Назву волове очко на латині – troglodytidae. Звучить грізно, але саме пернате 9-22 сантиметри завдовжки і 7-15 грамів вагою. Нарівні з корольками і колібрі кропивник є однією з найменших птахів.

Вид віднесений до роду горобиних, зустрічається в лісах Росії. Птаха залишає їх восени. Повертається перелітний птах в середині квітня.

Опис і особливості волове очко

Кропивник – птах щільної статури. Тіло тварини виглядає круглим, оскільки майже позбавлене шиї. Здається, що велика і теж кругла голова кріпиться, минаючи її. Компактності крапивнику надає і хвіст. Завдовжки він не «блищить». Типове положення хвоста птаха – вздернутость вгору, особливо коли пернате сидить. Це ще більше краде довжину хвоста.

Пофарбований кропивник в коричневі тони. Переважають каштанові відтінки. На животі вони світліші. Спинка птиці темніше на 3-4 тони.

Кропивник дуже маленька птах, навіть менше горобця

Забарвлення і вид птиці схожі з виглядом птахів сімейства славковых. Відмінність – відсутність білих брів. У славковых вони чітко виражені.

Ще одна відмінна особливість волове очко – дзьоб. Він тонкий і загнутий. Таким легко ловити комах. Дрібні мошки і павучки — основа раціону птиці. Власне, тому кропивник і є перелітним. Щоб залишитися на зиму, потрібно перейти на харчування мерзлими ягодами та насінням. Кропивник на компроміс не йде, відбуваючи в краю, багаті комахами круглий рік.

Кропивник на фото виглядає мініатюрним. Але реальні розміри птиці уловлюються рідко. За фактом пернате приблизно в два рази менша від горобця.

Сила голосу волове очко здається невідповідною його масі. У героя статті потужне, мажорний спів. Трелі птахи напористі і злегка трескучи, звучать приблизно як «трик-ти-тік».

Спосіб життя і середовище проживання

Улюблене місце проживання героя статті приховано в його назві. Птаха часто ховається в заростях кропиви. Втім, замість неї пернате може використовувати папороть, малинники або просто нагромадження хмизу в буреломі Саме його кропивник вишукує в листяних, хвойних і змішаних лісах. Важливо наявність у них підліска, буреломів, всього того, що захаращує територію.

Дивіться також:  Кулик птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кулик

Вивернуті коріння, повалені стовбури, нагромадження хмизу і зарості чагарників, трав необхідні крапивнику для укриття від хижаків і гніздування. У важкопрохідних місцях горобині ховають кладки яєць. Навколишній мотлох служить ще і будівельним матеріалом для гнізд. У них переважають мох, листя, дрібні гілочки.

Якщо є зарості, кропив’яники селяться і в горах, і в ярах, і біля озер і боліт, і в пустелях. Ті, що мешкають у місцевостях з суворим кліматом, рятуються від холоду колективно. Птахи збиваються по кілька особин у гнізді. Притиснувшись один до одного птахи зменшує тепловтрати.

До речі, частина популяції волове очко веде осілий спосіб життя. Перелітними є птахи, гнездующиеся в північних районах. Однак, кропивник поширений і за межами Росії. Деякі види родини проживають в Америці, Африці, Азії, країнах Європи. У Росії представник роду горобиних з’являється одночасно з першими весняними проталинами.

Види птиці

Орнітологи нараховують 60 представників сімейства крапивниковых. У Росії, в основному, зустрічається звичайний. У довжину він виростає до 10 сантиметрів, важить близько 7-10-ти грамів. Коричневе оперення птах відливає рудим. З боків звичайного волове очко видно поперечні пестрины, а над очима присутній подобу світлих брів.

В Америці переважає домовик кропивник. Він крупніше звичайного на 3-4 сантиметри в довжину. Важать представники виду близько 13-ти грамів. Невеликі розміри не заважають домовиком птахам залазити в гнізда інших птахів і знищувати їх яйця. Зокрема, поїдаються кладки повзиків і синиць. Страждає від будинкового і інший вид крапивников – довгохвостий.

