Особливості та середовище крота

Кріт (від латинського Talpidae) – це невелика ссавець із загону землеройкообразные (від латинського Soricomorpha), сімейства кротові.

Розміри тіла цього звірка доходять до 20 см. Закінчується тушка невеликим хвостиком. Тварина кріт має чотири кінцівки, причому передні розвинені набагато сильніше задніх, вони використовуються для риття підземних ходів, тому і мають вигляд лопаток розгорнуті в сторони.

З-за такого розташування передніх кінцівок цей звір виглядає досить смішно, що можливо побачити на фото тваринного крота.

Голова конічної форми в пропорції з тілом має середній розмір без вушних раковин і злегка витягнутим носом. Очні западини дуже малі, а самі очні яблука не мають кришталиків.

Є рухливі повіки. У деяких видів очі заростають шкірою. Кріт сліпий, він нічого не бачить. Зате в противагу відсутньому зору природа наділила цих тварин відмінним слухом, нюхом і дотиком.

Колірна гамма вовни кротів однотонна, найчастіше чорна, буває темно коричнева або темно-сіра. Хутро зростає строго перпендикулярно шкірі, що дозволяє легко пересуватися під землею як вперед, так і назад. Кроти змінюють хутро (линяють) до трьох разів на рік з весни по осінь.

Прочитавши цю статтю, Ви будете мати більш повне розуміння, яке тварина кріт і подивіться відео і фото цього спритного звірка.

Родина кротові підрозділяється на чотири підродини, такі як:

китайські кроти (від латинського Uropsilinae);
хохулі (від латинського Desmaninae);
кротові Нового Світу (від латинського Scalopinae);
кротові Старого Світу (від латинського Talpinae).

Ці підродини додатково поділяють ще більш ніж на 40 видів. На теренах колишнього СРСР мешкає шість видів: мала і велика могера, сліпак, малий, Сибірський і звичайний кріт.

На фото звичайний кріт

Дивіться також:  Масті коней. Опис, фото і назви мастей коней

Ареалом проживання кротів є всі континенти, але в основній своїй масі вони проживають в Європі, Азії і Північній Америці. Кріт підземне тварина. Селиться на територіях з рихлими ґрунтами, в основному це ліси та поля, у яких і риють свої житла, ходи для збирання і зберігання корму й нори для потомства.

Кормові штреки пролягають на величезних територіях і знаходяться зазвичай на глибині трьох-п’яти сантиметрів від поверхні, в зимовий період трохи глибше.

Нора для сплячки та гніздування завжди знаходитись набагато глибше і розташовується на 1,5-2 метра під землею. Причому ця нора завжди має кілька входів-виходів.

Живлення крота

Кроти комахоїдні тварини, основою їх раціону є дощові черв’яки. Їх збирають в кормових ходах, причому черв’яки самі приповзають в дані нори приваблені запахом виділеним кротом.

Кріт це тварина, провідне цілодобовий і цілорічний спосіб життя. Живиться 3-4 рази за добу, поїдаючи при цьому близько 20-30 грам черв’яків.

Після годування кріт переміщається в гніздову норку і, згорнувшись клубком, йде в сон на 3-5 годин, після чого знову береться за пошук їжі.

Якщо тварина знайде черв’яків більше, ніж може з’їсти, кріт відносить їх в спеціальні місця зберігання, своєрідні запасники, попередньо відкусивши їм голови, і повертається до їх поїдання після прокидання.

Розмноження та тривалість життя крота

Кроти одиночні тварини, вони об’єднуються в пари тільки в період розмноження для продовження роду. До року життя кроти досягають статевої зрілості.

Період розмноження відбувається один раз в рік на початку весни. Самка для виводка поодинці готує гніздо, самець в цьому не бере участь.

Через сорок днів після зачаття на світ з’являються маленькі повністю лисі дитинчата. У посліді зазвичай близько п’яти, рідше доходить до 8-9 особин.

Дивіться також:  Білуха дельфін. Спосіб життя і середовище проживання білухи

На фото дитинчата крота

Протягом місяця потомство знаходиться поруч із самкою, яка приносить їм їжу і доглядає за своїми дітьми. Надалі молодняк йде з нори самки і починає будувати своє житло. Якщо молодий виводок не покидає гніздо, то самка може навіть вкусити, тим самим проганяючи в самостійне, доросле життя.

Як боротися з кротами

Пройшовши підземні ходи, кріт, по більшій частині, приносить користь природі, розпушуючи землю, але коли він селиться на оброблюваних людиною територіях від нього більше шкоди.

На присадибних і дачних ділянках люди намагаються позбутися від цього звіра, бо своїм риттям він шкодить посівам, збору врожаю та особливо псує садові дерева, оголюючи їх коріння.

Давайте спробуємо розібрати, як боротися з кротами на городі. З вищезазначеного опису тварини крота зрозуміло, що у цього звіра добре розвинені нюх і слух, тому щоб його прогнати з городу, необхідно скористатися цими знаннями.

По-перше, ми всі живемо в цивілізованому світі під час повсюдного розвитку електротехніки і, грунтуючись на цьому, сучасні компанії, що виробляють різні пристрої, що пропонують нам використовувати апарати, які звуком і ультразвуком будуть відлякувати з вашого городу різних звірів, у тому числі і кротів.

Цей спосіб найпростіший і зажадає від вас тільки фінансів на придбання такого пристрою. Але також цілком можна боротися з кротами народними засобами – найпростішим є використання чуйного нюху кротів проти них самих, а саме необхідно просочити ганчірку сильно пахне засобом, наприклад нашатирем або нафталіном і покласти її в кротовину.

Запах прожене крота з цього місця. Ще одним методом позбутися від настирливого тварини, є звичайний вітряк з розміщенням на ньому порожніх консервних банок для створення якомога більшого шуму.

Дивіться також:  Морський заєць. Опис і особливості морського зайця

Також можна увіткнути в землю на глибину 0,5-1 метр металеві прути і на них повісити ті ж консервні банки, які під впливом вітру будуть стукати про прут, створюючи тим самим гучний звук і вібрацію, які так не любить кріт.

Всі описані вище методи боротьби з кротами не можуть гарантувати того, що через якийсь час ці тварини не повернутися на колишнє місце.

Тому рекомендується після того, як ви прогнали це ссавець зі своєї ділянки, зробити механічне перешкоду для їх проникнення, а саме по периметру вкопати на глибину 0,5-1 метр сітку рабицю або спорудити якусь іншу непереборне перешкоду.

Back to Top