Казарка відноситься до утиному сімейства водоплавних птахів. За своїм способом життя та зовнішнім виглядом вона має багато спільного з гускою, однак відрізняється від нього кольором оперення, а також чорними лапами і дзьобом.

На сьогоднішній день існує кілька різновидів казарок, і деякі з них є настільки рідкісними, що далеко не кожен зоопарк може дозволити собі подібних мешканців.

Відомий один випадок, що стався у вісімдесяті роки двадцятого століття, коли представники Радянського Союзу здійснили обмін двох невеликих краснозобых птахів на шимпанзе і індійського слона вагою три тонни.

Особливості та середовище казарки

В природі представлені чотири основних види казарок, серед яких: канадська, чорна, червоновола і білощокий. Червоновола казарка – у червоній книзі Росії, і на даний момент вона входить в число популяцій, що знаходяться на межі зникнення.

Серед місць гніздування цього різновиду – Ямал, Гыдан і півострів Таймир. В інших регіонах зустріти цих представників качиного сімейства можна тільки в момент їх масового перельоту.

Міграційні маршрути краснозобых казарок пролягають через Північно-Західний Казахстан, Південно-Східну Україну і вздовж русла річок Надима, Пура, Тобола і Об.

Червоновола казарка є володаркою тіла довжиною до 55 сантиметрів, а вага дорослих особин зазвичай не перевищує 1,2 кілограма. Розмах крил птахів варіюється в діапазоні від 35 до 40 сантиметрів, а забарвлення переважно чорний з білими або рудими фрагментами.

Чудово вміє плавати і пірнати. Селиться, як правило, на найбільш підвищених і сухих ділянках лісотундри і тундри неподалік від води. На межі вимирання птахи виявилися з причини масового полювання на них з боку місцевих жителів, які били їх рушницями і ловили мережами заради пуху, пера і м’яса.

Дивіться також:  Бекас птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці бекас

На фото червоновола казарка

Білощока казарка занесена в Міжнародну Червону книгу, проте не відноситься до різновидів, які знаходяться на межі зникнення. Розміри птахів трохи більше, ніж чорних казарок, а їх маса може досягати більше двох кілограм.

Від інших родичів відрізняються двоколірним забарвленням, завдяки якому знизу вони здаються білими, а зверху – чорними. Горло, лоб і голова з боків є білими.

Вміє плавати, пірнати, літати і швидко бігати, нерідко рятуючись таким чином від небезпек. Водиться на Скандинавському півострові, а також у прибережній зоні Гренландії. Для місць гніздування вибирає гірський ландшафт, насичений крутими скелястими урвищами і похилими схилами.

На фото білощока казарка

Чорна казарка виглядає як гусак невеликих розмірів, який ззаду здається чорним, а спереду – білим. Комфортно себе відчуває як на воді, так і на землі, швидко плаває і швидко пересувається по суші.

Пірнати цей птах не вміє, і може тільки на кшталт качок здійснювати перекидання вниз головою для того, щоб дістати їжу з дна. Лапи і дзьоб казарок – чорного кольору, черевна область – білого.

Мешкає даний вид переважно на островах, розташованих в Льодовитому океані та на узбережжях різних арктичних морів. Кублитися воліє в пониззі долин річок і вздовж берегових ліній, не позбавлених трав’янистої рослинності.

На фото чорна казарка

Канадська казарка водиться на території США і Канади. Своїми габаритами птах перевершує чорних і краснозобых родичів, а її вага може бути більше 6,5 кілограм.

Розмах крил у цих представників качиного колекції також є вражаючим і коливається в інтервалі від 125 до 185 сантиметрів. Шия і голова канадських казарок володіє чорним забарвленням з блискучими відливами.

Дивіться також:  Сивка птах. Спосіб життя і середовище проживання сивки

Колір тулуба, як правило, сіруватий, однак може мати шоколадні або хвилясті відтінки. Ареал проживання птахів зосереджений переважно в межах Аляски і Канади і на островах, що входять в Канадський Арктичний архіпелаг.

На фото канадська казарка

Характер і спосіб життя казарки

Казарки, в незалежності від різновиду, є соціальними птахами і воліють триматися в зграї. Разом птиці здійснюють перельоти на місця зимівель і назад, кучкуються на період линьки і не змішуються з іншими видами гусей і качок.

Самці звичайно відправляються на линьку раніше, ніж самки. Час линьки характеризується для казарок втратою можливості літати, тому для захисту від різних недоброзичливців пернатим доводиться групуватися в досить великі колективи.

Основними ворогами казарок під час гніздування є мисливці і песці, які розоряють гнізда і ловлять як пташенят, так і дорослих особин. Від своїх кривдників птах нерідко рятується бігом, що у неї, втім, непогано виходить.

Під час годівлі птиці перманентно галасують, перемовляючись одне з одним. Голос у них – дуже гучний і відмінно чути навіть здалеку. Схожий на сиплуватий кашель або собачий гавкіт. Червона казарка, як і інші види, гніздиться з року в рік одних і тих же місцях, де їх набирається одночасно до півтора сотень пар.

Харчування птиці казарки

Раціон харчування казарок досить великий, і включає в себе як різні трав’янисті рослини, так і молюсків, водних комах і ракоподібних. Ці птахи люблять полярну вербу (сережки і нирки), конюшина повзуча, осоку, тонконіг та різноманітні водорості.

Меню казарок сильно залежить від сезону, оскільки під час гніздування їжа птахів є переважно рослинною, а в період міграцій вздовж морських узбереж вони воліють виловлювати видобуток безпосередньо з води.

Дивіться також:  Білий журавель-птах. Спосіб життя і середовище проживання білого журавля

Розмноження та тривалість життя казарки

Оскільки мешкає казарка переважно в місцях масового скупчення своїх родичів, то відстані між окремими гніздами звичайно не перевищують декількох десятків метрів.

Статевої зрілості птахи досягають у дворічному віці. Приблизно в цей же період складаються постійні пари. Шлюбний ритуал є досить цікавим і гучним: самці видають гучні крики і приймають найбільш ефектні пози щоб привернути до себе увагу самок.

Будівництвом гнізда займається самка. Розташовується воно найчастіше на крутих стрімких схилах і обривах в місцях, недоступних для хижаків. Матеріалами для гнізда виступають лишайники, мохи та суха трава.

На дно стелиться пух, выщипанный самкою з власної грудної і черевної області. За одну кладку самка приносить до п’яти яєць, з яких через приблизно чотири тижні з’являються пташенята.

Середня тривалість життя птиці казарки складає близько 25 років, однак відомо немало випадків, коли в неволі пернаті доживали до 30-річного віку і вище.

Охорона казарки

Полювання на чорну, краснозобую і белощекую казарку на сьогоднішній день знаходиться під строгою забороною. Популяції, що живуть на території Російської Федерації, в свій час сильно постраждали під час освоений нафтових і газових розробок.

Оскільки птахи є дуже довірливими, це зіграло їм не на користь, і вони навіть перебували на межі зникнення внаслідок масового винищення мисливцями та браконьєрами. Тому на поточний момент найпростіше побачити казарку на фото або відвідати один із зоопарків, де представлені ці пернаті.

Back to Top