Є легенда про походження назви птах-корольок. Давним-давно птахи влаштували змагання, хто зможе злетіти вище за всіх, той і буде іменуватися «Король-птиця».

Всі пернаті злетіли. По мірі наближення до сонця, їх ставало все менше і менше. Вище за всіх виявився орел.

Несподівано з-під його крила вилетіла невелика птиця. Вона там ховалася і злетіла вище хижака.

Така хитрість була помічена, але всі були захоплені безстрашністю і винахідливістю пичуги. Так маленька пташка отримала ласкаве назва корольок.

Особливості та середовище птиці корольок

Корольок – дрібна і рухлива пташка, яка важить лише 8 грам. Її довжина становить 10 см, розмах крил досягає 20 див.

Цей представник загону горобиних є найменшою пташкою на території колишнього Радянського Союзу.

Самий звичайний горобець порівняно з корольком представляється дуже великим пернатим. За розмірами королька можна порівнювати тільки з колібрі.

Пташка має кулясту статура, короткий хвіст і шию, велику голову. Зверху корольок зеленувато-оливкового відтінку, знизу – сіруватого.

На крилах розташовуються дві смуги білого кольору. Найпоширенішим видом є жовтоголовий корольок.

Шапочка на голові, оточений чорними смугами. У самців вона оранжевого кольору, у самок – яскраво-жовта.

На фото жовтоголовий корольок

Коли птах хвилюється, яскраві пір’я піднімаються і виходить маленький чубчик. Молоді особини відрізняються від дорослих відсутністю яскравого оперення на голові.

Відмінності між корольками здійснюється саме за кольором голови. Навколо очей розташовуються короткі білі пір’я.

Дзьоб пернатого гострий і тонкий. Ареал проживання цих птахів – Євразія, Північна Африка і південна Америка.

Корольок – співочий птах. Вокальні дані з’являються виключно у самців на другому-третьому році життя.

За допомогою свого голосу птах корольок може залучати самок, попереджати про небезпеку, позначати територію або просто спілкуватися.

Дивіться також:  Пелікан птах. Спосіб життя і середовище проживання пелікана

Регулярно самці співають в період розмноження – з середини весни до кінця літа. В інший час спів не пов’язано з шлюбним періодом, а виражає емоційний стан корольков.

У сосновому лісі дуже часто можна почути цю пташку. З-за маленьких розмірів корольков, яких дуже важко побачити, люди довго не розуміли, хто так співає.

Примітно, що високі ноти цих птахів часто не сприймаються людьми старшого покоління. Є національним птахом Люксембургу.

Характер і спосіб життя птиці корольок

Корольок дуже дружелюбна, комунікабельна пташка, яка володіє великою активністю. Вони практично не зустрічаються поодинці і воліють жити зграями.

Цілий день вони рухаються, вивчають навколишній простір або грають з іншими пернатими. Пташки перелітають з гілки на гілку, часом приймаючи химерні пози.

Для них цілком характерно перебувати вниз головою. Пернате важко помітити з землі, так як воно воліє крони дерев.

Для гнізд корольки вибирають високостовбурні ялинники. Трохи рідше їх будинком стає сосновий бір.

Як правило, у листяних лісах зустріти цю птицю практично неможливо. Якщо у міському парку чи саду росте висока, стара ялина, то цілком можливо, що корольок вибере її своїм домом.

Корольки швидко адаптуються до навколишнього оточення, до присутності людей ставляться спокійно.

Останнім часом їх все частіше можна зустріти недалеко від великих міст. Гнізда зазвичай розташовуються на великих ялинах, на висоті приблизно 10 м над землею.

Корольки ведуть переважно осілий спосіб життя, здійснюючи кочівлі в зимовий час. Тільки в північних областях переміщення в південні є характерною ознакою.

Це відбувається кожен рік. Іноді пересування птахів носить масовий характер, іноді практично непомітні.

