Косатка – це ссавець, яке відноситься до сімейства дельфінів. Часто відбувається плутанина між косаткой і касаткой. Касаткой – називають птицю, а ось косатка – це кіт.

Є одним із самих страшних і небезпечних хижаків і стоїть в одному ряду, якщо не вище, білої акули. Агресивна і непередбачувана.

Володіє особливою красою. Має витягнуте і щільне тіло, як дельфін. Сама по собі чорна з білими плямами.

Може досягати в розмірі до 10 метрів. А плавник у висоту може бути до 1,5 метрів у самця. Голова у них коротка і трохи плоска. Має два ряди масивних зубів для того, щоб з легкістю роздирати свою здобич.

Як правило, білі плями у всіх особин розташовуються над очима. Варто враховувати, що вони настільки різні у всіх, що можна з плям визначати окрему особину. Судячи з фото, косатки дійсно одні з найкрасивіших хижаків океанів.

Всі косатки поділяються на три види:

  • Косатка велика;

  • Мала косатка (чорна);

  • Карликова косатка.

Середовище існування та спосіб життя косатки

Ареал проживання косатки простягається по всьому Світовому океану. Її можна зустріти де завгодно, хіба що вона не проживає в Чорному і Азовському морях.

Воліють холодні води північного Льодовитого океану, а також північну частину Атлантики. У теплих водах це ссавець можна зустріти з травня по осінь, але не більше.

Є прекрасними і дуже швидкими плавцями. На диво, касатки часто запливають в бухти і можуть перебувати поблизу берегів.

Були випадки зустрічі з касаткой навіть в річці. Улюбленим місцем мешкання касатки є береги, де багато тюленів і морських котиків.

Дивіться також:  Бонобо мавпа. Спосіб життя і середовище проживання мавп бонобо

Кількість косаток по всьому світу порахувати важко, але в середньому зараз водиться близько 100 тисяч особин, з них 70-80% припадає на води Антарктики.

Спосіб життя морські касатки ведуть стадний. Як правило, в одному стаді знаходиться не більше 20 особин. Вони завжди тримаються разом. Рідко можна зустріти касатку-поодинці.

Швидше за все це слабка тварина. Сімейні групи можуть бути і зовсім невеликими. Це може бути самки з самцем і їх дитинчата.

До складу великих стад входить 3-4 дорослих самця і решта самки. Самці частенько кочують з одного сімейства в інше, самки ж знаходяться в одному стаді все життя. Якщо група стала надто великою, то частина косаток просто відсіюється.

Характер косаток

Косатки, як і дельфіни, дуже рухливі і люблять всілякі ігри. Коли косатка женеться за здобиччю, вона ніколи не вистрибує з води.

Так що якщо ви потрапили в місця проживання цих ссавців і вони стрибають у воді і перекидаються, це не означає, що вони бачать у вас їжу, вони просто хочуть грати.

До речі, їх приваблює шум мотора човна, тому вони можуть гнатися за ними багато кілометрів. Швидкість велика косатка розвиває до 55 км/ч.

Всередині стада завжди панує мир і спокій. Ці тварини напрочуд дружні. Якщо один член сім’ї поранений, то йому завжди прийдуть інші на допомогу і не кинуть вмирати. Якщо на хвору тварину нападають (що буває вкрай рідко), то стадо його відіб’є.

Але ця дружелюбність закінчується на членах одного стада, до інших тварин, в тому числі і косаткам, вони агресивні. Косатки разом полюють і потім можуть довго перекидатися і стрибати у воді.

Дивіться також:  Двогорбий верблюд. Спосіб життя і середовище проживання двогорбого верблюда

Косатка – це риба, у якої зовсім немає ворогів. Єдиним і нещадним ворогом ссавця є голод. Особливо для великої косатки.

Вони не пристосовані живитися дрібною рибою. Їх тактика полювання настільки відрізняється, що зловити рибу для неї ціла трагедія. Та й скільки потрібно зловити риби для цього гіганта.

Харчування і розмноження косаток

Раціон залежить від типу косатки. Їх два:

  • Транзитна;

  • Осілий.

Осілі косатки харчуються рибою і молюсками, кальмарами. Також іноді в їх раціон входять дитинчат морських котиків.

Вони не їдять собі подібних. Мешкають в одному і тому ж регіоні, і лише в період розмноження можуть відпливати в інші води.

Транзитні косатки – абсолютна протилежність своїх осілих побратимів. Це косатки – суперхищники! Зазвичай вони тримаються стадом до 6 особин.

Всією юрбою нападають на китів, дельфінів, акул. У сутичці акули і косатки, друга перемагає. Вона потужно вистачає акулу і тягне на дно, там з членами зграї вони її розривають на шматки.

Здатність до відтворення потомства у косаток з’являється у віці 8 років. Розмножуються ці ссавці не частіше одного разу на три роки. Вагітність триває близько 16 місяців. Народжуються малята, як правило, навесні або влітку.

Дитинчата народжуються хвостиком вперед, і мати починає підкидати їх, щоб ті зробили перший подих.

Всі інші члени зграї вітають малюків. Коли зграя рухається кудись, мати з малюками всі косатки прикривають.

Зрілість у косатки настає до 14 році, хоча вони ростуть дуже швидко. Живуть вони в середньому 40 років, хоча окремі особини можуть жити і більше, все залежить від способу життя і харчування.

Дивіться також:  Ховрах тварина. Спосіб життя і середовище проживання ховраха

Зміст косаток в неволі

Косатки-вбивці. Міф чи реальність? Як показує практика, косатка не розглядає людину в якості їжі. Вона може спокійно плавати поруч і не чіпати його.

Але не варто перебувати поряд з морськими котиками або левами. За всю історію зафіксовано лише кілька випадків нападу косатки на людину.

Косаток, подібно дельфінам, часто містять в океанаріумах. Шоу з ними збирає тисячі глядачів. І не дивно! Косатки дуже красиві і граціозні. Вони можуть виконувати масу трюків і робити високі стрибки.

Ці хижаки легкообучаемы і швидко звикають до людини. Але вони ще й злопам’ятні. Багато спільноти виступають проти утримання вихованців в неволі.

В неволі косатки живуть менше, ніж у дикій природі. Тривалість їх життя становить до 20 років.

А також з ними творяться різні метаморфози: у самців можуть зникати плавники, самки перестають чути.

В неволі косатка стає агресивною як до людини, так і до родичів. Незважаючи на те, що їх годують і доглядають, від виступів і шуму, вони отримують стрес. Годують всіх косаток свіжою рибою зазвичай 1 раз на день.

Back to Top