Опис і особливості клювача

Цю птицю легко впізнати серед безлічі представників болотних птахів. Клювач виділяється своїми великими габаритами і яскравою незвичайної забарвленням дзьоба. У висоту птах може виростати до одного метра, при цьому вага її сягає до трьох кілограм.

У молодих птахів переважає біле оперення зі злегка сіруватим головою. Дорослі птахи мають велику кількість чорних пір’їн на крилах і темну голову. Яскравою і запам’ятовуються особливістю є жовтий дзьоб лелеки, що досягає в довжину близько 25 див. кінець дзьоба загнутий до низу. Клювач має довгі ластовидные лапи червоно-коричневого кольору. Відрізнити самця від самки практично неможливо за зовнішніми ознаками.

Середовище існування

На фото клювач самець

Мешкає клювач в прибережних зонах річок, озер. У заболочених місцевостях і мангрових заростях. Вибирає водойми як прісної, так і з солоною водою. Ареал проживання клювача обмежений субтропіками і тропіками Південної і Північної Америки, островів Карибського моря, США, Південна Кароліна, Техас, Міссісіпі, Флорида, Джорджія, Північна Кароліна і Північна Аргентина – штати, де клювач широко поширений.

Розмноження клювача

Найчастіше птах клювач створює одну пару на все життя, однак, є приклади коли лелека клювач створював осередок суспільства лише на один сезон. Перед тим кактначать доглядати за самкою, клювач самець заздалегідь готує місце для майбутнього гнізда. Найкращим місцем для появи потомства клювачи вважаю дерево, оточене водою.

Видаючи характерні звуки самець закликає до розмноження, яке триватиме з грудня по квітень. На одному дереві можуть розміститися до 20 сімей. Майбутні «вдома» пари будують самі з сухих гілочок, прикрашаючи їх зеленим листям. У кладці зазвичай три яйця, рідше буває чотири кремового кольору.

На фото клювачи в шлюбний період

Дивіться також:  Турпан птах. Спосіб життя і середовище проживання турпана

Висиджують їх по-черзі обоє батьків. Після одного місяця на світ з’являються пташенята. До 50 днів вони будуть залишатися безпорадними і голими. Про їжу їх піклуються батьки. При нестачі їжі виживають лише сильні та активні пташенята, слабкі на жаль гинуть.

Харчування

Кількість прийомів їжі може доходити до 10-12 разів на день. Дорослі відригують їжу прямо в рот своєму потомству, а в жаркі посушливі дні навіть приносять їм воду. Молоді пташенята досягнутий статевозрілості лише до чотирьох років життя

На фото клювачи після вдалої риболовлі

Багато часу клювачи проводять високо в повітрі, злітаючи на 300 метрів від землі. В основному птах плавно парить використовуючи потоки теплого повітря і лише зрідка плавно змахують крилами.

Зате при приземленні на воду клювач виконує різкі кружляння і повороти. Лелеки часто збиваються в зграї і навіть утворюють цілі колонії з іншими спорідненими птахами і навіть з грифами. Лише зрідка можна почути квакання або шипіння у виконанні клювача, більшу частину часу він воліє мовчати.

На фото птах клювач під час полювання

Будучи болотній птахом, клювач живиться всіма дарами боліт, а саме дрібними плазунами, водяними безхребетними, комахами, некрупною рибою і жабами. Дорослий клювач, вагою до трьох кілограмів поглинає близько 700 грамів їжі на добу. Для полювання птах використовує свій чутливий дзьоб. Їм клювачи на дотик знаходять здобич у воді на глибині 7-10 див.

У момент полювання лелека тримає дзьоб відкритим, але варто їжі торкнутися його, він миттєво змикає дзьоб. Під час полювання зором клювач практично не користується, а чутливий дзьоб здатний не тільки професійно ловити здобич, але й розпізнавати її на дотик.

Дивіться також:  Птах-секретар. Спосіб життя і середовище проживання птиці-секретар

На фото птах клювач в польоті

Орнітологи вивчають цю птицю, встановили, що швидкість змикання дзьоба у американського лелеки близько 26 тисячної частки секунди. Ця здатність робить птицю самим швидким мисливцем серед своїх родичів. Основним конкурентом у добуванні їжі є білі чаплі, і щоб не залишитися голодними клювачи часто вилітають з гнізда вночі, полюючи на нічних відливи.

Back to Top