Довгохвостий кропивник, як зрозуміло з назви, відрізняється довжиною хвоста. Він несхожий на короткі «кисті» пір’я родичів. Відрізняється і колір оперення. Свого рудого пігменту у ньому майже немає. Переважають холодні відтінки коричневого.

Дивіться також:  Види папуг. Описи, назви й особливості папуг

Є ще стефенский чагарниковий кропивник. Він живе тільки на острові Стівенс. Птаха відрізняється оперенням коричнево-оливкового тони і невмінням літати. Маленькі крила ще більш маленької птиці не здатні підняти його в повітря.

Втім, живе стефенский кропивник? Представників виду давно не бачили, а тому вважають зниклими. У загибелі популяції звинувачують завезених на острів котів. Вони переловили всіх птахів, не здатних відлетіти від кривдників.

Стефенские птиці інакше називаються новозеландські кропив’яники, оскільки острів Стівенс знаходиться біля берегів Нової Зеландії. Коли-то, стверджують вчені, вимерлий вид мешкав і на основних землях країни. Але, в 19-му столітті території облюбували маорі.

Стефенский або новозеландський кропивник

З собою народ привіз щурів, званих полінезійськими. Вже здогадалися, хто винищив чагарникових крапивников на континенті? Щури визнали нелітаючих птахів легкою здобиччю. Ось і причина загибелі чагарникових крапивников №1. Кішки просто «дотиснули» ситуацію.

Є й вигадані види волове очко. Досить згадати комп’ютерну гру Wowhead. У ній є ставкової кропивник. Цей унікальний предмет мало нагадує птаха. Кропивника в грі – засіб пересування, що дає свободу у воді і безповітряному просторі.

Харчування волове очко

У вигаданому світі кропив’яники їсти, пити не просять. Реальна ж птах трапезує часто, до відмови набиваючи живіт. Це типово для мініатюрних тварин. Крихіток, які здатний вмістити їх шлунок, вистачає на невелику кількість енергії. Витративши її, кропивник знову хоче їсти. Без частих прийомів їжі пернате вмирає.

У раціоні крапивников числяться равлики, багатоніжки, павуки, личинки і лялечки комах, гусениці, яйця інших дрібних птахів і безхребетних тварин.

Частина популяції волове очко, залишається зимувати в Росії, приймає в меню ягоди. Але, в основному птахи намагаються триматися ближче до незамерзаючих ключів і річках. У них пернаті добувають водяних комах, личинок.

Дивіться також:  Птах орел. Спосіб життя і середовище проживання орла

Розмноження та тривалість життя волове очко

Дрібна птиця кропивник починає розмноження в кінці квітня-на початку травня. Гнізда будують самці. Вони ж, якщо популяція перелітний, першими повертаються на батьківщину. Підготувавши «плацдарм», самці волове очко зустрічають самок і молодняк.

Самці не тільки будують гнізда, але і ретельно вибирають територію для них. По близькості повинен бути джерело чистої води і зарості трави, чагарників. Ще важливо, щоб сподобалося місце було досить просторим.

Кропив’яники розташовують поряд 5-7 гнізд. Якісь з них облаштовують на землі, інші мають на гілках кущів, а треті – в пустотах повалених дерев. Причому, кожен самець робить кілька варіантів гнізд. Їх залишають недобудованим. До «розуму» доводять лише те, яке в підсумку вибирає самка.

Гнізда кропив’яники роблять товстостінні, діаметром близько 12-ти сантиметрів. Повинні вміститися 6 яєць – середній обсяг кладки волове очко. За рік пари птахів дають потомство двічі, висиджуючи пташенят два тижні.

На фото кропивник в гнізді

Яйця волове очко білі в дрібну червону цятку. У природі птахи встигають зростити 8 поколінь. Довше 4-ох років кропив’яники живуть рідко. Якщо ж приручити птицю, вона може радувати 10-12 років. Такі рекорди довголіття крапивников в неволі.

Back to Top