Особливості та середовище коні Пржевальського

Вважається, що кінь Пржевальського – це один з видів коней, яка пережила льодовиковий період. Особини даного виду виділяється серед інших порід своєю міцною статурою, довгою широкою шиєю і короткими ногами. Ще однією помітною відмінністю є коротка стояча грива і відсутність чубчика.

Кінь Пржевальського ведуть стадний спосіб життя. Табун складається з лошат і самок на чолі жеребця. Іноді зустрічаються табуни, які полягають з молодих і старих самців. Весь час стадо кочує в пошуках їжі. Пересуваються тварини не квапливо або риссю, але в разі небезпеки розвивають швидкість до 70 км/год.

Дикі коні Пржевальського були названі на честь мандрівника Миколи Михайловича Пржевальського, який вперше побачив і описав цей вид в Центральній Азії. Далі упіймання незвичайних тварин почали для заповідників і зоопарків різних країн.

Цей вид тварини зберіг у собі не тільки ознаки домашньої коні, але і осла. На голові розташована жорстка і стояча грива, а довгий хвіст чи не тягнеться по землі.

Забарвлення коня пісочно-коричневого кольору, що дозволяє відмінно маскуватися в степу. Тільки морда і черево світле, а грива, хвіст і ноги майже темні. Ноги короткі, але міцні і витривалі.

Варто відзначити, що кінь Пржевальського відрізняється хорошим чарівністю і чуйним слухом, завдяки цьому може визначити на великій відстані ворога. Також, вчені звернули увагу, що у коней Пржевальського 66 хромосом, а у домашніх 64. Генетика довела, що дикі коні не є предками домашніх видів.

Де мешкає кінь Пржевальського?

Ще багато років тому тварин помічали в Казахстані, Китаї та Монголії. Табуни рідкісних тварин переміщалися по лесостепям, напівпустель, степах і передгір’ях. В такій місцевості вони харчувалися і ховалися.

Дивіться також:  Свиня пекарі. Спосіб життя і середовище проживання свиней пекарі

В основному коні пасуться зранку або під час сутінків, а вдень відпочивають на височинах до 2,4 кілометрів, з яких видна навколишня місцевість. Коли кобили і лошата сплять, голова табуна оглядає околиці. Потім, він обережно веде табун на водопій.

Кінь Пржевальського на водопої

Розмноження та тривалість життя Коня Пржевальського

У середньому коні живуть протягом 25 років. Кінь Пржевальського досить пізно стає статевозрілої: жеребець готовий до спарювання в 5 років, а самка може перенести першого лоша в 3-4 роки. Шлюбний сезон починається навесні. Жеребці починають жорстоку битву за самку, стаючи дибки, б’ючи копитами суперника.

У жеребців не обходився без численних ран і переломів. У кобили вагітність триває 11 місяців. Лошата народжуються навесні наступного року, що обумовлено найкращими кормовими і кліматичними умовами. Самка народила одну дитину, який міг уже бачити.

Через кілька годин малюк стає досить сильними, щоб вирушати разом з табуном. Якщо дитина кобили починав відставати в небезпеці порятунку, жеребець починав підганяти його, кусаючи біля основи хвоста. Також під час морозів маленьких коней дорослі відігрівають, заганяючи їх у коло, зігріваючи своїм диханням.

Протягом 6 місяців самки годували малят молоком, поки у них не виростали зуби, щоб він самі могли харчуватися. Коли жеребців виконувався рік, ватажок табуна виганяв їх із стада.

Найчастіше жеребці після винищення формували нові табуни, в яких перебували близько трьох років, поки не дозрівали. Після цього вони вже могли починати боротьбу за кобил і створювати свої табуни.

На фото кінь Пржевальського з лошам

Харчування Коні Пржевальського

У дикій природі тварини харчувалися переважно злаками та чагарниками. У період суворої зими їм доводилося розкопувати сніг, щоб харчуватися сухою травою. В нинішні часи тварини, що живуть у розплідниках інших континентів, відмінно пристосувалися до місцевих рослин.

Дивіться також:  Жоффруа кішка. Опис, особливості, догляд і ціна кішки Жоффруа

Дикий кінь Пржевальського чому почала вимирати? На вільних кормах у коней були вороги – вовки. Дорослі особини з легкістю могли вбивати своїх супротивників ударом копита. У деяких випадках вовки заганяли табун, відокремлюючи найслабших, нападаючи на них.

Але зникнення тварин винуватцями є не вовки, а люди. Мало того, що полювали на коней кочівники, місця кочування забирали люди, які випасали худобу. З-за цього коня абсолютно зникли з дикої природи в кінці ХХ століття в 60 роках.

Тільки завдяки зоопаркам і заповідникам вдалося зберегти цей вид тварин. На сьогоднішній день більша частина коней Пржевальського знаходиться в заповіднику Хустан-Нуру, розташований в Монголії.

Кінь Пржевальського в Червоній книзі

Щоб захистити вимираючий вид коней, його занесли в Червону книгу зникаючих тварин. Коні Пржевальського фіксуються під охороною Конвенції, що визначає всі торгові угоди рідкісними тваринами. На сьогоднішній день коні живуть в зоопарках і на землях предків.

Створення по роботі національних парків розгортається досить активно, де тварини зможуть жити в необхідній середовищі, але під контролем людей. На деяких тварин цього виду надягають датчики, щоб пильно стежити за пересуванням коней, не втрачаючи зусиль на відновлення зникаючого роду.

Заради експерименту кілька особин були випущені в зону відчуження Чорнобильської АЕС, де зараз вони успішно розмножуються. Дикий кінь Пржевальського, якими б не були старання, неможливо приручити. Вона починає проявляти свій дикий і агресивний характер. Це тварина покірно тільки волі і свободі.

Back to Top