Існує безліч міфів і легенд, пов’язаних з граціозним тваринам – ланню. Найчастіше образ цього тотемного оленя асоціюється з жіночою природою, ніжністю, стрункістю, але в той же час і не позбавлений якоїсь демонічної сили і оповитий таємницею. Яка ж лань насправді? Ніжна і чутлива, або сильна і небезпечна?

Зовнішній вид лані

Тварина лань представлено двома видами. Найбільш часто зустрічається європейська лань, але вважається, що спочатку існував лише іранський вигляд. Розміри тварини, проживає в Європі, досягають 130-175 сантиметрів в довжину і 80-105 сантиметрів у висоту.

Самці лані важать 65-110 кг, самочки 45-70 кг Тварина має хвіст, довжиною близько 20 сантиметрів, голова самців прикрашена рогами, які у дорослих особин стають лопатоподібними.

Як і у інших видів оленів, чим старше самець – тим більше його роги. Носять їх до квітня, потім скидають, і на голові починають рости нові ріжки, що складаються з двох відростків. Забарвлення тварин залежить від пори року. У зимовий період голова і шия темно-коричневі, боки і спинка зовсім чорні, нижня частина тіла сірого кольору.

Влітку ж лань виглядає дуже привабливо, про що можна судити по фото – на посвітлілою вовни боків і спинки з’являються красиві білі плями, а ноги і живіт стають майже білими.

Нерідко серед ланей зустрічаються повністю чорні (меланісти) або білі (альбіноси) тварини, яких здавна наділяли демонічною силою і вважали їх провісниками різних подій.

Іранська лань не відрізняється від європейської, хіба тільки самці трохи крупніше – до 200 сантиметрів в довжину. Порівняно з іншими видами оленів, наприклад, благородним оленем, у лані сильніше розвинена мускулатура, шия і ноги коротші.

Дивіться також:  Мала панда. Спосіб життя і середовище проживання малої панди

Середовище проживання лані

Батьківщиною цих оленів вважають Середземномор’ї: Грецію, Туреччину, південь Франції. Лань проживала на території Центральної і Південної Європи, але після зміни клімату олень залишився в Малій Азії, а на батьківщину став завозитися людиною.

В давнину це тварина завозилося в Грецію, Іспанію, Італію, пізніше в Англії і Центральну Європу. У 13-16 століттях населяло частину Східної Європи – Латвію і Литву, Польщу, західну частину Білорусі. Зараз олень в цих районах зустрічається дуже рідко.

Завезли лань і в Північну і Південну Америку, Чилі, Перу, Австралії, Аргентини, Нову Зеландію, Японію, на острів Мадагаскар. В даний момент вона зникла з багатьох точок на карті – її не стало в Північній Африці, Греції, Сардинії, Азії.

На даний момент чисельність європейської лані становить трохи більше 200 тисяч голів, а іранська обчислюється лише кількома сотнями і знаходиться в Червоній книзі. Лань – тварина лісу, і віддає перевагу ділянкам з великою кількістю галявин, відкритих місць. Так само любить чагарникові зарості, велика кількість трави. Хоча, може пристосуватися до різних умов.

Спосіб життя лані

У літній час лані тримаються відокремлено, або маленькими групами. Олені сеголетки ходять з матір’ю. Активність доводиться на більш прохолодні ранкові та вечірні години, саме тоді лані пасуться і ходять до водопою.

У спекотну ж денний час лані відпочивають на лежках, які влаштовують у тіні кущів, поблизу різних водойм. Там вони рятуються не тільки від спеки, а й від надокучливого гнусу.

Лань не занадто полохлива тварина, вона набагато менш обережна, ніж інші представники сімейства. Якщо тварини живуть у парках, поряд з людьми, легко стають полуручными і навіть беруть з рук їжу.

Дивіться також:  Индри тварина. Спосіб життя і середовище проживання индри

Ближче до зими тварини починають збиратися у великі стада, самки і самці знаходяться разом. У цей період починається одне з найбільш видовищних заходів в оленячому співтоваристві – оленячі турніри і наступні за ними весілля.

У боротьбі за самку олені нерідко ламають один одному шиї, іноді і самі собі – настільки вони запекло борються. Трапляється, що гинуть обидва супротивника, зчепившись намертво рогами.

Зробивши свою справу, поклавши початок нового життя, олені самці видаляються, і тримаються відокремлено. Але в суворі зимові місяці вони все ж збираються разом, щоб чоловічою компанією пережити цей непростий час.

Лані не люблять залишати свою територію, і рідко виходять за межі ареалу. Їх щоденні пересування зводяться до одним і тим же маршрутам. Ці тварини не дуже добре пристосовані для ходьби по снігу, з-за своїх коротких ніг.

Але завдяки розвиненому нюху вони легко знаходять під ним їстівні корінці і мохи. Слух так само у них загострений, а от зір трохи слабкіше. Незважаючи на це лань може відчути людину з відстані 300 кроків і в разі небезпеки вони встигнуть втекти, легко перестрибуючи через перешкоди до двох метрів – це дуже спритні та рухливі тварини. Лані непогані плавці, однак, без особливої потреби, заходити у воду уникають.

Харчування

Лані – жуйні травоїдні тварини. Їх їжу складають рослинні продукти: листя, гілки, кора, трава.

У залежності від часу року і доступності, лані вживають у їжу різні рослини. Навесні їдять проліски, наприклад, ряст, ветреницу, свіжі пагони горобини, клена, дуба, сосни та різних кущів.

Влітку їдять гриби, жолуді, каштани, ягоди, осоку, злакові, бобові і зонтичні рослини. Взимку це в основному кора дерев та їх гілки, що не йде на користь лісовим масивам. Для поповнення запасів мінералів, лані шукають багаті солями грунту.

Дивіться також:  Білий лев. Середовище існування та спосіб життя білого лева

Люди, зацікавлені у збільшенні популяції ланей у певних лісових угіддях, створюють для них штучні солонці, годівниці з сіном і зерном. Крім того, люди так само закладають для ланей кормові галявини, де росте конюшина, люпин, топінамбур та інші трави.

Розмноження та тривалість життя

У вересні у лані починається період гону, і він триває близько двох з половиною місяців. Самки не беруть участі в чоловічих «розборках», а от самці сильно страждають в цей період не тільки з-за серйозних поєдинків, але й навіть від недоїдання.

Вони сильно худнуть, кинувши всі сили на те, щоб покрити якомога більше самок. Самці голосно трубно кричать, заявляючи про свої права на цю територію, а так само на самок, які на ній пасуться.

Вони стають дуже збудженими, агресивними і втрачають звичайну обережність і пильність. Дорослі і більш сильні самці, приєднавшись до стаду самок, виганяють більш слабких підлітків, а сеголетки тримаються осторонь весь період гону, щоб пізніше знову приєднатися до родительницам. За один сезон самець покриє 5-10 самочок.

Виношування вагітності триває 7,5-8 місяців, і в травні народжується, частіше всього один, малюк. Близько чотирьох місяців він харчується молоком, поступово переходячи на дорослу їжу. У віці 2-3 років теля стає статевозрілим. Тривалість життя цього граціозного оленя становить близько 25-30 років.

Back to Top