Невеликий метушливий звірятко, то і справа немов выныривающий з лугових трав, і тут же знову в них зникає, це — крапчастий ховрах.

Фото крапчатого ховраха в природних умовах його життя зробити дуже складно, оскільки звірятко ні хвилини не знаходиться в одному положенні. Навіть коли ховрах «зависає» над травою, його носик, вся мордочка постійно рухаються, а тіло знаходиться в напруженому стані.

Більш того, звірята мають тенденцію зникати як раз в той момент, коли фотограф натискає на спуск. Тому, більшість знімків ховрахів в природі отримані автоматично, без участі людини.

Особливості та середовище крапчатого ховраха

Цей звір – один з найменших ховрахів, довжина його пухнастого тільця досягає лише 18-25 см, а вага дуже рідко доходить до половини кілограма. Крім того, що тварина дійсно маленьке, воно ще й короткохвостое. Хвіст ховраха ніколи не перевищує чверті довжини його тільця, як правило, середня довжина хвостика – від 3 до 5 див.

Самці ховрахів більший і яскравіше самок. На книжкових картинках крапчастий ховрах часто зображений абсолютно по-різному, то світлим, то руденьким, бурим в цяточку, часто ілюстрації позбавлені будь-яких пояснень з приводу різних забарвлень і в цілому різного зовнішнього вигляду.

Справа в тому, що ареал проживання звірка дуже великий, і колір його шубки, так само, як і незначні зовнішні нюанси, безпосередньо залежать від того, де конкретний ховрах живе.

Приміром, крапчастий ховрах в Білорусі має бурою з рожевим тоном шерстю і білими цятками, рівною повнотою тільця і сильними лапками.

Цей звір у степу Придоння – вже палевий, з темними цяточками, округлої товстої попою і вузькими плечима, тільце схоже на грушу, при цьому задні лапи розвинені сильніше передніх.

Відповідно, деякі нюанси зовнішності і варіації забарвлення звірків безпосередньо залежать від того, де вони живуть. Історично, місцем їх проживання є вся Європа від північних до південних широт, особливо багато ховрахів колись було на території від Дунаю до берегів Волги.

Ховрахи воліють жити в степах, лісостепах, на луках, у полях. Найбільше цих звірків колись було на височинах «цілини». Розорювання степів призвела до того, що ховрахи відступили, і оселилися на узбіччях польових доріг, у лісосмугах, вздовж схилів сухих обривів і балок, «кинутих» садах, здичавілих виноградниках, і, зрозуміло поблизу полів зі злаковими.

Дивіться також:  Сивуч тварина. Спосіб життя і середовище проживання тюленя сивуча

Вимушена міграція призвела до різкого скорочення цих звірків, чисельність впала настільки, що вони були визнані близьким до зникнення виглядом, а в середині минулого століття крапчастий ховрах потрапив на сторінки Червоної книги і отримав «охоронний» статус.

Характер і спосіб життя крапчатого ховраха

Ховрахи – звірята високо соціальні, з розвиненим почуттям колективізму. Селяться вони великими колоніями, якщо дозволяє територія, то розрідженими, якщо місця мало, дуже щільними.

Так само залежать від наявності місця розгалуженість і розміри нори, яка у кожного дорослого звіра – своя. Нори ховрахи риють досить цікаво. Кожен звір будує собі постійне житло і додаток до нього, кілька обманних тимчасових норок-притулків.

Постійний справжній «будинок» має тільки один вхід, безліч отнирків, розгалужень, що закінчуються «камерами» зберігання запасів, утеплену «кімнату», в якій ховрах безпосередньо живе – вона розташовується на глибині від 40 до 130 см, і це залежить в першу чергу від клімату – чим холодніше зими, тим глибше нори.

Тимчасові захисні норки зовсім інші, вони не мають спальних і коморах відділів, але зате мають кілька виходів. Розташовують їх ховрахи поблизу місць, де добувають їжу. Цими спорудами користується вся колонія звірів, незалежно від того, хто саме їх рив.

Зоологи активно сперечаються вже багато років, так і не прийшовши до єдиної думки, про те, є чи в колоніях цих тварин соціальна ієрархія і організованість.

Однак, незважаючи на те, що вчені на це питання так і не можуть відповісти, в природі зустрічаються ховрахи, що живуть поодинці. Були вони вигнані з колонії, або ж є добровільними відлюдниками – невідомо, відомо лише що такі тваринки є.

Живуть ховрахи осіло, постійно на одному місці, не здійснюючи переселень з-за їжі. При відсутності їжі, ховрахи проходять в її пошуку по всій окрузі і принесуть здобуте в нору.