Дивіться також:  Осілі птахи. Описи, назви і види осілих птахів

У зимовий час корольки утворюють зграї разом з синицями і разом кочують. Виняток становить гніздовий період, коли корольки стають дуже скритними.

Взагалі ці два птахи дуже схожі за своєю поведінкою. З теплих країв корольки прилітають в кінці весни.

Як і більшість маленьких птахів (кропив’яники, ополовники) з великими морозами корольки борються спільно.

В затишному місці вони влаштовують «колективний обігрів». Тісно притискаються один до одного і, завдяки цьому, виживають.

В суворі зими багато корольков вмирає. Вони або замерзають або гинуть від голоду. Однак, завдяки своїй плодючості зникнення їм не загрожує.

Не кожен любитель пернатих може похвалитися наявністю у своїй колекції королька. Тільки дуже досвідчені фахівці здатні утримувати їх в домашніх умовах.

Харчування птиці корольок

Незважаючи на те, що корольок дуже любить пограти з сусідами, йому доводиться більшу частину часу проводити в пошуках прожитку. Вони невтомно переміщуються в гілках дерев, вивчаючи кожну щілину і тріщину.

Пташка має здатність надовго зависати над землею, щоб раптово кинутися на видобуток і захопити її за допомогою гострого дзьоба.

Для підтримання нормальної життєдіяльності йому необхідно велику кількість білка. Так за день птиця здатна з’їсти 4-6 г їжі, тобто майже стільки, скільки важить сама.

Складність ще полягає в тому, що корольок не розбиває їжу дзьобом, а виключно ковтає, тому може осилити лише дрібну їжу.

Влітку їсть корольок найчастіше комах (листоблішки, попелиця, маленькі гусениці, павуки, клопи, різні дрібні жуки), їх личинок і лялечок.

Зрідка вживає ягоди (ялівець, черемшина, терен тощо), узимку вживає в їжу насіння ялини або комах, яких здуло вітром.

Вони спускаються на поверхню землі і шукають маленьких комах у моху. Тільки дуже великі морози та снігопад примушують перелітати корольков в парки і сади.

Дивіться також:  Кардинал птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці кардинал

Цікаво, що 12 хвилин голодування сприяють зменшенню ваги птиці на третину, а через годину птах гине від голоду.

Незважаючи на маленькі розміри, корольки з’їдають приблизно 10 мільйонів комах.

Розмноження та тривалість життя птиці корольок

Шлюбний період у корольков починається з середини весни. Змішана зграя розпадається, і птахи утворюють пари.

Гніздо птахи королька має кулясту форму, трохи сплюснуте з боків. Воно практично не видно серед розлогих лап сосен.

Будівництвом займається самець і використовує для цих цілей мох, лишайник, стеблинки трави, соснові або вербові гілки. Все це склеюється павутиною. Всередині знаходиться шерсть, пір’я і пух.

На фото пташеня королька

Через тісноту в гнізді пташенята змушені постійно притискатися один до одного, або взагалі проживати в два яруси.

Самка кожен рік два рази відкладає яйця 6-10 шт. Насиджує їх самостійно.

Яйця дуже маленькі, мають білий колір з жовтим або кремовим відтінком і дрібні коричневі цяточки.

Через два тижні на світ з’являються пташенята, повністю позбавлені пуху. Виняток складає область голови, де знаходиться темно-сірий пушок.

Самка тиждень не залишає гнізда і обігріває дітей. В цей час їду в гніздо приносить самець. Потім самка приєднується до годування малюків.

Через три тижні після народження малюки вилазять з гнізда починають сидіти поряд на гілці.

А ще через пару днів навчаються перелітати з гілки на гілку. Весь цей час самка і самець не перестають їх підгодовувати, поки ті не знайдуть повну самостійність.

Найстарішому окольцованному корольку було сім років. У середньому вони живуть 2-3 роки.

Back to Top