Кайра стала найбільшим представником сімейства чистиковых, після того, як вимерли всі особини виду безкрилих гагар. Завдяки великій чисельності, близько 3-х мільйонів пар тільки на узбережжях Росії, про птаха кайре відомо дуже багато цікавих фактів.

Особливості та середовище кайри

Кайраптах морська, і вся її життя проходить у крайки дрейфуючих льодів і стрімких круч. На період гніздування пташині базари можуть досягати розмірів в декілька десятків тисяч особин.

Цей рід із загону ржанкоподібних має невеликий розмір (37-48 см) і вага (в середньому близько 1 кг). Маленькі крила не дають можливості злітати з місця, саме тому вони воліють стрибати зі скелі (іноді в години відпливу розбиваються) або ж брати розбіг по водній поверхні.

Виділяють два види кайр, які багато в чому схожі: зовнішній вигляд, раціон, ареал проживання (можуть селитися поруч і зустрічатися на території одного пташиного базару).

Пташиний базар птиці кайри

Так як виглядає птах кайра обох видів практично однаково (різниця існує лише в деяких моментах), то було припущення, що вони можуть змішуватися, але це невірно – кайри вибирають собі партнерів тільки свого виду.

Тонкоклювая, або длинноклювая (Uria aalqe), здебільшого мешкає на території узбережжя північної частини Тихого океану й Атлантики. На південь популяція поширюється до Португалії.

У літній період коричнево-чорне забарвлення присутній на кінчиках і верхньої частини крил, хвості, спині й голові. Велика площа нижньої частини тіла і живіт – білі; у зимовий період додається район за очима і підборіддя.

На фото кайра тонкоклювая

Крім того, існує колірна варіація кайр, що має білі круги навколо очей, світла смуга від яких тягнеться до середини голови. Такі птахи отримали назву очкова кайра, хоча і не є окремим підвидом (існують лише Північно-атлантична і Тихоокеанська кайри).

Дивіться також:  Поморник птах. Спосіб життя і середовище проживання поморника

Толстоклювая, або короткоклювая (Uria lomvia), кайраарктична птах, тому воліє селитися в більш північних широтах. Найвідоміші південні гнізда розташовуються не ближче Сахаліну, Курильських островів, Ісландії, Гренландії.

Від своїх побратимів відрізняється більш великим вагою (до 1,5 кг). Так само існує невелика відмінність у забарвленні пера: верх темніший (практично чорний), кордону кольору чіткіше, на дзьобі присутні білі смуги. Існує декілька підвидів, які розділяються по ареалу проживання – Сибірська, Чукотская, Берінгова, Атлантична.

На фото очкова кайра

Характер і спосіб життя кайри

Кайра — це птах Арктики, а значить, як і більшість їх них, ведуть колоніальний спосіб життя, так як саме це допомагає зберегти тепло в суворому кліматі (на квадратний метр може припадати до 20 пар).

Незважаючи на те, що обидва види можуть селитися разом, в цілому, кайри досить чварні і скандальні птиці, діяльні в будь-який час доби. Непогано уживаються вони тільки з більш великими представниками арктичної фауни, наприклад, з атлантичними великими бакланами, що допомагає при нападі хижаків.

Як і будь-яка пірнаюча морська птиця, кайра вміє плавати з допомогою своїх крил. Невеликий розмір допомагає зберегти високу швидкість і відмінний баланс при маневрах під водою.

Кайра відкладає одне яйце прямо на схилі скелі

Можливо саме завдяки тому, що в літній період птах кайра мешкає на скелястих виступах у великій тісноті, зимувати вони воліють маленькими групами, а то й зовсім в поодинці.

Селяться птахи в цей період на окремих ополонках або біля самої кромки льодів. Підготовка до зимових місяцях починається з кінця серпня: пташеня готовий слідувати за батьком.

Харчування кайри

Дивіться також:  Совиний папуга. Спосіб життя і середовище проживання совиного папугу

Як і багато ихтиофаги, птах кайра живиться не лише рибою. В залежності від виду, її раціон в літній період поповнюється значною кількістю ракоподібних, морських черв’яків (тонкоклювые кайри), або ж крілем, молюсками і двужаберными (толстоклювые кайри).

Окремі особини можуть з’їсти до 320 гр на добу. Кайра птах, фото якої дуже часто зроблено з рибою у дзьобі, спокійно може ковтати здобич і під водою. Основу її зимового раціону складають: тріска, атлантична оселедець, мойва і інші рибки розміром 5-15 див.

Розмноження та тривалість життя кайри

Кублитися кайри починають не раніше п’яти років. Сезон розмноження починається в травні. Саме в цей час самки відкладають єдине яйце на голі уступи скель.

Вони дуже розбірливі у виборі місця, так як слід дотримати кілька правил, які дозволять зберегти яйце і вижити пташеняті за таких несприятливих умовах. Гніздо не повинно бути поза меж пташиного базару, розташовуватися не нижче 5 м над рівнем моря і, наскільки це можливо, ближче до центру гніздівель.

На фото яйця птиці кайри

Додатковим плюсом, допомагає зберегти кладку, є зміщений центр ваги і грушовидна форма яйця. Завдяки цьому воно не скочується з уступу, а повертається, описавши коло. Тим не менш, відсів починається вже на цій стадії: почавши бійку з сусідами, деякі батьки самі кидають єдине яйце вниз.

Відомо, що забарвлення яєць індивідуальна, що дозволяє кайрам не помилитися і знайти своє у тій метушні, в якій вони проводять літні місяці. Найчастіше вони сірі, блакитні або зелені, хоча зустрічаються і білі, з різними точками або мітками лілового і чорного кольору.

Дивіться також:  Рибний пугач. Спосіб життя і середовище проживання рибного пугача

Період насиджування триває 28-36 днів, після чого ще 3 тижні годують пташенят обоє батьків. Далі настає момент, коли кайрам вже важко носити все зростаючі обсяги їжі і малюкові необхідно зістрибнути вниз. Так як пташенята ще не досить оперились, то частина стрибків закінчуються смертю.

На фото пташеня кайри

Але все ж велика частина малюків виживає, завдяки накопиченому жиру і пухової прошарку, і приєднується до батька, щоб відправитися на місце зимівлі (самки приєднуються до них пізніше).

Офіційна тривалість життя у кайри 30 років. Але існують дані про 43-х літніх особинах, які траплялися вченим.

Back to Top