Неможливо уявити нашу планету без пернатих тварин з кінцівками у формі крил. Без їхніх голосів, пір’я, зачаровують польотів, світ втратив б фарби. Деякі види не можуть літати, не володіють яскравими кольорами, але це не зменшує їх оригінальності.

Особливості та середовище водяні курочки

Водоплавна птиця водяна курочка зустрічається на всіх материках, крім Антарктиди та Австралії. Її не побачиш у високогірних районах Альп, Скандинавії, півночі Росії, степових регіонах Азії і Західному Сибіру.

Заболочені місця зі стоячою або проточною водою, трав’янистої чащобой – ідеальне місце для поселення. Попри численність популяцій, побачення з нею на лоні дикої природи, рідкість. Але до сусідству з людиною адаптується безболісно, а у нього ця пташка асоціюється з домашньої качечкою або курочкою, невеликих розмірів.

Вага особини коливається від 200 г до 500 г, довжина тіла в середньому досягає 30 див. На фото водяна курочка має різне оперення: від темно-бурого до світло-сірого, з синюватими відтінками в зоні шиї.

З боків розташовуються білі облямівки, підхвістя з чорною смугою. В залежності від сезону, пір’я на череві набувають світлий окрас, спина відливає буро-оливковою кольором.

Коли відкривається її яскраво-червоний дзьоб трикутної форми, видається низькочастотний стрекочущий крик, схожий на сорочий гомін. А при небезпеці – насторожений тихий «курр». Вона не любителька «поговорити», але в шлюбний період не замовкає, здатна кричати дуже голосно і різко.

Характер і спосіб життя водяні курочки

На більшості ареалів водяна курочка веде осілий спосіб життя, але в північних регіонах погода змушує мігрувати. На території країн СНД в основному проживають частково або повністю перелітні особини. Свої гнізда влаштовують в тихій затишній місцевості, подалі від родичів та інших пернатих.

Дивіться також:  Птах орел. Спосіб життя і середовище проживання орла

Має переляканий «характер», але чудово пристосовані ноги для переміщення в болотистій місцевості, дозволяють їй швидко бігати. Це довгі і сильні кінцівки, з видовженими пальцями, між ними немає перетинок, як у інших водоплавних.

Крила також допомагають ховатися в чагарниках. Птах біжить по воді, злітає, а досягнувши притулку, сідає. Вона непогано рухається, при весняних перельотах цілеспрямовано і швидко долає відстані.

Особини протилежної статі зовні практично не відрізняються один від одного, просто самці більші, а у самок черевце злегка світліше. Цікавим фактом є принцип утворення пар, у них жіночий підлогу бореться за право володіти самцем. Особини утворюють сім’ї, які зберігають на кілька років.

Харчування водяні курочки

Пік активності качки водяні курочки припадає на ранкові зорі і вечірні сутінки. Харчування видобуває в межах гнізда, при зимівлі також не виходить за межі кормових територій. Невибаглива в їжі, вживає як рослинну, так їжу тваринного походження:

  • пагони молодих рослин, очерет, водорості у воді;
  • насіння, ягоди, повзаючих комах на суші;
  • дрібних земноводних, безхребетних, мушель.

В ареалах, розташованих ближче до урбанізації, годуються зграйками від 5 до 20 особин. Іноді побачиш їх уздовж магістральних канав, на сільськогосподарських угіддях з водяними пастушками.

На фото пурпурова водяна курочка

При пошуках їжі можуть довго бродити по обмілинам і берегів, нерухомо завмирати у кромки води з очеретяними заростями, перевертати листя ряски і латаття. Плаваючи по водній гладі, періодично занурює голову, в такт руху кінцівок, а тіло посмикує короткий підведений хвостик.

Засинає в гніздах, купинах або корчах, буває на висоті до 10 м. Рідко дрімає на череві, в основному завжди напоготові. Відпочиває і спить в одній позі, стоячи на одній лапі, приховавши дзьоб на спині або крилах.

Дивіться також:  Клювач птах. Спосіб життя і середовище проживання клювача

Розмноження та тривалість життя водяні курочки

Птахи родини пастушкових, в т. ч. рогата водяна курочка – яйцекладущие. Від родичів вид відрізняється більшими розмірами і забарвленням. В країнах Азії з їх участю влаштовують бійцівські поєдинки.

Статевий розквіт всіх пастушкових припадає на вік 1 рік. Осілі сім’ї розмножуються круглий рік, мігруючих доводиться розмножуватися тільки в теплу пору, за сезон відбувається 2 кладки яєць.

На фото водяна курочка з пташеням

Будують великі гнізда заввишки до 15 см, що перевищують власні розміри, на підвищеннях поблизу водойм, причому працюють як самець, так і самка. Такі зміцнення оберігають потомство.

Самки несуть від 5 до 9 яєць, вони рудуватих відтінків, невеликих розмірів до 0,5 см. Інкубаційні період триває до 3-х тижнів, «татусі» беруть безпосередню участь.

Пташенята народжуються з пушком чорного забарвлення, з оливковим полиском. Коли їм виповнюється 40 днів, вони пробують літати, пізнають навколишній світ, який наповнений небезпекою.

Ласувати молодняком можуть пугачі, болотний лунь, звичайний канюк. Рибальські сіті, розставлені у крайки заростей, також несприятливий фактор для них.

На фото пташеня водяні курочки

На першому році життя смертність досягає 70% особин, на другому -24%. Найбільший рекорд тривалості життя, зафіксований за даними кільцювання, становить 11 років.

Back to Top