Особливості та середовище птиці ібіс

Ібіс — птах, яка відноситься до підродини ибисовых, ряду лелекоподібних. Даний вид є досить поширеним — птицю можна зустріти на тропічних, субтропичеких і помірних широтах.

Природна життєва середовище — береги озер та річок як на відкритій місцевості, так в лісах і заростях, головне — на великій відстані від людських поселень. Деякі птахи сімейства ібісів воліють степу і савани, кам’янисті напівпустелі, їх залежність від води значно менше, ніж у інших представників виду.

Середній розмір дорослої особини — 50 — 140 см, вага може становити 4 кг. Зовнішність ібісів викликає асоціації з будь-яким іншим представником лелекоподібних з-за тонких, довгих ніг, пальці котрих з’єднані перетинками, маленької голови, з’єднаної з тілом довгою, рухомий, тонкою шиєю.

Голосове спілкування у птахів практично відсутня, мова рудіментарен і не приймає участі в поїданні їжі. Також у ібісів немає зобу і порошкового оперення.

Дзьоб птиці довгий і злегка зігнутий вниз, у деяких особин на кінчику дзьоба присутнє невелике розширення. Така форма дозволяє пернатим ретельно обшукувати мулисте дно в пошуках їжі. Любителі життя на суші використовують таку форму дзьоба, щоб діставати їжу з глибоких нір і ущелин каменів.

Ібіс — птах, на фото яка виглядає менш ефектно, ніж в життя, завдяки гладкому, красиве оперення. Забарвлення одноколірне, чорна, біла або сіра, найкрасивішими представниками вважаються червоні ібіси, чий насичений колір викликає захоплення.

Однак, з кожним линянням яскравість забарвлення стає менш інтенсивним, тобто, з віком птах «дрібнички». Деякі представники виду мають на голові чубчик з довгих пір’я. Великі крила птиці, які складаються з 11 першорядних пір’я, роблять її здатною до швидкого польоту на великі відстані.

Дивіться також:  Крачка птах. Спосіб життя і середовище проживання птиці крячки

На фото червоний ібіс

Цікаво, що з головою птиці ібіс в Єгипті зображували бога місяця Тота, так як кожен рік птахи прилітали до берегів Нілу. Археологами були знайдені залишки мумій ібісів в могилах знатних єгиптян, а також настінні зображення цих птахів.

Однак значення птаха ібіса як символу залишається загадкою, адже немає жодних вагомих доказів, що стародавні люди йому поклонялися як птахи.

До кінця 16 століття ібіса можна було зустріти в гірських місцевостях Європи, проте потім живе там вигляд повністю вимер через кліматичних змін і любов місцевого населення до полювання. В даний час окремі види перебувають під загрозою повного зникнення і тому суворо охороняються законом.

Характер і спосіб життя ібіса

Ібіси прекрасно уживаються з іншими птахами і часто можна зустріти їх у змішаних колоніях з бакланами, чаплями і колпицами. Кількість особин в одній зграї може різнитися від 10 до декількох сотень.

Весь день пернаті проводять на полюванні, з наближенням ночі відправляються до своїх гнізд для відпочинку. Полюючи, ібіс неспішно крокує по мілководдю, вишукуючи здобич. Якщо наближається небезпека, він потужним рухом крил піднімається в повітря і ховається в заростях або густих гілках дерев.

Природними ворогами ібісів є орлани, яструби, шуліки та інші небезпечні хижаки. Гнізда пернатих, розташовані на землі часто піддаються нападам диких кабанів, лисиць, єнотів, гієн. Але, найбільший шкоду популяції ібісів завдав чоловік.

На фото білий ібіс

Також небезпеку представляє поступове скорочення звичних місць проживання. Озера і річки висихають, води забруднюються, зменшуються кормові ресурси, що значно позначається на загальній чисельності ібісів.

Так, лисий ібіс, який раніше мешкав в Африці і на півдні Європи, тепер зустрічається тільки в Марокко, де завдяки старанням захисників дикої природи, популяція не тільки зберігається, але і поступово збільшується.

Дивіться також:  Чорний дрозд птах. Опис, особливості, харчування і розмноження чорного дрозда

Однак, вирощені в неволі представники виду мають не всіма необхідними для життя в дикій природі якостями. Наприклад, лисі ібіси повністю втратили пам’ять про міграційних шляхах, так як росли в неволі. Для усунення цієї проблеми вчені вказували птахам шлях на літаках, тим самим повертаючи їм цю важливу звичку.

На фото лисий ібіс

Харчування птиці ібіс

Види, що мешкають вздовж узбереж воліють їсти комах, личинок, маленьких раків, молюсків, дрібну рибу, жаб та інших земноводних. Сухопутні ібіси не гребують сараною, різними комахами і павуками, равликами, дрібними і зміями, ящірками, мишами.

Весь процес полювання будується на витягуванні видобутку великим дзьобом з води або земних заглиблень. У важкі часи при відсутності альтернативних джерел живлення ібіси можуть ласувати залишками трапези інших хижих тварин.

Розмноження та тривалість життя ібіса

Кладка яєць у ібісів відбувається один раз в році. Птахи, які живуть на півночі починають шлюбний період навесні, у південних мешканців цей етап приходить разом з сезоном дощів. Всі представники виду, включаючи червононогих ібісів, моногамні.

На фото красноногий ібіс

Особи чоловічої і жіночої статі утворюють пари, учасники яких тримаються разом протягом усього життя і спільно вирощують кожне потомство.

Самки і самці беруть обопільне участь у будівництві великого кулястого гнізда з гілок і тонких стебел.

Розташувати гніздо птахи на землі, однак, тут нападки диких хижаків на яйця і пташенят набагато частіше, тому краще, хоч і складніше, будувати гнізда на деревах у тісній близькості до будинків інших птахів. Якщо у звичному місці проживання немає відповідних дерев, вони підшукують очеретяні або очеретяні зарості.

За один раз самка може відкласти від 2 до 6 яєць, з яких з’являться непоказні сірі або коричневі малята вже через 3 тижні. Гріють яйця, і, в наслідку пташенят, і добувають їжу в період вирощування малюків обоє по черзі.

Дивіться також:  Бугай птах. Спосіб життя і середовище проживання випі

Тільки на 2м році пташенята набуває красивого забарвлення вже на все життя, потім, на 3м році досягають статевозрілого віку і готові створювати власні сім’ї. Середня тривалість життя здорової птиці в дикій природі — 20 років.

Back to Top