Є в колекції соколиних найбільша птах. Розмах його крил становить близько 135 див. За своїми зовнішніми ознаками вона трохи нагадують сапсана, тільки хвіст її порівняно довше.

Називається ця птиця кречет. Ще з XII століття слово це зустрічалося в «Слові о полку Ігоревім». В даний час воно найбільш употребляемо в європейських частинах Росії.

Походить воно швидше всього від угорського слова «керечето», «керечен» і запам’яталося з часів існування прамадьяр на території Югорской землі. У найбільших представників цього класу і вага відповідно немаленький. Самка, а вона зазвичай крупніше за самця, важить близько 1,5 кг, а самець 1 кг.

Дивлячись на фото птиці кречет, можна зробити висновок, що у них прекрасне оперення, на яке неможливо не звернути увагу. Судячи з опису птиці кречета, в її забарвленні в основному переважають світлі тони, що включають в себе і темні моменти.

Наприклад, зустрічаються кречеты бурувато-сірого кольору, на черевці якого білі пір’їнки з темними малюнками. Розріз дзьоба птиці майже завжди супроводжується ледве помітною темною смужкою.

Кречеты схильні до поліморфізму, у всіх птахів колір оперення має помітні відмінності. Зустрічаються навіть чорні особини слабкої статі. У них є характерний для усіх соколов зубець на подклювье.

Лапи у кречетов жовтого кольору. Загальна довжина птаха 55-60 див. Їх статура велике, з довгими крилами і хвостом. Їх голос з помітною хрипотою.

На фото чорний кречет

Особливості та середовище кречета

Дана птах віддає перевагу холодні регіони. Не дарма їх ще називають кречет птах тундри. Арктичні і субарктичні кліматичні зони Північної Америки, Азії і Європи – найбільш улюблені місця кречетов.

Дивіться також:  Осоїд птах. Спосіб життя і середовище проживання осоеда

Алтай, Тянь-Шань, Гренландія і Командорські острови багаті іншими видами цих прекрасних птахів. Зимувати кречет хижий птах віддає перевагу в південних районах. Але є серед них і осілі птахи.

Живуть вони в основному в Гренландії, Лапландії і на Таймирі. Там вони обґрунтовуються в лісотундрі, а також в лісовій смузі. Крім цього є і вертикальні міграції.

Наприклад, середньоазіатські кречеты спускаються в альпійську долину. Широко поширені ці птахи на Далекому Сході Російської Федерації. Південну частину Магаданської області і північні райони Камчатки вони вибирають для гніздування, а в весняний час повертаються назад. За це люди прозвали кречета гусячим господарем.

Розмах крил кречета близько 135 див.

Характер і спосіб життя птиці кречет

Ці великі птахи володіють деякою мірою лінню. Вони не заморочуються з приводу свого житла і не часто утруднюють себе думками про його будівництві.

Дуже часто гнізда ворон, беркутів і орланів стають для них чудовим притулком. У цих птахів зазвичай є не одне гніздо, тому всі залишаються задоволені і конфліктних ситуацій не виникає.

Важливим фактором при виборі житла для кречетов є його самотність і відсутність будь-якого сусідства. Після переходу річного рубежу птахи починають свою діяльність в пошуку своєї пари, а потім разом з нею займаються питанням розмноження.

На фото гніздо кречета

Скелясті виступи або дрібні розколини найбільш підходящі місця для гніздування кречетов. Їх житло не відрізняється великим комфортом і фарсом. З вигляду воно скромне, з мохом на дні, пір’ям або сухою травою.

З-за того, що птах сама по собі велика і гнізда її великі. Діаметр гнізда кречета становить близько 1 м, а його висота 0.5 м. Бували випадки, коли в таких гніздах жило кілька поколінь цих птахів. Це один з цікавих факторів про кречеті птиці.

Дивіться також:  Птах мухоловка. Спосіб життя і середовище проживання птиці мухоловки

Здавна кречетов цінували, як спритних помічників на полюванні. Це не було промислом, а більше схоже на модний ритуал, подібний балам і запрошеним раутах. Мати у себе кречета вважалося модно і в дивину для багатьох.

Кречета використовують як помічника на полюванні

З його допомогою господар намагався виділитися серед інших. Білому кречету завжди віддавали особливу перевагу. Для того, щоб знайти спільну мову під час переговорів і досягти взаємної згоди кречетов приносили в подарунок.

А за часів правління царів в Росії існувала навіть посада така – сокольничий. Місця утримання цих птахів називалися кречатнями. На сьогоднішній день такий вид полювання відроджується, але він приймає більш спортивний вигляд. Багато говорять, що завдяки такій полюванні повертається богатирський дух, прокидається справжня сутність російської людини.

Фото і опис кречета птиці показує всю її силу і міць. Не можна сприймати її несерйозно. Адже вона уособлення багатьох позитивних якостей, які повинні бути притаманні кожному поважаючому себе живій істоті.

Харчування птиці кречет

У раціон кречета входять інші птахи і ссавці. Спосіб полювання у них такий же, як і у всіх соколиних. Вони з висоти помічають свою жертву, стрімко падають вниз і чіпляються до неї своїми міцними кігтями.

Свою здобич вбивають миттєво, для цього прокушують дзьобом і ламають голову їй шию. Птахів вони ловлять прямо в повітряному просторі. Якщо у повітрі у них не виходить розправитися з ними, вони опускаються на землю і доводять розпочату справу до кінця.

Найбільше кречеты люблять куріпок, куликів, мартинів і невеликих пернатих хижаків. Полівки, зайці, ховрахи теж відразу знищуються кречетами, як тільки з’являються їм на очі. Бувають випадки, коли ці птахи не гребують і падаллю. Таке рідко, але трапляється.

Дивіться також:  Сорока птах. Особливості і спосіб життя сороки

Розмноження та тривалість життя птиці кречет

Кречеты знаходять собі пару один раз і на все життя. Самки не обтяжують себе будівництвом капітального гнізда. Для цього вибирається голий виступ скелі, а на ньому вже викладається з трави, моху і пір’я гніздо.

Іноді, як вже згадувалося, для житла кречеты використовують чужі гнізда. Вони можуть жити в одному гнізді за пару років. За такий термін воно набуває більш солідний вигляд і трохи збільшується в розмірах. На другому році життя кречеты здатні до дітородіння.

Під час шлюбного періоду у них виходить відкласти від 1 до 5 яєць. Вони не більше сірникової коробки і важать близько 60 грам. Висиджує яйця тільки самка. Самець в цей час бере на себе всі турботи про неї. Через два місяці пташенята покидають батьківське гніздо, а через чотири вони стають повністю незалежними.

На фото пташенята в гнізді кречета

Живуть кречеты у природі близько 20 років. Купити кречет птицю не так вже й просто. В даний час вона є великою рідкістю і самим цим цінним надбанням. Її продаж і купівля вважається державним злочином і карається по всім статтям законів. Ціна кречет птиці стартує від 500 тисяч доларів.

Back to Top