Особливості та середовище индри

Планета населена дуже різними і дивовижними тваринами. Багатьох ми знаємо, але деякі ще не дуже знайомі нам, хоч і не менш цікаві, ніж звичні звірі. Одним з таких тварин є индри.

Индри – це самі великі лемури на землі, які утворюють свій окремий рід і родина індрієвих. Видів индри кілька. Всі вони відрізняються за своїм зовнішнім виглядом і мають кілька відмітних рис.

Зростання їх трохи не дотягує до метрового, вони можуть виростати до 90 см, зате хвіст зовсім маленький, всього лише до 5 см, на відміну від лемурів. Вага їх може коливатися від 6 кг, до 10. У них дуже великі задні лапи, а пальці на них розташовані, як на людській руці, з окремо вартим великим пальцем, для зручності пересування.

Голова і спина у всіх индри чорна, розкішна шерсть-густа, щільна, з біло-чорними візерунками. Правда, в залежності від місця проживання забарвлення може змінювати інтенсивність від більш насиченого, темного забарвлення, до більш світлого. А ось мордочка цього звіра не покрита шерстю, але має темний, майже чорний колір.

Цих цікавих тварин можна побачити тільки на Мадагаскарі. Там чудово влаштувалися лемури, индри теж комфортно тільки на цьому острові, конкретно на північно – східній частині.

Особливо уподобані тварин лісу, де після дощів волога не відразу випаровується, а за рахунок густої рослинності зберігається тривалий час. Волога ж дає життя великій різноманітності всіляких рослин в цих лісах, а це для индри особливо цінно. Чубатий индри, наприклад, має довгий хвіст. Він ним користується при стрибках, при пересуванні по деревах і гілках.

На фото чубатий индри

Дивіться також:  Сумчаста куниця. Спосіб життя і середовище проживання сумчастої куниці

Та й забарвлення у цього виду дещо інший — чубатий индри майже весь білий, тільки має темні відмітини. За ці темні відмітини ( особливо на грудях) самки самців особливо шанують. Вченими було виявлено, що злучаються примхливі панянки индри частіше з тими самцями, у яких темніше пофарбована груди.

Цікаво, що і самки, і самці позначають свою територію. Однак, якщо самки мітять свої володіння для того, щоб більше ніхто не зазіхав на їх ділянку, то самці мітять територію для того, щоб залучити самочку. Хохлтый индри має свою відмінність – у нього на спинці особливо довга шерсть. Білолоба индри найбільший лемур.

На фото волохатий индри

Представники цього виду можуть досягати 10 кг у вазі. До речі, це теж индри, які мають хвіст пристойної довжини – до 45 див. Білолоба индри облюбував північний схід острова.

Є представники індрієвих, яких у природі налічується не більше 500 штук ( индри Перрьера) . Вони дуже рідкісні і давно занесені в Міжнародну Червону книгу.

Характер і спосіб життя

Ліс і великі дерева дуже важливі для цих звірків, адже основну частину життя вони проводять на гілках, на землю ж спускаються дуже рідко і то, за крайньої необхідності.

По землі мавпочки индри пересуваються, як невеликі чоловічки — на задніх ногах, піднявши передні лапи вгору. Зате на дереві индри почуваються, як риби у воді. Вони блискавично можуть перестрибувати не тільки з гілки на гілку, але і з дерева на дерево.

Чудово пересуваються не тільки в горизонтальних напрямках, але і чудово пересуваються вгору і вниз. Индри не надто активні в нічний час. Сонячний день їм по душі більше. Вони люблять погрітися, розташувавшись в розвилках дерев, пошукати їжу, та й просто погойдатися на гілках.

Дивіться також:  Тхір тварина. Спосіб життя і середовище проживання тхора

Вночі ж вони пересуваються лише в тих випадках, коли їх спокій порушила негода або напад хижаків. Дуже цікавою особливістю цієї тварини є його спів. «Концерт» завжди проходить в строго певний час, як правило, це з 7 до 11 години ранку.

Квитки можна не купувати, крик сімейної пари индри розноситься на великі відстані, його можна почути в радіусі 2 км від «співака». Треба сказати, що співають индри не для власної розваги, цими криками вони сповіщають про те, що територія вже зайнята сімейною парою.

А у володінні пари, зазвичай, входить територія від 17 до 40 га. Крім пісень, самець ще і позначає свою територію. Дуже часто индри називають сифакой. Таке ім’я ці мавпочки отримали з-за того, що в моменти небезпеки вони видають своєрідні звуки, які нагадують кашель або гучне чхання – «сиффф-ак!». Спостережливі люди помітили цю особливість і прозвали индри сифакой.

Харчування индри

Раціон цих тварин не надто різноманітний. Основним блюдом для Индри є листя різних дерев. Рослинність Мадагаскару багата плодами і пахучими квітами, тільки вони не за смаком для цих великих лемурів, вони краще будуть їсти землю.

Насправді, це не жарт. Индри дійсно можуть спуститися з дерева, щоб поїсти землі. Навіщо вони це роблять, вчені толком ще не дізналися, але припускають, що земля нейтралізує деякі отруйні речовини, які знаходяться у листі. Листя не можна назвати висококалорійною їжею, тому, щоб даремно не витрачати енергію, индри дуже багато відпочивають.

Розмноження та тривалість життя

Розмножуються ці тварини не щороку. Самка може принести одного дитинчати раз в 2, а то і в 3 роки. Вагітність у неї досить тривала – 5 місяців. У різних видів индри шлюбний період випадає на різні місяці, а , отже, і малюки з’являються в різний час.

Дивіться також:  Ягуарунди. Спосіб життя і середовище проживання ягуарунди

Маленький индри спочатку їздить на маминому животі, а згодом перебирається до неї на спину. Півроку мати годує малюка своїм молоком, і лише через 6 місяців дитинча починає відвикати від материнського харчування.

Однак, остаточно дорослим молодий самець индри може вважатися тільки після того, як йому виповниться 8 місяців. Але до року він залишається разом з батьками, так йому безпечніше, надійніше, та й беззаботнее живеться. Самочки і зовсім стають статевозрілими лише до 7, а то і до 9 років.

Ученим поки не вдалося з’ясувати, скільки років живуть ці тварини. Однак, із-за своєї незвичайної зовнішності ці тварини є предметом різних забобонів. З-за цього їх занадто багато винищують. А ось відновлюється чисельність цих лемурів вкрай складно. Тому варто з особливою турботою ставитися до таким рідкісним тваринам.

Back to Top