Особливості та середовище папугу какапо

Какапо, по-іншому совиний папуга, родом з Нової Зеландії. Він вважається унікальною з птахів. Місцеве населення маорі називає його «папуга ” у темряві», тому що він веде нічний спосіб життя.

Відмітною рисою є і те, що він взагалі не літає. Крила у нього є, але м’язи майже повністю атрофовані. Він може спланувати з висоти за допомогою коротких крил на відстань до 30 метрів, але пересувається на міцних накачаних ногах.

Вчені вважають какапо одним з найбільш давніх птахів, які мешкають зараз на Землі. На жаль, в даний час він знаходиться на межі вимирання. До того ж він і найбільший з папуг. У висоту він більше півметра, а вага його доходить до 4 кг. На фото можна оцінити розміри какапо.

Оперення у совиного папугу жовто-зеленого кольору, з вкрапленнями чорного або коричневого відтінку, саме по собі воно дуже м’яке, тому що пір’я втратили жорсткість і міцність в процесі еволюції.

Самки світліше, ніж самці. У папуг дуже цікавий лицевий диск. Він утворений пір’ям і зовні дуже схожий на совиний. Великий і міцний дзьоб у нього сірого кольору, розташовані навколо вібриси для орієнтування в просторі.

Лускаті короткі ноги какапо з чотирма пальцями. Хвіст у папуги невеликий, і на вигляд трохи пошарпаний, тому що він тягне його постійно по землі. Очі на голові розташовані ближче до дзьоба, ніж у інших папуг.

Голос какапо дуже схожий на поросячий вереск, він хрипко-каркающий і гучний. Від птиці дуже приємно пахне, запах, схожий на суміш медового та квіткового ароматів. По запаху вони визначають один одного.

Какапо називають «совиний папуга»

Дивіться також:  Мохноногий сич. Спосіб життя і середовище проживання мохноногого сича

Характер і спосіб життя какапо

Какапо дуже товариський і добродушний папуга. Він легко йде на контакт з людьми і швидко прив’язується до них. Був випадок, що самець виконував свій шлюбний танець для доглядача зоопарку. Їх можна порівняти з кішками. Вони люблять, коли на них звертають увагу і гладять.

Птахи какапо не вміють літати, але це не означає, що вони постійно сидять на землі. Вони прекрасні альпіністи і можуть видертися на вершини дуже високих дерев.

Живуть вони в джунглях, де ховаються вдень у тріщинах дерев або будують собі нори. Єдиний спосіб врятуватися від небезпеки – це їх маскування і повна нерухомість.

На жаль, це не допомагає їм проти щурів і куниць, які полюють на них. Але якщо поруч пройде людина, то він не помітить папугу. Вночі вони виходять на свої протоптані доріжки в пошуках їжі або партнера, за ніч вони можуть пройти відстань до 8 кілометрів.

Харчування папуги какапо

Какапо харчується виключно рослинною їжею. Улюбленою стравою в раціоні птиці є плоди з дерева дакридиума. Саме за ними папуги і забираються на найвищі дерева.

Їдять вони і інші ягоди та фрукти, дуже люблять квітковий пилок. Під час їжі вони вибирають тільки самі м’які частини трави і корінців, перемелюючи їх своїм потужним дзьобом.

Після цього на рослинах з’являються волокнисті грудки. За цією ознакою і можна знайти місця, де живе какапо. Маорі називають ці ліси — «сад совиного папуги». Не гребує папуга і папороттю, мохом, грибами або горіхами. В неволі воліють солодкі корму.

Розмноження та тривалість какапо

Какапо є рекордсменами за тривалістю життя, вона становить 90-95 років. Дуже цікавий обряд проводять самці для залучення самок. Птахи живуть в основному поодинці, але в період розмноження виходять на пошуки партнерок.

Дивіться також:  Птахи боліт. Опис, назви й особливості птахів боліт

Какапо забирається на найвищі пагорби і починає за допомогою спеціального горлового мішка закликати самок. На відстані п’яти кілометрів чути його низьке гарчання, він повторює його 50 разів. Для того щоб підсилити звук, самець какапо вириває невелику ямку, глибиною 10 див. Таких заглиблень він робить кілька, вибираючи найбільш вигідні по висоті місця.

Цілих три або чотири місяці самець обходить їх щоночі, долаючи відстань до 8 км. За весь цей період він втрачає до половини своєї ваги. Буває, що біля такої ямки збираються і за кілька самців, закінчується бійкою.

Какапо переважно веде нічний спосіб життя

Самка, яка почула шлюбний заклик, відправляється в довгий шлях до цієї лунки. Там вона і залишається чекати обранця. Вибирають какапо партнерів виходячи з зовнішності.

Перед спарюванням самець виконує шлюбний танець: він розгойдує своїми крилами, відкриває і закриває рот, бігає по колу, погойдуючись на ногах. При цьому він видає звуки, що нагадують писк, похрюкивание і муркотання.

За інтенсивністю цього спектаклю самка оцінює зусилля «нареченого». Після недовгого спарювання, самка йде будувати гніздо, а самець продовжує токувати, залучаючи нових партнерок. Побудова гнізда, висиджування і виховання пташенят відбувається без його участі.

Самка для гнізда вибирає ямки всередині гнилих дерев або пеньків, вони можуть розташовуватися і в ущелинах гір. В гніздову нору вона робить два входи, які з’єднані тунелями.

Період відкладання яєць триває з січня по березень. Яйця дуже схожі на голубині, білого кольору. Висиджують какапо їх близько місяця. Після появи пташенят, покритих білим пухом, вони залишаються з матір’ю какапо рік, поки не стануть зовсім самостійними.

На фото пташеня папугу какапо

Самка далеко не відходить від гнізда, і як тільки почує писк, то відразу повертається. Статевої зрілості папуги досягають до п’яти років. Тоді вони вже самі починають шлюбні приготування.

Дивіться також:  Бекас птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці бекас

Особливість їх гніздування полягає в тому, що воно відбувається раз на два роки, при цьому папуга відкладає тільки два яйця. Саме з цієї причини їх чисельність дуже мала. На сьогоднішній день вона становить близько 130 птахів. У кожної з них є ім’я, і вона перебуває під невсипущим контролем орнітологів.

Різке зменшення популяції стало відбуватися після освоєння Нової Зеландії європейцями, які завезли куниць, щурів і собак. Багато какапо було продано за великою ціною.

На сьогоднішній день какапо занесений в Червону книгу і заборонено вивезення його з території обітниці. Купити какапо практично неможливо. Але з початком будівництва спеціальних заповідників для цих дивовижних птахів, ситуація потроху поліпшується. І можна сподіватися, що какапо буде продовжувати захоплювати ще довгі роки.

Back to Top