Птах кроншнеп є яскравим представником сімейства бекасовых, відноситься до загону Ржанкоподібних. Їх легко розпізнати за особливим довгим клювам, трохи загнутим вниз, які допомагають їм вишукувати видобуток у вологому мулистому дні.

На сьогоднішній день налічується сім родин цих пернатих, п’ять з яких зустрічається на території Росії. Всього їх відомо понад 130 різновидів, у більшості регіонів кроншнеп занесений в червону книгу.

Особливості та середовище кроншнепа

Маса самих великих особин великого кроншнепа досягає 1 кг, довжина тіла коливається в діапазоні від 50 до 65 см, розмах крил птаха – до 100 див. Його особливістю є наявність довгого дзьоба, який у самок зігнутий сильніше, ніж у самців.

Забарвлення пір’я кроншнепа буває переважно сірого, білого і бежево-коричневого відтінків. Мешкає птах кроншнеп в основному на території Центральної та Північної Європи, часто зустрічаються в Азії (найбільше їх в Киргизії і в східній області озера Байкал).

Взагалі кроншнеп – болотяний птах, тому улюблені місця гніздування даних птахів сконцентровані навколо боліт, торфовищ і подібних джерел води.

Кроншнеп малютка відрізняється від свого великого побратима коротким дзьобом і меншими розмірами тіла. Ареал його проживання раніше простягався від південної смуги західносибірської тайги до Казахстану і пісків Волги і Уралу.

Взимку птахи відлітали у середземноморські країни. На даний момент більшістю орнітологів вважаються практично зникли з лиця планети. Сибірський кроншнеп малютка гніздиться прямо посеред галявин вздовж сибірських річок.

Гнізда цих маленьких птахів звичайно розташовані в невеликих лунках, злегка втоплені в землю, в які вони і відкладають свої яйця.

Розміри середнього кроншнепа відрізняються від розмірів великого кроншнепа. Довжина їх тіла не перевищує 50 см, розмах крил – не більше 75-80 див. Вага самців досягає 500 грам, самок – до 650 грам.

Дивіться також:  Кречет птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кречет

На відміну від великого кроншнепа, мають тім’я чорно-бурого забарвлення, розділене білою смужкою. Брови світлі, дзьоб більш короткий.

Мешкає переважно на болотах в північній частині Європи, часто гніздиться в молодих лісових масивах і на місцях згарищ, але в обов’язковому порядку неподалік від води.

Кроншнеп тонкодзьобий зовні майже не відрізнити від великого, за винятком більш скромних розмірів і менш вигнутого укороченого дзьоба.

Мешкає на заболочених луках, у змішаних березово-осикових лісах і на великих торфовищах. На зимівлі був помічений в Марокко та сусідніх країнах.

На даний момент вважається однією з найбільш рідкісних птахів у всьому світі. Забарвлення їх відрізняється від великих представників виду наявністю чорних серцеподібних барвистих плям на грудях, голос схожий, але небагато вище і тонше.

Ескімоський кроншнеп колись був одним з найпоширеніших куликов, що мешкають на території Америки і гнездившихся на півночі Канади, на Алясці.

Проте через активну полювання на кроншнепа птах була практично повністю зруйнована і на сьогоднішній день вважається майже вимерлим, принаймні вона не попадалася на очі людині вже близько половини століття.

На зникнення популяції також вплинула інтенсивне розорювання земель Північної Америки, в результаті якої птиці втратили звичного корму.

Далекосхідний кроншнеп вважається найбільшим з куликом мешкають на території Росії. Розмах його крил досягає одного метра, лапи довгі, спина переважно темно-бурого кольору, черевна область – світліша.

Надхвістя темне, дзьоб довгий і загнутий вниз. Гніздяться в основному на Камчатці і в Приамурском регіоні. Також мешкає в районі Північно-Східного Китаю і Північної Кореї.

