Особливості та середовище кукабарри

Австралійський континент багатий дивовижними тваринами, але і пташиний світ Австралії не менш унікальний. У цих місцях живе цікавий екземпляр — кукабарра.

Правда, кукабарра живе не лише в Австралії, також її можна зустріти в Новій Гвінеї і островів Тасманії. Існує всього 4 види цих птахів — смеющаяся кукабарра, червоночерева і синекрила кукабарра, а також аруанская.

Цього пернатого хижака називають одним з найбільших зимородків на планеті. Але це не найцікавіше. Унікальність австралійської кукабарри полягає в співочому таланті. Голос кукабарри віддалено нагадує регіт людини. Цю птицю називають хохотуном.

Опис кукабарри: птах середніх розмірів, довжина тіла у окремих екземплярів досягає півметра, а вага трохи більше 500 грам. Вона за розміром трохи більше ворони.

На питання: «Яка птиця кукабарра і що вона собою представляє?», можна відповісти, що кукабарра — птиця, у якої голова надзвичайно великих розмірів та на тлі невеликого тулуба виглядає це трохи незграбно. Крім іншого, дзьоб у неї теж досить потужний.

На фото синекрила кукабарра

А ось очі у птиці малюсінькі, зате погляд серйозний. Якщо кукабарра погляне на людину пильно, то в того мурашки по шкірі побіжать, а якщо при цьому вона ще й «зарегоче», то точно можна запідозрить, що задумала птах недобре і тут напевно згадаєш, що вона все-таки хижа натура. Забарвлення оперення неяскрава, найчастіше птах пофарбована в сірувато-бурі з відтінками рожевого кольору або коричневого кольору з домішкою молочного, іноді блакитного кольору.

Характер і спосіб життя кукабарри

Кукабарри далекі перельоти не люблять і тому їх можна назвати домосідами. Може мандрівники з них і не вийшли, зате мисливці вони природжені. А полюють вони головним чином на змій, яких у місцях їх проживання чимало і в основному ці отруйні змії. Саме тому люди намагаються підгодувати кукабарру, щоб та оселилася в їх саду або парку і стала винищувати небезпечних плазунів.

Дивіться також:  Коровайка птах. Спосіб життя і середовище проживання коровайки

Видобуток кукабарра чекає в засідці. Вона може довго просидіти в затишному місці, а коли випаде можливість стрімко атакувати зазівався дрібного тваринного або повзучого гада, то вона неодмінно цим скористається.

Однак славу заслужила ця пташка своїм цікавим вмінням видавати приголомшливі звуки. Крик кукабарри, що лунає в нічній тиші, може налякати заплутавшего подорожнього, але в денний час їх спів дуже сильно нагадує регіт людини.

Зграї птахів гучними багатоманітними голосами спілкуються між собою, особливо крикливими кукабарри стають у вечірній час або під час шлюбного періоду, тоді їх гомін заповнює все оточення. Красиво звучить пісня кукабарри на зорі, вона немов вітають сонце, і радіє новому дню, про що сповіщає оточення своїм пташиним реготом.

На фото смеющаяся кукабарра

Цікавий факт: в Австралії неповторними звуками цієї птиці починає ранкове мовлення радіо. Сміх кукабарри налаштовує місцевий люд на веселий оптимістичний лад. Крім цього, зображення гігантського зимородка розміщено на срібні монети цієї країни.

А ще в Австралії, щоб принадити туристів придумали повір’я, що говорить про те, що почути крик зимородка до удачі. Правда, не всі туристи в цю прикмету вірять, але регіт птиці байдужими нікого не залишає.

Крім іншого, птах не боязка натура і тому без побоювання може підлетіти до людини, сісти до нього на плече або стягнути з рюкзака що-небудь смачненьке. Кукабарра дуже цікава особа і їй приносить задоволення спостерігати за людиною. Австралійці вважають птицю другом людини, поряд з кішками і собаками.

До тих, кого часто бачить птах, вона швидко прив’язується. Коли кукабарра бачить старого знайомого, то обов’язково привітає його гучним криком, а то й зовсім, оглушаючи веселим реготом, підлетить до плеча, вчепиться в нього гострими кігтями, і звільнитися від настирливої пичуги просто так не вдасться.

Дивіться також:  Какарик папуга. Спосіб життя і середовище проживання папугу какарик

Харчування кукабарри

У меню кукабарри входять дрібні гризуни, ракоподібні, дрібні види птахів, а також змії і ящірки. Здобиччю можуть бути особи, чиї розміри набагато перевищують величину зимородка.

Дуже цікаво вона розправляється з отруйними зміями. До отруйної змії кукабарра підлітає ззаду, вистачає її трохи нижче потиличної частини, злітає вгору і кидає рептилію з пристойної висоти на кам’янисту поверхню. Процес продовжується до тих пір, поки змія перестає подавати ознаки життя. Після цього кукабарра приступає до своєї трапези.

А коли птаху лінь літати або змія виявиться непідйомною, то кукубарра і тут проявить кмітливість. Вона хапає змію і починає мутузить про камені, що є сечі. Така дія триває до того моменту, поки кукубарра не перетворить змію в відбивну, а потім спокійнісінько з’їсть її.

Пташенятами з чужого гнізда зимородок ласує нечасто і тільки тоді, коли корму не вистачає. Якщо комах і гризунів в достатку ця пичуга не стане даремно зазіхати на собі подібних, хоч і є пернатим хижаком.

Зате птах тягає курчат на фермерських дворах, але, незважаючи на це, кукарабарру фермери не женуть, а навпаки, шанують, бо вона знищує чимало змій, ніж приносить неоціненну користь місцевим жителям.

Розмноження та тривалість життя кукабарри

Кукабарра відноситься до тих видів птахів, які створюють сімейну пару лише раз. Тому цих птахів прийнято називати моногамними. По частині розподілу сімейних обов’язків у птахів все в порядку.

Полюють на змій самець з самкою нерідко разом. Правда, буває і так, що при діленні видобутку вони голосно лаються, але потім миряться і ділять здобуту провізію порівну. Гнізда птахи влаштовують у дуплах величезних евкаліптів.

Птахи стають статевозрілими до одного року. Після шлюбного періоду, що триває місяць — з серпня по вересень самка робить кладку з 3 яєць, рідше більше. Яйця вкриті шкаралупою перлинно-білого кольору.

Дивіться також:  Птах мухоловка. Спосіб життя і середовище проживання птиці мухоловки

Насиджує кладку самка трохи менше місяця, зазвичай через 26 днів з’являється потомство. Дитинча кукабарри в цей світ приходить голим і сліпим, що власне властиво майже всім видам птахів.

Орнітологи помітили один факт з життя пернатих. Коли дитинчата кукабарри з’являються одночасно на світло, вони майже відразу ж починають битися між собою і в цьому світі залишається найсильніший, а переможцю дістається все — і ситий обід і материнське тепло. Такого не відбувається, якщо пташенята народжуються по черзі.

А ще молоді пташенята, коли трохи зміцніють, допомагають матусі насиживать кладку в той час, коли вона іде на пошуки їжі. Взагалі, підросла молодь не залишає довгий час «чому гнізда» і все це час пташенята допомагають батькам у вихованні молодших братів і сестер. Достовірно не відомо, скільки в дикій природі живуть кукабарри, але в неволі описані випадки, коли гігантський зимородок доживав до півстоліття.

Back to Top