Це граціозне тварина потрапила в Книгу рекордів Гіннеса-за того, що має набагато більше назв, ніж інші звірі. Тільки на англійській мові його можна по-різному більше 40 разів.

Мова йде про кугуаре, пуме, пантері, гірському леві і рудому тигрі. Це граціозне тварина дуже потайливі і розумне, не дарма саме кугуар є персонажем багатьох міфів і легенд.

«Сила і могутність», саме так перекладається слово «пума». Однак, погана екологія, осушення болотистих місцевостей і полювання призвели до того, що хижак знаходиться на межі зникнення і занесений в Червону книгу.

Особливості та середовище кугуара

Ареал кугуара самий великий з усіх ссавців, які населяють Америку. За цим параметром з пумою можуть зрівнятися тільки руда рись, лісова кішка і леопард.

Ця тварина є символом Дикого Заходу і населяє материк від Канади до самої південної точки південної Америки. Рівнини, ліси, гірські місцевості, заболочені місця – скрізь можна зустріти цих прекрасних хижаків. В залежності від місць проживання, колір шерсті кугуаров і їх раціон може змінюватися.

Гірський лев (кугуар) один з найбільших представників сімейства котячих, за розмірами його випереджає тільки ягуар. Середня довжина самця цієї дикої кішки приблизно 100-180 см, однак, деякі тварини досягають двох з половиною метрів від кінчика носа до кінчика хвоста. В холці його висота від 60 до 75 см, хвіст має довжину приблизно 70 див. Слід зазначити, що самки пуми на 40% дрібніше самців.

Недалеко від екватора мешкають самі дрібні особини хижаків, ближче до полюсів вони стають значно більшими. На міцному, масивному тілі пуми кугуаразнаходиться маленька голова з невеликими вухами. Однак, як і представники більшості хижаків, тварини мають потужні ікла довжиною 4 см, з допомогою яких можна впоратися з небезпечним ворогом і здобиччю.

Дивіться також:  Дромадер верблюд. Особливості та середовище дромадера

Задні лапи тварини масивніший, ніж передні. На великих і широких стопах розташовані гострі кігті, які за бажанням тварина може втягувати. Завдяки своїй спритності кугуар може чудово лазити по будь-яким деревах, пересуватися по гірській і скелястій місцевості і плавати.

Хижак може здійснювати стрибки завдовжки до 120 см, у висоту – більше шести метрів, на короткій дистанції швидкість тварини може бути до 50 км на годину. Хвіст допомагає тримати баланс при бігу.

Пуми особливо активні вночі і самим раннім ранком. Тільки леви і кугуары мають однотонне фарбування. Особини, які на півночі – сірого відтінку, жителі тропічних регіонів – рудого.

Нижня сторона тіла тварини світліше верхній, живіт і підборіддя практично білі, а ось хвіст – значно темніше. На морді присутні відмітини чорного кольору. Хутро хижака короткий, але жорсткий і густий.

Характер і спосіб життя кугуара

Кугуар може бути активний цілу добу, але в денний час зазвичай воліє відпочивати, починає полювати з настанням темряви. Пума тихе тварина, почути його можна дуже рідко, видає гучні крики тільки в шлюбний сезон.

Зазвичай, великі представники котячих можуть напасти на людину, проте, кугуар, навпаки, намагається сховатися. Напад відбувається тільки в тому випадку, якщо тварина буде відчувати небезпеку для свого життя.

Гірський кугуар володіє великим терпінням. Якщо він потрапляє в капкан, то зберігає холоднокровність і намагається знайти вихід із ситуації. Якщо він не знайдений, пума може впасти в ступор і не рухатися протягом декількох днів.

У природі кугуар ворогів не має. Однак у північних районах їм доводиться зустрічатися з бурим ведмедем і вовком, на півдні – з ягуаром, а у Флориді – з миссисипским алігатором. Вовки і ягуари можуть становити небезпеку для життя тільки для постарілих або маленьких пум.

Дивіться також:  Гімалайський ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання гімалайського ведмедя

Харчування

Копитні – основна їжа кугуаров. Лось, олень, карібу становлять основне меню тварини. Однак, пума не гребує рибою, кроликами, білками, дикими свинями, індичками, дикобразами, мишами, алігаторами, жабами, койотів, рисями, іншими пумами. У разі необхідності, може поласувати равликами або навіть комахами.

Терпляче тварина відмінно маскується і при нападі жертва просто не встигає врятуватися. Якщо видобуток велика, кугуар беззвучно наближається до неї, стрибає і ламає шию. З їжею не грає, воліє убувати моментально.

Цьому сприяють гострі пазурі і зуби, які спокійно розривають тканини і ламають кістки. Пума здатна вбити тварину, чия вага перевищує в три рази її власний. Кугуар полює не тільки на поверхні землі, але і в гілках дерев.

У пошуках жертви може пересуватися на великі відстані. Якщо кугуару вдалося убити велику тварину, то хижак може їм харчуватися протягом тижня. Якщо випаде зручний випадок, пума може напасти на домашніх тварин, навіть кішок і собак.

При цьому зазвичай, жертв буває набагато більше, ніж хижакові треба для прожитку. Протягом року одна кугуаров вживає в їжу від 800 до 1200 кг м’яса, що становить приблизно 50 копитних. Цікавий факт, що пума полює тільки самостійно і ніколи не вживає в їжу тварина, яка вбила її конкурент.

Розмноження та тривалість життя

Кугуар – тварина дика. Але, в той же час звички пуми багато в чому схожі із звичайною домашньою кішкою. Постійне самотність змінює шлюбний період, який може початися і взимку і навесні. Це обумовлено тічкою у самки і характерними вигуками.

Як правило, особливо розвинені самці мають власними територіями, що мають чіткі межі. Ці райони позначені сечею, екскрементами і слідами кігтів на стовбурах дерев. Саме в цих межах зазвичай утворюються пари.

Дивіться також:  Фосса тварина. Спосіб життя і середовище проживання фоссы

Спаровуються тварини не більше хвилини, але таких процесів налічується до дев’яти за годину. Шлюбні ігри проходять дуже бурхливо і тривають до двох тижнів. Після цього, самець покидає свою кохану.

Вагітність кугуара триває трохи більше трьох місяців. На світ з’являється в середньому 3-4 кошеня. Оченята дитинчат відкриваються на десятий день. Починаються з’являтися перші зубки і відбувається відкривання вух. Тижнів через 6, молодняк вже пробує м’ясо.

Спільне проживання з матір’ю триває до двох років, після чого молоді кугуары починають своє особисте життя. Як і більшість котячих цього виду, пума кугуар живе до 15 років. В зоопарках і розплідниках цей термін збільшується до 20.

Незважаючи на постійну полювання за цими хижаками, їх популяції нічого не загрожує. Сьогодні купити кугуара можна навіть через інтернет, де можна знайти масу пропозицій.

Back to Top