З причини того, що ці птахи будували гнізда на відкритих місцевостях, вони були винищені мисливцями, бродячими собаками і лисицями. За деякими оцінками на сьогоднішній день у світі їх налічується менше 40 000 особин.

Дивіться також:  Лебідь кликун. Спосіб життя і середовище проживання лебедя кликуна

Характер і спосіб життя кроншнепа

Кроншнеп – кулик, провідний соціальний спосіб життя. Під час перельотів, які вони воліють проводити вночі, птиці організовуються у величезні зграї. На місцях зимівлі вони звичайно накопичуються у великій кількості.

Основна частина дня у них зайнята пошуком їжі, під час якого вони поважно розгулюють по відкритій місцевості, то і справа запускаючи свій довгий і вигнутий дзьоб в пісок або мул.

На відміну від багатьох інших пернатих, ритм життя кроншнепів залежить не від зміни дня і ночі, а від відливів і припливів.

Коли вода йде – птахи починають інтенсивно розшукувати їжу, під час припливу вони відпочивають, видаючи мелодійні трелі, подібні зі звуками флейти.

Зимувати кроншнепи воліють в жарких країнах з середземноморським кліматом, в наших широтах птахи з’являються навесні (зазвичай в кінці березня – середині квітня).

У тому випадку, якщо одна особина запримітила підкрадається хижака, вона обов’язково попереджає своїх родичів, видаючи серію коротких звуків. Трелі деяких різновидів нагадують іржання лошати.

Ночують птахи в затишних місцях (в густій траві і прибережних заростях), недоступних для людини і своїх ворогів, таких як різні собаки і лисиці. Кроншнепи рідко ведуть осілий спосіб життя, віддаючи перевагу сезонні міграції з місця на місце.

Харчування кроншнепа

Восени і навесні кроншнеп живиться переважно ягодами, такими як чорниця, журавлина, шикша і брусниця, простояла зиму. Послід птахів в цей час року містить велику кількість насіння цих ягід, які потрапляючи в грунт можуть проростати і пускати коріння.

В інший період раціон кроншнепа складається з різноманітних комах, личинок, невеликих жаб, гризунів і ящірок.

Дивіться також:  Отруйні птиці. Опис, особливості та назви отруйних птахів

Птахи, що мешкають в прибережних районах, харчуються кільчастими червами, креветками, молюсками і крабами, яких кроншнеп вживає в їжу, попередньо відірвавши їм клішні і лапи.

Дзьоб у даному випадку виступає в ролі своєрідного пінцета. Можуть харчуватися також мишами, землерийками і навіть невеликими пташками.

Розмноження та тривалість життя кроншнепа

Як вже згадувалося вище в описі кроншнепа, ці кулики є соціальними птахами, а тому гніздяться зграями і утворюють пари. Гнізда являють собою невеликі ямки в землі, вкриті посохлою травою, пір’ям і дрібними гілочками.

Птахи починають відкладати яйця приблизно в середині весни, за одну кладку самка приносить до чотирьох яєць. Безпосередньо перед тим, як приступити до спаровування, самці приваблюють самок особливим струмовим польотом.

З’являються на світ пташенята вже з оперенням і через деякий час вирушають на пошуки здобичі разом з батьком сімейства (самцем).

До тих пір, поки пташенята не зможуть досить добре літати, основну частину часу вони проводять, ховаючись від сторонніх очей і хижаків в густій траві або прибережних заростях.

Після п’яти – шести тижнів такого способу життя пташенята починають самостійно літати і знаходити собі їжу.

Оскільки основні види птахів знаходяться на грані вимирання або вважаються повністю зникли, їх можна побачити тільки на фото кроншнепа або картинках кроншнепа в краєзнавчих музеях або на просторах мережі інтернет. Тривалість їх життя також під питанням, більшість орнітологів називають цифру від 10 до 20 років. Однак достеменно відомо про особинах, що досягли тридцятирічного віку.

Back to Top