Опис і особливості

Імператорський пінгвін — найбільш високий і важкий представник свого імператорського роду — родини пінгвінів. Зростання імператорського пінгвіна часом доходить 1.20 м, а маса тіла до 40 кг, і навіть більше. Самки трохи менші — до 30 кг.

Спина і голова у нього зовсім чорні, а черевце біле з жовтим. Природний забарвлення робить його майже непримітним для хижаків, коли він полює у воді. Літати природно не вміє, але це досить сильна і мускулиста птах. Пташенята імператорського пінгвіна суцільно покриті білим пушком.

Цей представник пінгвінів був описаний ще в 19 столітті, дослідницькою групою під керівництвом Беллінсгаузена. Через майже століття експедиція Скотта також внесла серйозний внесок у його вивчення.

Імператорський пінгвін в наші дні становить приблизно 300 тисяч особин (для птахів це не так багато), вважається рідкісним птахом, і входить в число охоронюваних видів. Імператорський пінгвін на фото досить велична птах, чи не так?

Полює він в океані, як і будь-яка морська птиця, харчуючись рибою і кальмарами. Полювання відбувається переважно в групі. Група агресивно вривається в косяк, наводить в її лавах повний хаос, і після пінгвіни хапають що попадеться.

Дрібниця вони здатні проковтнути прямо у воді, а ось з видобуванням побільше доводиться складніше — її доводиться витягувати на берег, і вже там роздираючи її — поїдати.

Під час полювання вони здатні долати досить значні відстані, розвиваючи швидкість до 6 км на годину. Чемпіоном за занурень серед своїх родичів є саме імператорський пінгвін, глибина його занурення може доходити до 30 метрів і більше.

До того ж дихання вони можуть затримувати цілих п’ятнадцять хвилин. При своїх запливах вони більше орієнтуються на зір, тому, чим більше світла, проникає через товщу води, тим глибше вони пірнають. Свої колонії вони намагаються обґрунтувати в не вентильованих місцях, далеко від холодного північного вітру, вкриваючи їх за кам’яними скелями і крижаними брилами.

Дивіться також:  Тварини Антарктики. Опис, назви й особливості тварин Антарктики

При цьому важливо, щоб поруч знаходилася відкрита вода. Колонії можуть обчислюватися тисячами особин. Між іншим, вони часом досить цікаво пересуваються — ковзаючи по снігу і льоду на череві, з допомогою крил і лап.

Пінгвіни нерідко гріються великими групами, усередині якої навіть жарко, не дивлячись на вкрай низькі температури навколишнього середовища. При цьому вони навіть чергуються, щоб все було справедливо — внутрішні переміщуються назовні, а зовнішні погрітися всередину. Основну частину року пінгвіни витрачають на вирощування потомства, і лише кілька місяців у році, в сукупності вони проводять за полюванням.

Відстежувати пересування пінгвінів, і взагалі спостерігати за ними з близької відстані досить важко, тому що ці птахи дуже полохливі. При наближенні людини вони запросто можуть кинути гніздо разом з кладкою або пташенятами і дати драла.

Середовище існування імператорського пінгвіна

Саме імператорський пінгвін живе в південних областях. Проводячи більшу частину часу на дрейфуючих північних крижинах, злучатися і відкладати яйця вони все ж вирушають на велику землю, де тепліше.

За останніми відомостями, що прийшли з супутникового спостереження, в Антарктиці є, щонайменше — 38 громад імператорських пінгвінів.

Розмноження та тривалість життя

Період розмноження у них починається з травня по червень, не найблагополучніший погодний відрізок року. В цей час температура може становити -50ºС , а швидкість вітру 200 км/год. Не надто розумний підхід, але для пінгвінів прийнятний. З цієї причини потомство у них зростає вкрай повільно, і схильне всяким кліматичних небезпекам.