Дивіться також:  Заєць русак. Спосіб життя і середовище проживання зайця русака

До міграції звірів може змусити тільки ліквідація їх місць проживання та загроза життю, що і відбувалося при распашках цілинних земель, аж до 1980 року. Активні звірята в денний час, з ранку до вечора, але тільки при гарній погоді. Якщо йде дощ – ховрах зі свого «будиночка» не вийде ні при яких умовах.

Характер у ховраха нагадує характер його далекої родички – білки. З тією лише різницею, що цей звір набагато менше довірливий по відношенню до людини.

В іншому ховрахи і білки дуже схожі – люблять свої «спальні», постійно їх утеплюючи, модернізуючи і навіть прибираючи. Люблять причаїтися де-небудь і спостерігати за подіями навколо, витягуючи насіння з шишки або зернятка з колоска.

Не живуть сім’ями, зустрічаючись з партнером, але не ділячи з ним одну нору і не ведучи спільного побуту. Ретельно сортують свої запаси і стежать за якістю тієї їжі, яку ховають на зиму.

До недавнього часу вважалося, що взимку крапчасті не їдять, а роблять запаси на випадок негоди або ж інстинктивно. Але зовсім недавно, за допомогою технічних спостережень за колонією звірків у Ростовській (Дон) області були зроблені відкриття, повністю спростовують попереднє опис, складений ще натуралістами позаминулого століття.

Крапчасті пухнасті звірі впадають в сплячку, але вони не сплять постійно. Прокидаючись, ховрах обходить норку, перевіряє вхід, якщо «на дворі» відлига, може вилізти на недовгу прогулянку, після чого, їсть і знову засинає.

Однак, чим північніше клімат і холодніші зими, тим міцніше сплячка. В областях з суворими зимами ховрахи не прокидаються, сон триває приблизно з вересня по березень, у цілому ховрах може проспати від 6 до 7 місяців.

За цей час його вага знижується наполовину, і іноді, за такої довгої сплячки звірятко просто помирає. Сплять звірі сидячи, зігнувшись, сховавши голову в черевці і прикривши хвостиком ніс.

Харчування крапчатого ховраха

Опис крапчатого ховраха було б неповним без згадки про його раціоні. У меню цього пухнастого вегетаріанця входить понад п’ятдесяти найменувань рослин.

Дивіться також:  Тварини тайги. Опис і особливості тварин тайги

При цьому, строкатий пухнастик – гурман. У коморах ховрахів лежать окремо, наприклад, засушені квіти конюшини, розділені за сортами рослини, так само окремо зберігаються корінці, стебла, зернятка, ягоди, насіння.

Живуть у низинах Дону ховрахи запасають насіння яблук, з’їдаючи саме яблуко, не засушуючи його, а ось в широтах Москви звірята здійснюють вилазки на дачні ділянки і розкладають у відповідності з сортами насіння кропу, корінці петрушки і навіть моркву.

Самий улюблений корм звірів і основа їх раціону, це:

  • пшениця;
  • жито;
  • ячмінь;
  • овес;
  • костриця;
  • ковила;
  • деревій;
  • конюшина;
  • мятник;
  • кульбаба;
  • вівсюг.

Поблизу посадок кукурудзи ховрахи демонструють повну до неї любов, віддаючи качани всієї іншої їжі та виявляючи справжні акробатичні чудеса при їх видобутку.

Хоча ховрахи і вегетаріанці, деякі з них не проти поласувати жуками. Як правило, протеїном воліють харчуватися звірятка, які живуть поза колоній. Є гіпотеза про те, що саме харчові пристрасті і є приводом для їх усамітнення.

Однак, контраргументом такої тези виступає той факт, що звірята дуже часто з’їдають власне потомство, і не тільки при народженні, а також схильні до некрофагии – тобто з’їдають своїх родичів, що потрапили в пастки або ж поранених. Але, при цьому, не чіпають тих, кому не вдалося прокинутися після зими.

Розмноження та тривалість життя

Спаровуються звірята в норах, самці приходять «в гості» до самок. Починається цей процес через 1-2 тижні після масового пробудження колонії. Вагітність триває близько місяця, після чого народжується від 6 до 10 малюків, які вирушають у доросле життя вже в середині літа, наприкінці червня – початку липня.

Живуть ховрахи трохи, від 4 до 5 років, багато хто не переживають першу в своєму житті зиму. Однак, вкрай цікаві факти того, що крапчастий ховрах в зоопарку рідко доживає до 6-8 років, а гібриди з іншими видами ховрахів в умовах неволі живуть ще довше.

Back to Top