. Восени період міграції припадає на вересень-жовтень, час, коли настають перші заморозки.

Вночі, коли життя завмирає, в небі добре чутні крики лебедів. Саме за свій голос – дзвінкий і трубний, їх і прозвали кликунами. Звук чується як «ганг-го», і особливо приємна лебедина перекличка по весні, коли їх радісні голоси звучать на тлі природи, що пробуджується, дзюркотливих струмків і пісень дрібних пташок. Так само голосом лебеді позначають свої настрої в шлюбний період.

Дивіться також:  Орел карлик птах. Спосіб життя і середовище проживання орла карлика

Харчування лебедя кликуна

Так як лебеді водоплавні, то і основу їх раціону складає їжа, знайдена у воді. Це різні водні рослини, які птах дістає пірнаючи. Так само лебеді можуть діставати з води невеликих рибок, ракоподібних і молюсків.

Особливо люблять таку їжу птахи, які потребують білку. Перебуваючи на землі, лебеді їдять різні трави, злаки, підбирають насіння, ягоди, комах, черв’яків.

Пташенята, яким потрібно зростати, в основному їдять білкову їжу, підбираючи її з дна водойми, тримаючись на невеликій глибині біля берега, і пірнаючи у воду, як це роблять качки.

Птахи запускають довгу шию у воду, шарять дзьобом по мулу, вибираючи смачні корінці рослини. Так само вони набирають дзьобом мул, і проціджують його крізь спеціальні щетинки. З решти маси птиці мовою вибирають їстівне.

Розмноження та тривалість життя лебедя кликуна

Весняний приліт птахів на гніздів’я триває з березня по травень. Від місць проживання залежить, коли з’являться пташенята. Так у південних регіонах вони вилуплюються вже в середині травня, а в північних тільки до початку липня.

Не дарма говориться про лебединої вірності – ці моногамні птахи, і створюють одну пару на все життя. Навіть на зимівлю вони відлітають разом, і тримаються удвох весь час. Лише у разі загибелі одного з партнерів другий може знайти йому заміну.

На фото лебеді кликуни

Повернувшись навесні на гніздів’я, пари вибирають по можливості великі водойми, береги яких густо заросли травою. Так як ці птахи не люблять суспільство людей, то і гнізда намагаються влаштовувати в глибині лісів, на заховані від чужих очей озерах. Можуть селитися на морських узбережжях, якщо береги вкриті очеретом та іншою рослинністю.

Кожна пара має свою територію, куди не допускаються чужинці. У разі порушення кордонів лебеді будуть захищати свої володіння в жорстоких бійках. Місце для гнізда зазвичай вибирається в густих заростях очерету, комишу, рогозу. Іноді прямо у водоймі, на невеликій глибині, так щоб підстава гнізда впиралося в грунт.

Дивіться також:  Кондор птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кондор

Будівництвом гнізда зайнята більшою частиною самочка, яка складає його з пожухлої трави. Це досить великі споруди, діаметром від 1 до 3 метрів. Висота гнізда 0,5-0,8 метра. Внутрішній лоток зазвичай до півметра в діаметрі. Його самка дбайливо викладає м’якою травою, сухим мохом і своїм пухом і пір’ям.

На фото лебідь кликун в гнізді

Самка відкладає від 3 до 7 жовтуватих яєць, які сама насиджує. У разі якщо перша кладка з якоїсь причини загинула, пара відкладає другу, але вже з меншою кількістю яєць.

Сидить на яйцях самочку охороняє самець, завжди знаходиться поруч. Через 36 днів вилуплюються пташенята, і обоє батьків беруть на себе турботу про них. Малюки покриті сірим пухом, і виглядають беззахисними, як всі пташенята.

Якщо виникає тривожна ситуація, батьки відводять їх у густі зарості і самі летять, щоб повернутися, коли мине небезпека. Виводок майже відразу здатний добувати собі їжу самостійно, і вже через три місяці стає на крило. Але, незважаючи на це, діти залишаються з батьками всю зиму, разом відлітаючи на зимівлю, запам’ятовуючи маршрути і освоюючи техніку польоту.

На фото пташеня лебедя кликуна

Лебеді досить великі птахи, тому дрібні тварини і хижі птахи не ведуть на них полювання. Небезпеку представляють вовки, лисиці, єноти, які можуть нападати на дорослих особин, а також розоряти їхні гнізда.

З боку людини теж є небезпека, адже лебідь це м’ясо і пух. Але лебідь-кликун занесений в Червону книгу Європи і країн колишнього СРСР. Тривалість життя лебедя-кликуна становить близько 10 років.

Чисельність його в Європі стала трохи збільшуватися, але на заході Сибіру птахи не можуть відновитися, так як це промислові регіони, які не мають до розмноження і життя цих прекрасних створінь природи.

Back to Top