Мустанг є нащадком іспанських, або іберійських коней, які були привезені до Америки іспанськими дослідниками в 16 столітті.

Назва походить від іспанського слова mustengo, що означає «безгоспний звір» або «бродячий кінь». Багато хто до цих пір думають, що мустанги просто дикі коні, однак насправді, мустанг це одна з порід коней, що володіє волелюбним і примхливим характером, яка може бути одомашнена.

На фото коні мустанга можна побачити яке розмаїття колірного забарвлення має ця порода. Близько половини всіх диких коней червонувато-коричневої масті з райдужним відливом. Інші сірі, чорні, білі, сіро-коричневі з різними вкрапленнями. Улюблений забарвлення індіанців був плямистий або камуфляжний.

Індіанці, зрозуміло, прагнули пристосувати мустангів до своїх цілей, тому займалися поліпшенням породи. Ці коні входять у клас ссавців, загін великих непарнокопитних з родини конячих. Висота коней може досягати 1,6 метра, вага становить близько 340 кілограм.

Особливості та середовище мустанга

Дикі коні-мустанги з’явилися в Північній Америці близько 4 мільйонів років тому і поширилася на Євразії (імовірно, перетинаючи Берингов перешийок) від 2 до 3 мільйонів років тому.

Після того як іспанці знову завезли скакунів в Америку, корінні американці стали використовувати цих тварин для транспортування. Вони мають фантастичну витривалість і швидкість. Плюс до всього, їх дужі ноги менш схильні до травм, що робить їх ідеальними для довгих подорожей.

Мустанги є нащадками домашньої худоби, які втекли, були залишені, або випущені в дику природу. Породи дійсно диких попередників — це Тарпан і кінь Пржевальського. Мустанги живуть в сільськогосподарських районах західної частини Сполучених Штатів.

Велика частина населення Мустанга знаходяться в західних штатах Монтана, Айдахо, Невада, Вайомінг, Юта, Орегон, Каліфорнія, Арізона, Північна Дакота і Нью — Мексико. Деякі з них живуть на Атлантичному узбережжі і на островах, таких як Соболь і Камберленд.

Дивіться також:  Лев тварина. Спосіб життя і середовище проживання лева

Характер і спосіб життя

В результаті їх навколишнього середовища і моделей поведінки, порода коней мустанг має більш сильними ногами і більш високою щільністю кісткової тканини, ніж у домашніх скакунів.

Так як вони дикі і не підковані їх копита повинні бути в змозі витримати всі види природних поверхонь. Мустанги живуть у великих стадах. Стадо складається з одного жеребця, близько восьми самок і їх дитинчат.

Жеребець, контролює своє стадо, щоб ніхто з самок не відбився, тому що в іншому випадку, вони дістануться супернику. Якщо на своїй території жеребець знаходить послід чужого жеребця він внюхівается, розпізнаючи запах, а після залишає свій послід зверху, щоб заявити про свою присутність.

Коні дуже люблять приймати грязьові ванни, знайшовши брудну калюжу вони лягають в неї і перевертаються з боку на бік, такі ванни допомагають позбутися від паразитів.

Стада проводять більшу частину свого часу випасу на травах. Головна кобила в табуні виконує роль лідера, при переміщенні стада вона йде попереду коня, іде позаду, замикаючи ходи і не дозволяючи хижакам наблизитися.

Найскладніший період для диких коней це пережити зиму. Крім низьких температур, проблемою є брак їжі. Щоб не замерзнути, коні стають у купу і гріються за допомогою тепла тел.

День у день вони риють копитами сніг, їдять його, щоб напитися і вишукують суху траву. З-за мізерного харчування і холоду, тварина може ослабнути і стати легкою здобиччю хижаків.

Ворогів у коней небагато: дикі ведмеді, рисі, пуми, вовки і люди. На Дикому Заході ковбої виловлюють диких красенів, щоб приручити і продати. На початку XX століття їх почали ловити з-за м’яса також конину використовують при виготовленні корми для домашніх тварин.

Дивіться також:  Полярний ведмідь. Спосіб життя і середовище проживання полярного ведмедя

Харчування мустанга

Це поширена помилка, що коні-мустанги їдять тільки сіно або овес. Коні всеїдні, вони їдять рослини і м’ясо. Основний їх раціон складається з трави.

Вони можуть витримувати тривалий час без їжі. Якщо їжа легко доступна, дорослі коні з’їдають від 5 до 6 фунтів рослинної їжі щодня. Коли запаси трави мізерні вони добре їдять все, що росте: листя, низькі кущі, молоді гілочки і навіть кору дерев. Воду п’ють з джерел, струмків або озер два рази в день, а також знаходяться в пошуках відкладення мінеральних солей.

Розмноження та тривалість життя мустанга

Перед спарюванням, кобила, заманює жеребця розгойдуючи перед ним хвостом. Потомство мустангів називають жеребятами. Кобили виношують лошати протягом 11-місячного періоду вагітності. Мустанги зазвичай народжують лошат в квітні, травні або на початку червня.

Це дає лошаті можливість зміцніти і вирости до настання холодних місяців року. Малюки годуються молоком матері протягом року, до появи ще одного дитинчати. Майже відразу після пологів, кобили можуть знову спаровуватися. Підросли жеребці, часто у вигляді гри міряються силами, як би готуючись до більш серйозних сутичок за кобил.

Без втручання людини, їх населення може подвоюватися в розмірі кожні чотири роки. Сьогодні приріст цих скакунів контролюється і для збереження екологічного рівноваги, їх відловлюють для м’яса або перепродажу.

Вважається, що в деяких місцях проживання, коні шкодять землі, покритої дерновниками і завдають непоправної шкоди рослинності і тварин. Про коней мустангів сьогодні ведуться палкі суперечки між управлінням по захисту природи і корінним населенням, де мешкають скакуни.

Місцеве населення проти винищення поголів’я мустангів і наводять свої аргументи на користь збільшення чисельності. Близько 100 років тому, за північноамериканської місцевості бродило близько 2 мільйонів мустангів.

Дивіться також:  Панда тварина. Спосіб життя і середовище проживання панди

З розвитком промисловості і міст тварини витіснялися на захід, в гори і пустелі в даний час, за відлову у дикій природі їх залишилося менше ніж 25000. Більшість порід, як правило, живуть від 25 до 30 років. Тим не менш мустанги мають більш низьку тривалість життя, ніж інші коні.

Back to Top