Птах крутиголовка є близькою родичкою дятлов незважаючи на явну відмінність у зовнішньому вигляді.

Дзьоб цієї птиці набагато слабкіше, і вона не здатна видовбати самостійно дупло, займаючи покинуті житла дятлов або виганяючи цілі сімейства дрібних птахів начебто горобців, синиць і мухоловок.

Чому крутиголовка отримала таке дивне прізвисько? Вважається, що своїм ім’ям птах зобов’язана манері захищатися і нападати на агресора, видаючи загрозливі звуки і активно обертаючи власною шиєю.

Особливості та середовище вертишейки

Досить глянути на фото вертишейки для того, щоб переконатися: за своїми розмірами птах ближче до загону горобиних, ніж до споріднених їй дятлам.

Довжина тіла звичайно не перевищує 20 см, а розмах крил варіюється в діапазоні від 24 до 29 см. Вага вертишейки рідко буває більше 50 грам.

За будовою ніг, мови і волнообразному польоту вони знову ж таки схожі з горобцями, проте голос вертишейки нескладно сплутати з іншими представниками загону дятлових.

Забарвлення оперення вертишеек нагадує кору, що дозволяє птахам ховатися в гіллястих кронах для несподіваного нападу на здобич.

У розцвіченні цих пернатих переважають сіро-коричневі тони, спина і черево вкриті білими плямами і хвилеподібними малюнками.

Оперення пташенят вертишейки повторює забарвлення старших особин за винятком менш чітких і яскравих малюнків.

Ареал поширення птиці досить великий, і на сьогоднішній день їх можна зустріти на півдні Європи, в Португалії, Франції, Іспанії і фактично вздовж усього Середземноморського узбережжя.

Також вертишейки водяться в Китаї, Монголії, Кореї та інших азіатських країнах. У Росії найчастіше зустрічаються безпосередньо в Середній і Південній частинах, в районі Уральських гір та в басейні річки Лена.

Дивіться також:  Вальдшнеп птах. Спосіб життя і середовище проживання вальдшнепа

Багато різновиди вертишеек, на відміну від інших птахів родини дятлових, схильні до далеких сезонних міграцій.

На зимівлю вони покидають насиджені місця і відправляються в Африку, Індію, Ефіопію та інші країни з жарким тропічним кліматом.

Вертишейки воліють селитися в реліктових лісах листяного і змішаного типів, де вони із задоволенням займають покинуті гнізда в липах, березах, пенатах та інших деревах.

Також їх можна часто зустріти серед степів, фруктових садів, виноградників, лісосмуг і такого ландшафту.

Вертишейки не представляють інтересу для мисливців, тому нерідко обґрунтовуються в безпосередній близькості від людини на околицях населених пунктів або прямо посеред парків, скверів і біля фермерських угідь.

Уникають тайги, темних глухих лісів та інших місць, які відрізняються невисоким проникненням сонячних променів.

Характер і спосіб життя вертишейки

Унаслідок слабкого дзьоба, вертишейки не здатні видовбувати дупла у деревній корі, займаючи чужі або покинуті місця проживання дятлов, горобців та інших птахів.

У деяких випадках захоплення гнізда не проходить без запеклих зіткнень, в результаті яких сторона, що програла покидає дупло.

Особливо люблять вони такі оселі, які мають вузький і довгий прохід, що робить фактично неможливим проникнення навіть людської руки.

Будучи наляканою або захопленою зненацька, крутиголовка роздуває горло, стаючи схожою на жабу і видає глухі своєрідні звуки, сподіваючись відлякати агресора. Іноді видає шиплячі звуки, які легко можна переплутати зі зміїними.

І желна і крутиголовка, як представники загону дятлових, користуються подібними сигналами, які використовуються як для спілкування, так і для залучення уваги.

Дані сигнали включають в себе серії мелодійних і не дуже звуків, схожих на крик птиці канюк.

Дивіться також:  Могильник птах. Спосіб життя і середовище існування могильника

Вертишейки можуть вести одиночний спосіб життя або збиватися в невеликі зграї безпосередньо перед сезоном міграції, який у різних підвидів протікає в залежності від ареалу проживання і кліматичної зони.

Вертишейки не вміють повзати по стовбурах дерев подібно споріднених їм дятлам. Крім того, не тільки дзьоб, але і крила у птахів розвинені досить слабо, що може зробити їх легкою здобиччю всіляких хижаків з родини котячих.

Однак дані пернаті мають досить сильними лапами з чіпкими кігтями і захисною забарвленням, роблять їх практично непомітними і недосяжними для вусатих ворогів.

Харчування вертишейки

Крутиголовка і тукан є переважно комахоїдними птахами, причому їх улюблене ласощі – всілякі мурахи (жовті, руді, земляні та інші).

Птах часто займається руйнуванням мурашників, опускаючи в них свій довгий липкий язик, чекаючи поки він не стане повністю обліплений нерасторопными комахами.

За один раз крутиголовка може виловити більше сотні мурашок, за що її часто називають «літаючим мурахоїдом».

Безпосередньо під час періоду розмноження, раціон вертишеек складається переважно не з дорослих мурашок, а з лялечок і личинок.

Також він може бути доповнений всілякими павуками, жуками, гусеницями, попелиць, фруктами і ягодами.

Розмноження та тривалість життя вертишейки

Пошуком гнізда з настанням шлюбного періоду займаються самці. Виявивши найбільш підходяще житло, вони починають закликати самок своїм гучним пронизливим криком, який чути на досить значній відстані.

Облаштуванням гнізд вертишейки не займаються, задовольняючись тим, що залишається від колишніх господарів, а іноді і викидаючи їх самих разом з зайвим мотлохом.

Вертишейки не відносяться до моногамним птахам, і нові пари утворюються щороку. Шлюбний період звичайно починається з середини весни.

Дивіться також:  Папуга какаду. Опис, особливості та середовище папуги какаду

За одну кладку самка приносить від 7 до 15 яєць, з яких через два тижні на світ з’являються голі і сліпі пташенята.

Батьки щедро забезпечують їх мурашиними лялечками, і через приблизно три тижні такого калорійного харчування молоде потомство залишає батьківське гніздо, спершу обґрунтовуючись на сусідніх гілках.

У подальшому вони поступово переходять на нові території в пошуках свого улюбленого ласощі – мурашок.

Середня тривалість життя вертишеек в умовах природного середовища – десять років.

Back to Top