Кеа — винятковий папуга

Дізнатися ім’я птиці можна від неї самої: кее-аа, кеее-а. Вимовляти наукове поєднання Nestor notabilis папуга поки не вивчився тому, що ніхто не ставив йому цю задачу.

Винятком з правил орнітологи називають птаха, не схожу на африканських або південноамериканських побратимів.

Кеа папуга, він же Нестор, відомий за місцем проживання своїми хуліганською поведінкою і зухвалим характером. Але поганця цінують за розум і оберігають як об’єкт Червоної книги.

Особливості та середовище кеа

Нова Зеландія – виключне місце на землі, де живуть незвичайні папуги кеа.

Вони вибрали засніжені гори на Південному острові, серед яких живуть густі тумани, крижані вітри, і взимку сніг лягає суцільним покривом. Лісова смуга й світ людей, так вабливий птахів, розташовані набагато нижче.

Місцеві жителі мало не занапастили пташине сімейство за посягання на овець. Винищення винагороджувалося преміями від влади.

До 15000 особин були знищені. Найдавніші папуги кеа або кака, схожий на побратима, що залишилися останніми в племені несторов.

Відразу в птиці не розгледіти яскравого забарвлення, властивої іншим папугам. Основний колір – зелений, перехідний від густо-темного, сіруватого, до оливкової, насичено трав’яному відтінку.

Здалеку папуги бачаться непоказними, темними, з пурпурним блиском. Але в польоті розкриваються всі фарби оперення: знизу вони полум’яні, червоно-оранжеві, наче охоплені вогнем.

Хижий папуга кеа розміром менше 50 см, вага до 1 кг Головна особливість – в сильно загнутом потужному дзьобі і пазурах, які співставні з інструментами для злому будь-яких сейфів.

Природа наділила кеа здатністю лазити по ущелинах і добувати корм на висоті 1500 м над рівнем моря.

Дивіться також:  Водоплавні птахи. Опис, назви й особливості водоплавних птахів

Інтелект птахів дозволив застосовувати дзьоб і кігті там, де не голод править інстинктами, а цікавість, жага наживи і хитрість.

Літають папуги навіть в сильний вітер напередодні шторму, сила крил дозволяє їм бути повітряними акробатами на великій висоті.

Круті схили, гірськолижні курорти, альпійські луки і букові ліси – улюблені місця птахів. Папуга кеа, родове ім’я Нестор, — єдиний повітряний сміливець, який забрався на засніжені гори.

Характер і спосіб життя папугу кеа

Характер птахів дуже живий, активний і задерикуватий. Тримаються групами в 10-13 особин. Завжди шумні, галасливі і напористі в пошуках прожитку.

Переміщуються зграями в місцевих висотах проживання, не залишаючи обжитих районів. Їх нори у скелястих ущелинах глибиною до 5-7 м.

Людини не бояться, в його присутності починають обстежити вміст машин і багажу. Наближатися до птиці або брати її на руки небезпечно: дзьобом кеа може нанести важкі рани.

Але спостерігати за поведінкою папуг завжди цікаво. Вони грайливі, як клоуни, харизматичні і нещадні.

Будинки туристів або місцевих жителів залучають хижаків відкритими вікнами. Злодюжки потрошать і тягнуть все: одяг, прикраси, невеликі предмети і, звичайно, все їстівне.

Особливість птахів проявляється в прагненні розкрити всі і поділити на частини. Мандрівники спостерігали, як папуги кеа розбирають машину: відривають дзеркала, знімають «двірники» і гумові ущільнювачі, покришки, вибивають дзьобом дверний замок.

Вночі активність зростає. Дослідники обов’язково скористаються забутим на вулиці рюкзаком або сміттєвим контейнером.

Для кеа поки не винайшли замку, з яким би він не зміг впоратися. Купання в холодних калюжах або кувырканья в снігу, скочування з похилих дахів, як з гірки, – найшкідливіші розваги птахів.

Дивіться також:  Нектарница птах. Спосіб життя і середовище проживання нектарніци

Здібності папуг проявляються в умінні вирвати їжу з рук, з’їсти будь-які черевики або створити хуліганський погром в салоні машини.

Одного разу їх застали за цілеспрямованим скиданням снігу з даху на голови виходять з будиночка людей.

При цьому птахи вели себе організовано: одні подавали сигнали, інші працювали, а потім всі шуміли від захвату. Прояви кмітливості та узгоджених дій відображають інтелект неабияких птахів.

Кеа можуть принести людині лісовий горішок і, смикаючи за одяг, вимагати, щоб йому розкололи шкаралупу. Ласощами не поділиться!

Заводіями або провокаторами виступають найактивніші птиці. Решта – в масовці, підтримують і користуються результатом полювання.

Харчування папуги кеа

Папуги практично всеїдні. В основі раціону рослинна їжа: корінці, листя, фрукти, гілочки, ягоди, горіхи, бульби, насіння, плоди та квітковий нектар.

Знає, що смачніше і при наявності вибору проявляє вибірковість. Тваринну їжу дістає з-під каміння, знаходить серед лучних рослин. Папуга кеа полює на черв’ячків, комах, личинок.

Поява переселенців привернуло птахів харчовими відходами і полеглими вівцями. Живлення падлом спонукало папуг полювати і на живу худобу, за що вони отримали прізвисько «вбивці овець» і ледь не поплатилися всім пташиним плем’ям.

Напади відбувалися за одним сценарієм: спочатку 1-2 папугу сідали на спину жертви і міцно чіплялися кігтями за шкуру.

Вівця намагалася скинути вершника, але якщо і вдавалося, то кеа наполегливо повторював атаку. Хижак выклевывал велику рану до 10 см і доводив тварину до знемоги і падіння.

Потім зграя користувалася здобиччю. Невідомо, скільки загинуло овець, але приклади такої кровожерливості спонукали людей до знищення папуг.

Дивіться також:  Сиворакша птах. Спосіб життя і середовище проживання сизоворонки

Їм приписували всіх грішних овець зі слідами бенкету папуг, не розбираючись, коли птахи знайшли жертву.

Добувати м’ясо папуги починають в умовах суворої нестатку кормів, при відсутності інших джерел, у зимовий і весняний періоди, так і расклевывать живі рани здатні не всі птахи. Тільки втручання зоологів в процес винищення врятувало рід кеа від цькування і загибелі.

Розмноження та тривалість життя кеа

Птахи стають статевозрілими з 3 років. Папуга кеа – розумний і практичний у сімейних справах. Гнізд не будує, а знаходить зручні розщілини скель для кладки яєць.

Облаштуванням таких притулків займається самка задовго до відкладання яєць. Різні гілочки і теплий мох накопичуються в затишному місці протягом 1-2 років.

Період розмноження триває приблизно з січня по липень. У кладці зазвичай 4-6 білих яєць. Висиджування триває до 3 тижнів. Самець піклується про самку, а пізніше з’явилися пташенят.

Вигодовування потомства спочатку відбувається спільно, а через 2 місяці самка залишає пташенят. Тільки самець відвідує пташенят до часу їх вильоту з гнізда у віці 70 днів.

У самця під опікою може бути до 4 гнізд. Виживання потомства висока через недосяжності для інших хижаків і надійного укриття від негоди.

Тривалість життя в природних умовах від 5 до 15 років. В неволі папуги швидко адаптуються і живуть довше в 1,5-2 рази. Відомий довгожитель, ледь не дотягнули до 50 років.

Завжди є бажаючі купити папугу кеа, так як він став пам’яткою мандрівників.

Йому пробачають все витівки, як пустощі улюблених дітей, за інтерес і прихильність до людини.

Back to Top