Особливості та середовище птиці коровайки

Коровайки – це птахи, що належать до ряду лелекоподібних і до сімейства ибисовые. Як і всі представники сімейства ибисовые, це голенастые птахи середнього розміру. Хоча вони є власниками довгих ніг, біг їм не властивий. Та й злітають вони тільки у виняткових випадках. Наприклад, при вигляді небезпеки.

Територія їх проживання досить обширна. Коровайка мешкає в Австралії, Африці, Америці, Європі та Азії. Ці пташки створюють численні колонії, але при цьому намагаються триматися по парам.

Коровайки, які проживають в помірних і північних поясах є перелітними. Так російські коровайки на зиму відправляються в теплі краї (Африку та Азію), а потім в березні повертаються додому. Найчастіше місцями для гніздування виступають береги водойм, заболочені поля.

Ось приблизний опис коровайки. Пір’я темно-каштанові або рудо-бурі. На сонячному світлі вони переливаються і грають фарбами (бронзовий і зелений відлив).

На фото очкова коровайка

Дорослі особини з великої відстані здаються майже чорними. Птах середньої величини — 55-60 див. Важить від 0,5 до 0,7 кг, Розмах крил становить приблизно 1 м.

Характерною особливістю цієї аистообразной птиці вважається її дзьоб: дугоподібний вигин, спрямований вниз. Довжина цього «гачка» становить 10-12 див. Як видно на фото коровайки не володіють такими довгими ногами як лелека, але їх довжина, все ж дозволяє ходити по заболоченій місцевості без особливих проблем.

Види птахів караваек

Сімейство ибисовых об’єднує 32 види птахів. Вигляду таких птахів притаманні наступні характеристики: дугоподібний дзьоб, середня величина і довгі ноги. Ибисовые поширені практично на всіх континентах, крім Антарктиди. Найбільш близькими родичами коровайки є священний ібіс, очкова і тонкоклювая.

Дивіться також:  Птахи Підмосковя. Назви, опису та особливості птахів Підмосковя

Очкова коровайка зустрічається на заході США, Мексиці, Бразилії, Аргентині, Чилі і Болівії. Їх колонії будуються по берегах боліт. Для свого проживання цей вид вибирає приховані від загального огляду місця: чагарники, невисокі дерева, густа трава.

Так вони відчувають себе в безпеці. Оперення у них пурпурове. Крила і хвіст красиво переливаються металевим блиском. Навколо дзьоба і очей біла облямівка.

Тонкоклювая коровайка проживає в Андах Перу, Чилі, Аргентині, Болівії. На відміну від своїх родичів, що цей вид «висотник». Їх поселення знаходяться на висоті до 4800 м над рівнем моря. Ця пташка дуже схожа на очкову каравайку, лише дзьоб у неї червоного кольору.

Священний ібіс, або як ще його називають чорна коровайка, бере свої корені з Африки. Пізніше він був завезений у Європу і вважався вишуканою прикрасою двору. Його вбрання переважно білий. Тільки голова і кінчик хвоста чорного кольору. Свою назву ця пташка отримала ще в стародавньому Єгипті. Вона вважалася символом бога мудрості і правосуддя Тота.

На фото чорна коровайка

Характер і спосіб життя птиці коровайки

Коровайка птах для споруди гнізда вибирає дерева або очеретяні зарості біля річок і озер. Традиційними сусідами коровайки є косаря, чаплі і пелікани. Всі ці пташки воліють для заселення важкопрохідні місцевості. Наприклад, глухі озера, затоплені луки, невеликі острівці в річках.

Ця кривоклювая птах веде досить рухливий спосіб життя. Рідко коли можна її побачити стоїть на місці, вона постійно бродить по мілководдю і обстежує дно за допомогою дзьоба. Зрідка такі прогулянки перериваються, і коровайка сідає на дерево.

У разі небезпеки ібіси злітають. Їх політ супроводжується чергуванням частих помахів і ковзань по небу. Шию при польоті вони тримають витягнутою вперед. Перельоти зграї відбуваються з дотриманням певного ладу.

Дивіться також:  Норець великий птах. Спосіб життя і середовище проживання чомги

На фото коровайки тонкоклювые

Всі члени команди шикуються або клином, або косою лінією. Варто згадати, що ці птахи володіють спокійним характером. Вони мовчазні та видають тихі крики, шипіння в основному лише у своїх гнізд.

Харчування птиці коровайки

Меню пернатих складається з водного і сухопутного живності, а також рослинної їжі. Жуки, гладиш, довгоносики, метелики і личинки – це сухопутна живність. Пуголовки, жаби, дрібна рибка, рачки – це водна живність. З рослинної їжі коровайки їдять водорості.

Переваги в харчуванні у самок і самців різняться. Так «дамам» по душі комахи, а «джентльмени» люблять поласувати равликами. На раціон коровайки впливає та пору року.

Якщо настає період появи пуголовків і жабенят, то основною стравою в меню будуть саме вони. Коли ж настає нашестя сарани, коровайки переключаються на цих комах. Ось такі раціональні пташки.

Розмноження та тривалість життя коровайки

По поверненню додому після зимівлі коровайка разом зі своїм обранцем приступають до ремонту житлоплощі. Пташки не халтурять. Вони збирають гілки, стебла очерету, листя і траву. Гніздо не маленьке і об’ємне.

Діаметр споруди 0,5 м, а глибина приблизно 8 див. Підсумком старань є акуратне гніздо правильної круглої форми. Найчастіше воно будується на деревах або чагарниках, щоб потомству нічого не загрожувало.

Наприклад, в результаті розливу річок — драговина. Але якщо ж коровайки вирішили облаштувати своє житло серед заростей, то швидше за все вони впевнені у відсутності паводку в цій місцевості.

На фото гніздо птаха коровайки

В одній кладці яєць цієї пташки 3-6 шт. Колір у них специфічний – блакитно-зелений. Кладка проходить в протягом пари днів. У висиджуванні потомства беруть участь обоє батьків, але все ж більшу частину цього періоду в гнізді самка проводить. Самець, як справжній годувальник, приносить їй їжу і захищає від недругів.

Дивіться також:  Каюга качка. Опис, особливості, догляд та розведення каюг

Через 18-21 день з яєць вилуплюються пташенята. Тепер батьки весь свій вільний час витрачають, щоб добути їжу для малюків. За день пташеня їсть від 8 до 11 разів. З віком кількість прийомів їжі зменшується. Раціон пернатих малюків в основному складається з комах. Пташенята залазять дзьобом в рот батьків, щоб дістати їжу.

Все тільце маленьких караваек покриває чорний пух. По мірі дорослішання вони будуть 4 рази міняти свій наряд, і тільки потім будуть оперяться. Через 3 тижні після народження пташенята стають на крило.

На фото коровайка з пташенятами

Вони ще погано літають і здатні долати тільки невеликі відстані. У віці 1 місяця вони вже самі нарівні з дорослими особинами добувають їжу. В кінці літа молодь разом зі всією зграєю відлетить зимувати. У природному середовищі тривалість життя коровайки становить 20 років.

Охорона птиці коровайки

Практично нещодавно коровайка піддавалася вилову людиною і змін навколишнього середовища. Як результат відчутне зменшення чисельності і нерегулярне гніздування в ряді районів.

На сьогоднішній день коровайка у червоній книзі Росії зайняла своє місце. Скорочення відповідних місць проживання цих птахів з’явився тому причиною. Осушення полів і їх розорювання, забудови боліт і лугів – ось головні причини. Діяльність людини діє руйнівно на живу природу.

Back to Top