Царство тварин багате своїми жителями. Є серед них і мініатюрні смішні звірятка і величезні, що вселяють страх. Цікавим екземпляром є благородний олень.

В самій назві даного тваринного криються грація, ставність і велич. Одним з найяскравіших представників роду оленів є ізюбр. Його легко можна відрізнити від родичів за оригінальним забарвленням і рогів.

Перший опис цього величного тваринного з’явилося в Пекіні в 1869 році. У изюбров разючу подібність з маралами. Але у оленя ізюбра рогу кілька могутніше.

Особливості та середовище ізюбра

Тварина ізюбр, напевно, один з найбільш розкішних видів оленів. Привертає увагу його дивовижний окрас, плавно переходить в районі хвоста в червоно-рудий. Такого кольору ізюбр в літній час.

Взимку ж він стає сріблясто-сірим. Середня довжина тулуба ізюбра тварини досягає близько 2.5 метра. Але буває, зустрічаються изюбры, довжина яких може бути 2.8 метра. Ці параметри стосуються самців. Самки у них, як правило, завжди дрібніше.

Роги на фото ізюбра дуже нагадують красиву корону. Їх розмір у розмаху близько 80 див, довжина 90 див. Вони не до такої міри гіллясті, як у північного оленя, але буває, що на них нараховується близько 16 гілочок.

Існує думка, що кількість гілочок може допомогти визначити, скільки тварині років, але це можливо лише до певного моменту. Чим старше він стає, тим на рогах ізюбра гілочок стає все менше.

З приходом весни тварина скидає роги, на їх місцях залишаються лише невеликі нарости. Після закінчення двох місяців з’являються нові роги, які збільшуються на один відросток, іменований пантой.

Спочатку панти в м’якою, бархатистою шкірі. Але проходить деякий час, і вони втрачають оксамитову шкіру і костенеют. Молоді панти є дуже цінним матеріалом, що використовується в медицині.

Дивіться також:  Щелезуб тварина. Спосіб життя і середовище проживання щелезуба

Саме в період з травня по червень ці тварини стають самим бажаним трофеєм мисливців. Не менше цінується і м’ясо ізюбра, його жир і шкіра, тому полювання на ізюбра досить часте і поширене явище. Але відбувається все строго за ліцензією, з усіма необхідними обмеженнями в термінах.

Голова тварини трохи витягнута. Шия не довга, вуха середні з загостреними кінчиками. Забарвлення його характерна однотонностью, на ньому немає плям. Молоді ж можуть бути плямистими до першої линьки.

Ізюбр мешкає в лісах. Найбільше йому подобаються тайгові, широколистяні і гірські лісові масиви. Можна зустріти його на розріджених територіях гірських подлесков, вздовж долин річок.

У літній час він доходить до альпійського поясу. Головне для ізюбра, щоб у нього була тверда земля під ногами. Живе це чудове тварина в Росії, на Далекому Сході і Забайкаллі, в Якутії і на Примор’ї, а також у Кореї та на півночі Китаю.

Характер і спосіб життя

Це далеко не тварина, судячи з опису ізюбра. Він може бути пильним і обережним у певні моменти. У деяких випадках виявляє навіть свою хитрість.

Їх забарвлення допомагає ховатися у звичній для них середовищі. У тварини прекрасно розвинений нюх, зір і слух. Запах людини він може відчути на відстані 400 метрів, так стверджують мисливці.

Але бувають моменти, коли всі ці якості декілька притупляються. Це відбувається під час гону тварини. У нього в цей період зовсім інші цілі. Ізюбр створює свій гарем.

І, чим більше буде залучено самок для нього, тим краще для оленя. Зазвичай це три-чотири самки, але буває, їх кількість зростає і до десяти. Такої кількості самок изюбрам вдається досягти шляхом суперництва, вони відбивають їх один в одного.

Дивіться також:  Валлабі — це хто? Опис валлабі. Середовище проживання валлабі

Заклик до поєдинку між самцями супроводжується потужним ревом. Самки під час бойового поєдинку скромно очікують його закінчення і йдуть з переможцем. Результатом таких змагань можуть бути не тільки поламані рогу, але навіть летальні випадки.

Це відбувається у вересні, жовтні. За реву тварини можна визначити його вік. Молоді изюбры ревуть дзвінким голосом. У досвідчених, дорослих тварин він більш приглушений.

Під час таких змагань іноді проявляється хитрість молодих изюбров. Поки бійці б’ються між собою за право бути з «нареченою», молодий ізюбр може просто взяти і забрати її.

Нормальним пересуванням вважається звичайний крок тварини. Таким чином, він може запросто долати кам’янисті місця. У разі небезпеки ізюбр рухається, високо підстрибуючи, енергійно відштовхується від землі. Біг риссю для цих тварин вкрай рідкісне явище.

Зазвичай їх високі стрибки плавно переходять в кроки. Рух самок трохи відрізняється від руху самців. Самки воліють сильно й енергійно скакати з зігнутим при цьому спинним хребтом. Самці віддають перевагу пішу ходу.

Найлютішим ворогом ізюбра у лісі вважається вовк, ведмідь, рись, росомаха, тигр. Великі страждання приносять їм укуси комах, мошки, комарів, оводів, кліщів. Вовку легко перемогти ізюбра марала взимку, коли навколо все заметено снігом і тварині важко пересуватися.

В цей час вони стають самими безпорадними. Молодий ізюбр не завжди може захистити себе навіть від самого невеликого хижака. Тварина може захворіти сибірською виразкою, запаленням печінки, проносом, хворобами легень, подібних туберкульозу, а також ящуром і цингу.

Харчування

Харчування ізюбра не відрізняється від харчування благородного оленя. У їх раціон входить рослинна їжа. Люблять вони злаки, траву, бобові культури, опале листя, соснову і ялинову хвою, пагони дерева.

Дивіться також:  Ласка тварина. Спосіб життя і середовище проживання ласки

Живляться жолудями, каштанами, горіхами, грибами, лишайниками, ягодами. Для того, щоб підкріпити свій організм мінеральними речовинами вони знаходять солонці і злизують на них сіль.

Іноді можуть гризти землю. У зимовий час ізюбр може є сніг і лід або розривати сніг, щоб дістатися до солонців. Води тварині потрібно багато. П’ють вони її у великих кількостях.

Для них важливо, щоб вода була абсолютно чистою. У літній час приймання їжі найчастіше припадає на ніч. Особливо такий режим воліють самки з малюками.

Розмноження та тривалість життя

Кочове життя у ізюбра продовжується до тих пір, поки не настане гон. Всі особини тримаються в невеликих стадах. Тільки старі представники цього виду воліють жити в самоті.

У кінці серпня розпочинаються змагання з приводу вибору партнерів. В цей же час і відбувається спарювання тварин, після якого настає вагітність. Триває вона 249-269 днів. У другій половині травня, на початку червня на світ з’являється один або два малюка.

Харчуються новонароджені материнським молоком. Після закінчення тижня малюки поступово починають виходити зі своєю матір’ю на пасовище. Самки стають статевозрілими на третьому році життя, самці ж на четвертому. Тривалість життя цих тварин триває від 14 до 18 років.

Back to Top