Найбільшою літаючої хижий птах здавна вважається кондор птах. Відноситься він до родини американських грифів. Існує два види цих птахів – андський і каліфорнійський кондор.

Вперше ця величезна і велична птах була помічена над підвищеннями Анд європейськими мандрівниками в 1553 році. Їх вразили величезні розміри цих птахів і висота їх польоту.

До того часу нічого подібного ніхто і ніде не зустрічав. Це дійсно дуже великий птах. Коли кондор ширяє в небі, розправивши свої широкі крила, виглядає це красиво і не зовсім природно. У польоті він більше нагадує дельтаплан, ніж жива істота. Тому кондорів вважають владиками гірських масивів.

Кондор в реалі і фото кондор птиці виглядають просто приголомшливо. Його довжина сягає до 1 метра. А розмах крил птаха кондор вражає здалеку, він складає близько 3 метрів.

Розмах крил кондора може досягати 3 метрів

Важить це диво природи від 10 кг і більше. Ці птахи мають міцне статура з не зовсім пропорційною до нього головою маленьких розмірів. Голова тримається на довгій без оперення шиї.

Впадає в очі його гачкуватий, вселяє більший страх, ніж симпатію дзьоб. Опис птиці кондор найбільше вказує на його величезні крила. Вони настільки великі, що перевищують всі можливі розумні межі для пернатих.

Одночасно вражає їх довжина і ширина. Їх лапи мають значні кігті. Але вони здаються страшними і міцними тільки на перший погляд. Насправді лапи у кондора слабкі. Забарвлення оперення у них більшою мірою чорного кольору.

В крилах андського кондора присутній білий окрас і його гола шия червоного кольору. Андський кондор найбільша птах. Окрім величезних розмірів андського кондора можна відрізнити завдяки білому комірці з пір’я і великим мясистому наросту на дзьобі у самців, а також звисаючими шкірястими сережками.

Дивіться також:  Цесарка птах. Спосіб життя, середовище проживання і розведення цесарок

Потилицю цієї птиці вкритий мереживом з шкіри. Каліфорнійський кондор відрізняється трохи меншими розмірами. Комір на його шиї чорного кольору. І у самців немає кидається в очі м’ясистого наросту на лобі. Самки набагато дрібніше самців, що вважається нонсенсом для хижих видів птахів.

Особливості та середовище кондора

Анди і Кордільєри, вся довжина південноамериканського материка входять у володіння андського кондора. Каліфорнійський ж кондор займає не такі великі простори. Ареал його існування знаходиться на невеликій ділянці гір в Каліфорнії.

На фото птах каліфорнійський кондор

І один і інший вид цих величних птахів воліють жити у високих горах, висота яких може досягати і 5000 метрів, де видно тільки голі скелі і альпійські луки. Вони ведуть осілий спосіб життя.

Але для таких величезних птахів відповідно потрібні і великі ділянки, тому розселені вони не щільно. Їх можна зустріти не тільки у високих горах, але і на території рівнин і в передгір’ях.

Характер і спосіб життя птиці кондор

До статевого дозрівання кондори живуть поодинці. Як тільки вони вступають у цю фазу знаходять свою пару і продовжують жити з нею до кінця своїх днів. Загальноприйнято у великих зграях кондорів, що старші птахи керують молодими.

Кондори самець зліва і самка

А в парах завжди домінує самець над самкою. Їх більша частина життя проходить в польотах. У цих птахів дуже велику вагу для того, щоб легко взметнуть повітря. Тому вони частіше всього знаходяться на височинах, щоб легше було з них злітати. З землі кондор може піднятися тільки виключно з гарного розгону, який зробити йому нелегко з-за великої маси тіла і великих розмірів.

Дивіться також:  Коровайка птах. Спосіб життя і середовище проживання коровайки

Вони воліють парити в повітрі на розкритих крилах замість частих помахів ними в польоті. Вони можуть тривалий час парити в повітряному просторі, малюючи при цьому величезні кола.

Цікаво всім, як може ця величезна птах протриматися в повітрі близько півгодини, ні разу не змахнувши при цьому крилами. Незважаючи на весь свій суворий вид кондори досить мирні і спокійні птиці.

Вони ніколи не проганяють своїх побратимів від видобутку і ніколи не налаштовані проти них агресивно. Кондори навіть люблять спостерігати за їх діями з боку. Вони будують гнізда на великій висоті в недоступних місцях. Це не зовсім те, що нагадує гніздо. Найбільше це будова нагадує звичайну підстилку, споруджену з гілочок.

Харчування птиці кондор

Не гребують ці птахи падаллю. Вони виглядають її з великої висоти і спускаються на трапезу. Харчуються залишками гуанако, оленів та іншої великої живності. Така видобуток може не часто попастися на очі кондору, тому він намагається завжди наїдатися про запас.

Объевшаяся птах не може навіть злетіти довгий час від своєї ваги. Голод не дуже страшний кондорам. Без їжі вони можуть парити в небі по кілька днів і не втрачати при цьому активності. Бувають випадки, коли кондору важко знайти для себе їжу.

Напад кондора на вовка

Тоді вони починають розширювати поле свого зору. Долітаючи до узбережжя, вони можуть підібрати там рештки морських тварин або добити хворе, маленьке копытное. Вони можуть зазіхнути на гніздо колоніальної птиці, розорити його і з’їсти всі яйця. Допомагає знайти їжу кондору його прекрасний зір.

Крім того, що він спостерігають за простором в пошуку їжі, своїм боковим зором кондор пильно стежить за які живуть поруч з ним пернатими. У деяких з них нюх розвинений до такої міри, що вони вловлюють легкий запах початківця гниття можливого видобутку.

Дивіться також:  Бекас птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці бекас

Тоді птахи починають діяти спільно, адже кондору набагато легше розірвати видобуток на шматки, завдяки своїй силі й могутності. Кондори відіграють велику роль, збираючи падаль. Існує менша небезпека розповсюдження інфекційних захворювань.

Розмноження та тривалість життя кондора

З п’яти років у кондорів настає статева зрілість. Після красивих і цікавих танців самця перед самкою у них настає шлюбний період, в результаті якого вони відкладають одне, максимум два яйця. Інкубаційний період триває близько двох місяців. Весь цей час яйця высиживаются двома батьками. Пташенята, які з’являються на світ, покриті сірим пухом.

На фото пташеня андського кондора

Таке оперення у них зберігається до тих пір, поки вони не подорослішають. Дитинчата розвиваються досить повільно. Злегка починають літати тільки через шість місяців, а самостійно літати вміють лише через рік. Хижий птах кондор живе до 60 років.

Back to Top