Будують чи імператорські пінгвіни гнізда? Безумовно, як без цього. Але з чого? Адже, як відомо ніякої рослинністю північні льоди своїх мешканців не радують. По-перше, пінгвін намагається знайти яке-небудь затишне місце, далеко від води і вітрів.

Дивіться також:  Антилопа вилоріг. Спосіб життя і середовище проживання антилопа вилоріг

Це може бути ущелина в скелі або просто поглиблення в землі під прикриттям скелі. Гніздо птах облаштовує камінням, яких, до речі кажучи, теж не дуже багато, тим більше відповідного транспортабельного розміру.

Тому нерідко імператорські пінгвіни будують гнізда з чужих каменів, які хитрі самці потайки тягають з сусіднього гнізда. Це до речі виробляє не дюжее враження на самок — так сказати «Все в сім’ю».

Свої колонії для вирощування потомства вони рідко розташовують безпосередньо на материку, частіше це прибережні льоди. Начебто Так безпечніше, вирощувати дітей на плавучій крижині.

Тут вони абсолютно праві — не кожен хижак ризикне добиратися до них купатися в крижаній воді. Хіба що полярні ведмеді, які в рівній мірі пересуваються як по суші, так і по воді, правда вони не їдять пінгвінів з-за поганого смаку м’яса та з-за різних місць проживання. Але це не такий вже частий випадок. Якщо все ж вони селяться на березі, то це самий безпечний і не провітрюване місце, як правило, поблизу скель.

Прибувають вони, на материк, починаючи з березня місяця, де тут же починаються активні шлюбні ігри, що супроводжуються частими бійками і невгамовними криками. Поступово утворюється колонія, вона може становити від 300 особин до кількох тисяч. Але ось настає довгоочікувана затишшя, утворені пари, пінгвіни розподіляються на невеликі групки.

На початку літа самки вже починають робити перші кладки. При появі, як правило, одного єдиного яйця, вона ознаменовує це переможним криком. Велику частину часу яйце зігрівається під специфічною складкою шкіри на черевці самки.

Його маса може дорівнювати приблизно 500 р. Висиджування в основному лягає на самця, який незабаром після відкладання яйця, замінює самку. Адже перед тим, як це станеться — вона сидить голодної більше місяця.

Дивіться також:  Плямистий олень. Спосіб життя і середовище проживання плямистого оленя

Высиживается яйце не менше 2 місяців, і іноді і більше. Зазвичай поява потомства збігається з поверненням самок після тривалої, заслуженої полювання.

По голосу самця вони швидко визначають, де саме знаходиться їх гніздо. Знову настає їхня черга наглядати за гніздом і пташенятами. Самці також як і вони йдуть у море від’їдатися.

Нещодавно вылупившийся пташеня важить грам триста, не більше. Якщо його мати не встигла до його появи, то його годує самець — шлунковим соком, точніше його виробляє не зовсім шлунок, а особлива заліза.

У цьому складі знаходяться всі поживні мікроелементи. Поки пташеня зростає, батьки ревно його оберігають від усіляких зовнішніх загроз, зокрема, це хижі морські птахи.

Годують як на забій — за один присід пташеня може з’їсти шість кілограм риби. Росте він аж до наступної весни, і тільки після того, як молодь навчиться плавати, всі птахи йдуть назад на льоди.

Незадовго перед відходом у птахів відбувається линька. Переносять вони її досить важко — не харчуються, знаходяться майже без руху і активно втрачають масу тіла. Природних ворогів у пінгвінів не так багато — його в змозі вбити морський леопард або косатка.

Для інших він практично недосяжним. Пташенятам як вже сказано загрожують буревісники або поморники, вони нерідко стають їх здобиччю. Дорослим ця небезпека вже не загрожує.

Незважаючи на жорстокі умови Півночі, у вигляді порівняльної безпеки перед хижаками, багато з них доживають до преклонной старості — 25 років. В умовах неволі вони також відчувають себе досить комфортно, і навіть дають потомство.

Back to Top