Є в колекції вороновых невелика пташка, своїм зовнішнім виглядом і поведінкою трохи нагадує сойку. Називається така пташка кукша. Крім своєю дивовижною і ні з чим незрівнянну здібності співати ця диво пташка дуже красива.

Особливо з кукшою птахом добре знайомі жителі Півночі. Адже вона живе саме там. Всі інші люди не надто добре обізнані про те, як жива, рухлива, весела і забавна вона буває.

Співати вони починають дуже рано. Цікаво, що перші мелодії молодих птахів більше нагадують бурмотіння, що супроводжується незрозумілим свистом. Співом дорослих птахів можна просто заслухатися.

Воно складається з щелканий, трелей і нетривалих свисток. В цілому пісня кукші дуже нагадує пісню снігурів, але звуків у їх пісні набагато більше, що робить це спів особливо яскравим і насиченим. Єдиним мінусом є те, що спів кукші не досить гучне, тому не всім вдається без праці її почути.

Є у них ще один звук, що нагадує крик кота, якому наступили на хвіст. Так звучить їх перекличка між собою під час кочування по деревах. Молоді пташки, яких приручили в ранньому віці, в неволі вміють наслідувати деяких звуків. Ця несподівана здатність доставляє їх господарям неймовірне задоволення.

Особливості та середовище кукші

Ставлячись до загону горобцеподібних кукша зовні дуже нагадує горобця. Маючи скромний оперення, птах зливається з квітами стволів, лишайників і загального пейзажу лісу.

Впадає в очі на фото кукші її строкатий рудий хвіст, який і відрізняє її від всіх інших своїх родичів. По опису кукші вона трохи менше сойки. Її середня довжина 26-30 см, при вазі 70-100 р.

Дивіться також:  Турпан птах. Спосіб життя і середовище проживання турпана

Забарвлення переважно сірий, з темними крилами і верхньою частиною голови. На те, що кидається в очі рудого хвості є поздовжня смуга темного кольору. У кукші немає білих плям, як у сойки. Це ще одна їхня відмінність, крім рудого кольору. Дзьоб, лапки і очі чорні пташки.

Самі улюблені місця кукші хащі хвойних лісів і тайгові зарості. Свої гнізда птахи намагаються влаштувати вище, на висоті від 2 до 6 метрів. Гнізда у них практичні, добротні і акуратні, чашоподібною форми.

Будівельним матеріалом для них служать різні гілки дерев, стеблинки трав. Для того, щоб вистелити гнізда зсередини кукші знаходять пір’ячко і волосся. Зовнішня сторона гнізда маскується за допомогою моху і лишайника. Таким чином, гніздо ледь вдається розглянути на дереві.

На фото гніздо кукші з пташенятами

Кукша мешкає на півночі Скандинавського і Кольського півостровів, у Північній частині Росії. Її можна зустріти в Сибіру, на Анадирі, уздовж Охотського узбережжя, на Сахаліні, в Москві, на Уралі, в Забайкаллі і в Монголії. Немає її на Камчатці. У зимовий час року кукша може просунутися ближче до населених пунктів, в березові ліси.

Види кукші

Всього існує одинадцять видів кукші. Відрізняються вони деякими своїми зовнішніми даними, звичками, поведінкою і середовищем проживання. Але об’єднує їх багато спільних рис і назва – кукша.

Характер і спосіб життя кукші

У цієї птиці цікавим чином поєднується рухливість з тишею. Але після завершення гніздування кукші можуть сильно шуміти і не ховатися. У них абсолютно немає страху перед людьми, тому вони із задоволенням з ними фотографуються. У рідному лісі кукша живе постійно, вона веде осілий спосіб життя.

Дивіться також:  Півень птах. Спосіб життя і середовище проживання півня

Воліють усамітнюватися від можливих своїх сусідів і жити в парі подалі від усіх. У весняний час року кукші скромно ховаються в глибинних хвойних лісах.

Майже завжди зустріти цю пташку є неймовірно великим сюрпризом тому, що вона намагається приховувати своє місцезнаходження. Можна лише, якщо добре прислухатися почути її тихе і ніжний спів.

У зимовий час вони створюють невеликі зграйки в 6-8 особин і такими групками живуть до весни. Бувають випадки, що такі зграйки змішуються зі зграйками синиць або буроголовых гаичек. Ці зграйки мають постійний один і той же маршрут, що пролягає через ліс. Він повторюється у них щодня, а в лютому і по два рази на день.

В польоті птахи тримаються легко, не вимушено і безшумно, з красивим широко розгорнутою хвостом. Витривалості кукші можуть позаздрити багато птиці. Рятується від лютих морозів, зариваючись у сніг або ховаючись у занедбаному дуплі білки.

Харчування кукші

Кукші люблять їжу з ялини, ялиці і кедра. Бувають випадки, що вони розоряють пташині гнізда і вживають в їжу видобуті з них яйця. Крім цього вони люблять полівок і землерийок.

В осінній час в хід йдуть різні ягоди. Взимку рятуються за допомогою насіння шишок хвойних дерев. Є версія, що на зиму кукші запасаються брусничными ягодами. Якщо з їжею виникають проблеми не оминають вони і падаллю.

Розмноження та тривалість життя кукші

Ці птахи плодоносять один раз в рік. Брачуются вони з березня по квітень. Під час шлюбного періоду самки відкладають близько п’яти яєць брудно-зеленого кольору в темні цятки.

Дивіться також:  Японський журавель. Спосіб життя і середовище проживання японського журавля

Їх высиживанием займається самка, воно триває 17 днів. Самка до такої міри віддана своїм майбутнім дітям, що навіть при небезпеці не залишає гніздо з яйцями. Пташенята з’являються на світ безпорадними.

Але навіть, коли вони оперяються і здатні до самостійного життя, вони ще довгий час не покидають батьківське гніздо. Тривалість життя кукші в природі 12 років.

Back to Top